Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Freeform krijgt eerste grote update in iOS 18

Auteur: iCreate
0 reacties
Freeform app

iOS 18 en macOS 15 staan voor de deur, en volgens bronnen krijgt de app Freeform een grote update in de nieuwe versies van deze besturingssystemen. 

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over software-updates ? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat is Freeform?

Apple komt zelf niet vaak met eigen apps meer. Dus als er een volledig nieuwe app van eigen bodem wordt gepresenteerd, is het waard er aandacht aan te besteden. In 2022 kwam het bedrijf met Freeform: een digitaal whiteboard waarop je notities, schetsen en andere krabbels kunt maken. De app is een groot wit canvas met tal van mogelijkheden. Deze is vooralsnog leeg, maar dit kun je opvullen door te tekenen, schrijven of meer. Dat tekenen kan heel goed met de Apple Pencil.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De app staat volledig in het teken van samenwerken. Meerdere mensen op meerdere apparaten kunnen tegelijkertijd werken in het canvas. De wijzigingen en toevoegingen die je maakt zijn in real-time zichtbaar voor alle leden van het bord. Maak gezamenlijk een moodboard, houd een brainstormsessie of maak een collage.

De app kwam uit in 2022 bij iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura, maar krijgt met iOS 18 dus een grote update. Sterker nog, dit gaat de eerste grote update van Freeform worden sinds de introductie. Maar wat is er nieuw?

iOS 18: nieuwe functie Freeform 

Freeform Apple

De nieuwe functie, die in het Engels ‘Freeform Scenes’ gaat heten, geeft gebruikers de mogelijkheid om specifieke secties of ‘Scenes’ te selecteren binnen hun borden. Hiermee kunnen ze gemakkelijker navigeren. Eenmaal geselecteerd en benoemd, kun je er snel naar terugkeren na het bekijken van andere delen van het bord. Je hebt ook de mogelijkheid om deze scènes achteraf te bewerken en je kan daarbij zelfs samenwerken met anderen. De bronnen waar dit nieuws op gebaseerd is, beweren dat Freeform Scenes compatibel zal zijn met iCloud, waardoor het delen en bewerken gemakkelijker wordt.

Hoewel deze update van Freeform momenteel wordt getest, is het het vermelden waard dat mogelijk niet alle functies uitkomen. Apple stelt soms nieuwe toevoegingen uit tot een latere versie van hun besturingssystemen. Terwijl Freeform Scenes in ontwikkeling is voor iOS 18 en macOS 15, kan het dus toch op een later tijdstip worden geïntroduceerd of zelfs alleen voor iOS 18.

Updates iOS 18 en macOS 15

Naar verwachting gaan iOS 18 en macOS 15 geïntroduceerd worden tijdens het World Developers Conference (WWDC) van Apple in juni. De WWDC is Apple’s jaarlijkse evenement voor software-ontwikkelaars en techliefhebbers. Er wordt veel verwacht van de software updates dit jaar. Volgens ingewijden wordt dit de grootste update in jaren. Apple zou namelijk gaan werken met AI, waardoor bijvoorbeeld Siri een heel stuk slimmer wordt.