Terug naar visionOS
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

visionOS

Door Laura Grootaarts4 juli 2023 09:563 min. leestijd

Apple heeft een compleet nieuw product aangekondigd: de Apple Vision Pro. In 2024 zal deze mixed reality-headset verschijnen. Maar wat maakt de Apple Vision Pro zo bijzonder? Dat is vooral het besturingssysteem dat erop draait: visionOS. In dit dossier leggen we uit wat visionOS is, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen.

Apple Vision Pro gestures

visionOS: augmented en virtual reality

De iPhone heeft iOS, de Mac macOS, de watch … en voor de Vision Pro is er visionOS. De Apple Vision Pro in combinatie met visionOS geeft je toegang tot een virtuele wereld vol apps, games en informatie. Kijk je door de bril, dan zie je daar doorheen de echte wereld vermengd met digitale elementen – dit wordt augmented reality genoemd. Met de digitale kroon (een klein wieltje zoals op de Apple Watch) wissel je naar virtual reality, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in een digitale omgeving. Apple heeft bijvoorbeeld al ‘Environments’ onthuld: hiermee waan je je op onder meer een tropisch strand, Hawaï of zelfs de maan.

visionOS omgevingen

Bekende apps een tikkeltje anders

Apps worden onder visionOS niet meer begrensd door een scherm. Ze kunnen naast elkaar worden weergegeven in je omgeving, op welke schaal dan ook, op welke plek dan ook. Apps reageren ook op het licht en krijgen zelfs schaduwen. Je canvas is eindeloos. Wil je een persoonlijke bioscoop maken met een scherm dat voelt als dertig meter, dan kan dat.

Apple laat apps die je al kent van de iPhone en de Mac ook naar de Apple Vision Pro komen. De games van Apple Arcade zijn present. In FaceTime spreek je met persona’s – een digitale versie van je contacten. Bekijk je panoramafoto’s in je fotobibliotheek, dan lijkt het net alsof je het landschap binnen stapt. Met de camera maak je voor het eerst 3D-foto’s die je herinneringen levend houden.

Eigen App Store

Apple’s eigen apps zijn dus van de partij, maar daar blijft het niet bij. Ook andere app-ontwikkelaars kunnen apps maken voor visionOS. Er komt zelfs een App Store speciaal voor de Vision Pro. Honderdduizenden bekende iPhone- en iPad-apps werken straks meteen al prima op de headset, maar ontwikkelaars kunnen ook nieuwe opties inbouwen die helemaal zijn toegespitst op de Apple Vision Pro.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

Bediening: intuïtief als altijd

Apple Vision Pro bediening

Apple staat altijd bekend om de intuïtieve bediening van producten – geef een gemiddelde 6-jarige een iPhone of iPad en hij weet binnen de kortste keren hoe je erdoorheen tikt en veegt. De Apple Vision Pro bediening lijkt opnieuw bijzonder eenvoudig te zijn. Het werkt met je handen en je ogen: eerst kijk je naar een element, daarna maak je een gebaar voor interactie daarmee. Kijk naar een knop en knijp in je vingers om hem in te drukken, bijvoorbeeld.

visionOS nu al uitproberen?

visionOS bedieningspaneel

Ontwikkelaars hebben nu al de programma’s om apps te bouwen voor visionOS en moeten die natuurlijk ook kunnen uitproberen. In het programma Xcode voor de Mac zit daarom een speciale simulator van visionOS. Zo kun je visionOS testen en krijg je al een aardige eerste indruk van de mogelijkheden.

Wanneer komt visionOS uit?

Als de Apple Vision Pro verschijnt – en dat duurt nog wel even. Apple belooft vooralsnog ‘begin volgend jaar’, en dan alleen in de VS. Later in 2024 volgen meer landen, hopelijk zit Nederland daar dan ook bij. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, schrijf je je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
watchOS 9
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden