Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

WWDC 2024: hét event voor Apple-fans – dit moet je weten

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Tim Cook tijdens de WWDC22

De WWDC is Apple’s jaarlijkse evenement voor software-ontwikkelaars en Apple-liefhebbers. Ook dit jaar vindt er natuurlijk weer een WWDC plaats, met allerlei toffe aankondigingen. Bijvoorbeeld iOS 18 en de andere updates van dit najaar. Dit is alles wat je moet weten over de WWDC 2024!

WWDC 2024 datum bekend

WWDC24

Apple heeft in maart de WWDC 2024 aangekondigd. Het Apple-event start dit jaar op maandag 10 juni en duurt dan nog de hele week, tot en met vrijdag 14 juni. Vooral de maandag is interessant, want dan trapt Apple het event af met de grote keynote, met grote aankondigingen. Die begint om 19:00 uur Nederlandse tijd.

Wil je niets missen van de WWDC? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

WWDC 2024 verwachtingen: iOS 18 en meer

Tijdens deze presentatie worden er nieuwe versies van Apple’s volgende grote software-updates aangekondigd. Denk maar aan updates voor besturingssystemen als iOS, iPadOS, macOS, watchOS en zelfs tvOS. Maar het nieuws waar iedereen naar uitkijkt, is natuurlijk de sneakpreview van iOS 18 – de grote iPhone-update van dit jaar. En niet alleen van dit jaar: iOS 18 wordt mogelijk de grootste update in jaren, met AI-functies en een compleet nieuw design!

WWDC Livestream kijken

De keynote waarmee Apple de WWDC aftrapt, is voor iedereen wereldwijd live te volgen. Wil je geen enkele update missen? Dan kijk je de keynote op 10 juni dus live mee. Er zijn verschillende manieren om de livestream te volgen:

Startschot voor de bèta’s: iOS 18 als eerste uitproberen

Direct na de keynote worden de eerste bèta’s van de aangekondigde updates gelanceerd. Dit zijn testversies van de software, en iedere liefhebber kan ze uitproberen. Hiervoor komen eerst alleen ontwikkelaars in aanmerking, maar daarna volgt al vrij snel een publieke bèta waarmee iedereen aan de slag kan. Zo kun je iOS 18 deze zomer als eerste uitproberen, nog voordat anderen hem op hun telefoon hebben staan

Voor wie is de WWDC bedoeld?

De WWDC – kort voor World Wide Developers Conference – is met name bedoeld voor software-ontwikkelaars, maar ook voor de media en techliefhebbers is het de moeite waard. Zelfs de gemiddelde Apple-gebruiker mag zich erop verheugen, want Apple kondigt hier altijd hun volgende grote software-updates aan.

De WWDC is van oorsprong vooral bedoeld om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van de toekomstige apps en software. En om hen op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de wereld van Apple. Tijdens het evenement worden er workshops en sessies over verschilllende onderwerpen gehouden. Ontwikkelaars zijn dan weer helemaal bijgepraat over de huidige stand van zaken en de nieuwste technologieën.

Het mag dan wel een software-feestje zijn, maar de laatste jaren wordt er tijdens dit evenement ook steeds vaker nieuwe hardware aangekondigd. Zo werd Apple’s eigen M1-chip hier onthuld, en zijn er al twee jaar op rij nieuwe Macs gepresenteerd. Vorig jaar zagen we zelfs de langverwachte Apple Vision Pro, Apple’s eerste AR/VR-headset.

Workshops in de WWDC-week

WWDC workshop

Voor de ontwikkelaars begint het echte evenement misschien pas ná de keynote. Apple organiseert dan diverse leerzame presentaties en workshops. Om fysiek aanwezig te zijn, moesten de ontwikkelaars vroeger minstens 1500 dollar voor een ticket neerleggen. Tijdens de pandemie werd de WWDC een online aangelegenheid. Iedereen die erin geïnteresseerd was, kon de sessies online volgen. Sinds 2023 zijn ontwikkelaars weer welkom op Apple Park, maar minder massaal dan voorheen. Entreekosten zijn er nu niet meer.

Terugblik WWDC 2023

Apple WWDC 2023

De laatste WWDC was die in 2023. Deze vond plaats van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni, met als eerste de keynote van Apple. De grote nieuwe updates die hier werden aangekondigd zijn iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 en macOS Sonoma. Ook tvOS en het besturingssysteem van de AirPods hebben nieuwe updates gekregen.

Naast nieuwe software zagen we ook weer aankondigingen van nieuwe hardware. Er werden niet één, niet twee, maar wel drie nieuwe Macs onthuld: een 15-inch MacBook Air, een Mac Pro met Apple Silicon-chip en een nieuwe versie van de Mac Studio. Maar het hoogtepunt van de avond was de Apple Vision Pro. Dit is Apple’s eerste headset, en hij combineert augmented reality met virtual reality. Een ware revolutie voor de tech-wereld. De headset is inmiddels uit in de Verenigde Staten.