Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Software

visionOS

Wat maakt de Apple Vision Pro zo bijzonder? Dat is vooral het besturingssysteem dat erop draait: visionOS. Hier leggen we uit wat visionOS is, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen.

Lees verder na de advertentie

Apple Vision Pro

visionOS: augmented en virtual reality

De iPhone heeft iOS, de Mac heeft macOS, de Apple Watch heeft watchOS … en voor de Vision Pro is er visionOS. De Apple Vision Pro in combinatie met visionOS geeft je toegang tot een virtuele wereld vol apps, games en informatie. Kijk je door de bril, dan zie je daar doorheen de echte wereld vermengd met digitale elementen – dit wordt augmented reality genoemd.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Met de digitale kroon (een klein wieltje zoals op de Apple Watch) wissel je naar virtual reality, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in een digitale omgeving. Apple heeft bijvoorbeeld allerlei ‘Environments’ ontwikkeld. Hiermee waan je je op onder meer een tropisch strand, Hawaï of zelfs de maan.

visionOS

Bekende apps een tikkeltje anders

Apps worden onder visionOS niet meer begrensd door een scherm. Ze kunnen naast elkaar worden weergegeven in je omgeving, op welke schaal dan ook, op welke plek dan ook. Apps reageren ook op het licht en krijgen zelfs schaduwen. Je canvas is eindeloos. Wil je een persoonlijke bioscoop maken met een scherm dat voelt als dertig meter, dan kan dat.

Apple heeft apps die je al kent van de iPhone en de Mac ook naar de Apple Vision Pro gebracht. De games van Apple Arcade zijn present. In FaceTime spreek je met Persona’s – een digitale versie van je contacten. Bekijk je panoramafoto’s in je fotobibliotheek, dan lijkt het net alsof je het landschap binnen stapt. Met de camera maak je 3D-foto’s die je herinneringen levend houden – en buiten de deur maak je die met je iPhone 15 Pro (Max) met iOS 17.2.

Eigen App Store

Apple’s eigen apps zijn dus van de partij, maar daar blijft het niet bij. Ook andere app-ontwikkelaars kunnen apps maken voor visionOS. Er is zelfs een App Store speciaal voor de Vision Pro. Honderdduizenden bekende iPhone- en iPad-apps werken nu al prima op de headset, maar ontwikkelaars kunnen ook nieuwe opties inbouwen die helemaal zijn toegespitst op de Apple Vision Pro. Vlak na zijn release waren er al zo’n 250 apps beschikbaar die specifiek gemaakt waren voor de Vision Pro.

Bediening: intuïtief als altijd

visionOS

Apple staat altijd bekend om de intuïtieve bediening van producten – geef een gemiddelde 6-jarige een iPhone of iPad en hij weet binnen de kortste keren hoe je erdoorheen tikt en veegt. De Apple Vision Pro bediening lijkt opnieuw bijzonder eenvoudig te zijn. Het werkt met je handen en je ogen: eerst kijk je naar een element, daarna maak je een gebaar voor interactie daarmee. Kijk naar een knop en knijp in je vingers om hem in te drukken, bijvoorbeeld. Je leest er meer over in ons artikel: Zo bedien je de Apple Vision Pro.

visionOS nu al uitproberen?

visionOS bedieningspaneel

Voor de release van de Apple Vision Pro hadden ontwikkelaars al de nodige programma’s om apps te bouwen voor visionOS. Die konden ze hiermee dan ook uitproberen. In het programma Xcode voor de Mac zat daarom een speciale simulator van visionOS. En die is nog steeds beschikbaar! Zo kun je visionOS testen en krijg je al een aardige eerste indruk van de mogelijkheden, zelfs als je de headset nog niet hebt.

Wat is de nieuwste visionOS-update?

Hieronder vind je een overzicht van alle (tussentijdse) visionOS-updates tot nu toe. Ook omschrijven we kort welke vernieuwingen de functies met zich meebrengen.

  • Vrijdag 2 februari 2024: visionOS 1. Dit is de allereerste versie van het besturingssysteem, die verscheen met de release van de Apple Vision Pro.
  • Vrijdag 2 februari: visionOS 1.0.1, een kleine tussentijdse update met verbeteringen en oplossingen voor systeemfouten. Hij verscheen op dezelfde dag als de release van de headset, dus gebruikers konden direct updaten.
  • Donderdag 7 maart: visionOS 1.1, de eerste grote update voor het besturingssysteem. Inmiddels zijn hiervoor de kleine tussentijdse updates toegevoegd: visionOS 1.1.1 en visionOS 1.1.2.

Wanneer komt visionOS uit in Nederland?

De Apple Vision Pro (inclusief visionOS) kwam in de Verenigde Staten uit op 2 februari 2024. Later dit jaar volgen meer landen, hopelijk zit Nederland daar dan ook bij. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, schrijf je je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!