Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Siri is een spraakgestuurde assistent die je op al je Apple-apparaten kunt gebruiken. Met Siri voer je allerlei taken uit, zoals bellen, berichten sturen, apps openen, muziek afspelen, informatie opzoeken en nog veel meer. Hier lees je alles wat je moet weten over Siri: hoe het werkt, wat je ermee kunt doen en hoe je het naar je eigen wens instelt.

Lees verder na de advertentie

Wat kun je met Siri?

Siri kan vanalles voor je doen. Stel bijvoorbeeld vragen over het weer, het nieuws, sportuitslagen, verkeersinformatie, film- en tv-programma’s, restaurants en winkels in de buurt en nog veel meer. Je kunt ook vragen om een berekening te maken, een timer te zetten, een herinnering of afspraak te maken, een notitie te maken of een foto te zoeken.

Siri werkt ook samen met andere apps op je apparaat. Vraag bijvoorbeeld om een bericht te sturen via WhatsApp, een route te plannen via Google Maps, een nummer af te spelen via Spotify of een bestelling te plaatsen via Thuisbezorgd. Een app openen of sluiten is ook mogelijk. Siri bedient daarnaast de slimme apparaten in je huis als ze verbonden zijn met HomeKit. Vraag de lampen aan of uit te doen, de thermostaat hoger of lager te zetten, de gordijnen te openen of sluiten of je beveiligingscamera’s te bekijken.

Siri activeren

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Je activeert Siri door “Hé, Siri” te zeggen, maar de assistent is ook handmatig te activeren. Dit doe je door de aan/uit-knop (of thuisknop, als je die hebt) van je iPhone of iPad ingedrukt te houden. Op andere apparaten werkt dat net even anders. Zo kun je Siri aanzetten:

 • Mac: open Siri via je menubalk of zoek naar ‘Siri’ in je apps.
 • Apple Watch: houd de zijknop ingedrukt.
  Siri is op de Apple Watch ook te activeren door te praten terwijl je de Watch bij je mond houdt. Hierbij is “Hé, Siri” overbodig.
 • AirPods: houd het steeltje van de AirPods ingedrukt.
 • HomePod: houd je vinger op de bovenzijde van de HomePod.
 • Apple TV: houd de microfoon-knop op je afstandsbediening vast.

Hoe kun je Siri personaliseren?

Je past Siri gemakkelijk aan aan jouw voorkeuren en wensen. Zo kies je welke stem Siri heeft: mannelijk of vrouwelijk, welke taal, en welk accent. Je kunt ook kiezen hoeveel feedback Siri geeft: alleen gesproken antwoorden, alleen tekstuele antwoorden of beide. Dit stel je allemaal in via ‘Instellingen>Siri en zoeken’ of ‘Systeeminstellingen>Siri en Spotlight’.

Siri Vision Pro

Je kunt ook informatie geven aan Siri over jezelf en je contacten. Vertel bijvoorbeeld wie je partner, kinderen, ouders of vrienden zijn. Zo kun je makkelijker vragen om ze te bellen of te berichten. Vertellen waar je woont, werkt of studeert is ook mogelijk. Zo kun je makkelijker vragen om een route te plannen of het weer te checken.

Siri werkt ook met snelkoppelingen. Dit zijn aangepaste opdrachten om een reeks acties uit te voeren. Bijvoorbeeld: ‘Goedemorgen Siri’ om de lampen aan te doen, het nieuws voor te lezen en je favoriete muziek af te spelen. Je maakt snelkoppelingen via de app Opdrachten of via andere apps die Siri ondersteunen.

Siri uitzetten

Als je Siri niet wilt gebruiken of als je het vervelend vindt dat de assistent soms per ongeluk geactiveerd wordt, kun je Siri uitzetten. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 • Tik op ‘Siri en zoeken’.
 • Zet de schakelaars uit bij ‘Luister naar ‘Hé, Siri” en ‘Druk op de zijknop voor Siri’ (of ‘Druk op de thuisknop voor Siri’ als je een ouder model hebt).
 • Bevestig dat je Siri wilt uitschakelen.

Op andere Apple-apparaten vind je de instellingen voor Siri nagenoeg op dezelfde plek. Kun je het niet vinden? Gebruik dan de zoekfunctie in de instellingen van je apparaat.

Siri aanzetten

Wil je Siri aanzetten, dan volg je dezelfde stappen als hierboven, maar dan zet je de schakelaars weer aan. Je kiest dan of je Siri wilt activeren met je stem (‘Hé, Siri’) of alleen met een knop. Als je voor het eerst Siri aanzet, moet je een paar keer ‘Hé, Siri’ zeggen om de assistent te trainen op jouw stem. Zo voorkom je dat Siri reageert op andere mensen.

De toekomst van Siri

Het lijkt erop dat Siri in de toekomst een stukje slimmer wordt. Apple is namelijk van plan om AI in te zetten voor de virtuele assistent. Siri zou dan veel beter in staat moeten zijn om complexe opdrachten goed te begrijpen. Mogelijk wordt Siri net zo bijdehand als ChatGPT! Het lijkt erop dat Siri straks de volgende nieuwe dingen kan:

 • Betere antwoorden: Siri kan nu veel betere antwoorden geven en houd daarbij veel meer rekening met de context
 • Natuurlijkere stem: Siri’s stem klinkt natuurlijker, als een echt mens.
 • Media bedienen op verschillende apparaten: Met Siri kun je media op een ander apparaat afspelen, bijvoorbeeld de Apple TV bedienen via je Apple Watch.
 • Overzicht van Meldingen: Siri kan je een samenvatting geven van je recente meldingen.