Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
achtergrond

WWDC: hét event voor Apple-fans – dit moet je weten

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Tim Cook tijdens de WWDC22

De WWDC is Apple’s jaarlijkse evenement voor software-ontwikkelaars en techliefhebbers. Wat houdt het in, wanneer vindt het plaats en wat wordt er zoal aangekondigd?

Wat is de WWDC?

De WWDC – kort voor World Wide Developers Conference – is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door Apple. Het is met name bedoeld voor software-ontwikkelaars, maar ook voor de media en techliefhebbers is het de moeite waard. Zelfs de gemiddelde Apple-gebruiker mag zich erop verheugen, want Apple kondigt hier altijd hun volgende grote software-updates aan.

De WWDC is van oorsprong vooral bedoeld om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van de toekomstige apps en software. En om hen op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de wereld van Apple. Tijdens het evenement worden er workshops en sessies over verschilllende onderwerpen gehouden. Ontwikkelaars zijn dan weer helemaal bijgepraat over de huidige stand van zaken en de nieuwste technologieën.

WWDC-keynote

Een hoogtepunt van de WWDC is Apple’s keynote, die plaatsvindt op de dag waarop het evenement van start gaat. Tijdens deze presentatie worden er nieuwe versies van Apple’s volgende grote software-updates aangekondigd. Denk maar aan updates voor besturingssystemen als iOS, iPadOS, macOS, watchOS en zelfs tvOS.

Het mag dan wel een software-feestje zijn, maar de laatste jaren wordt er tijdens dit evenement ook steeds vaker nieuwe hardware aangekondigd. Zo werd Apple’s eigen M1-chip hier onthuld, en zijn er al twee jaar op rij nieuwe Macs gepresenteerd. Dit jaar zagen we zelfs de langverwachte Apple Vision Pro, Apple’s eerste AR/VR-headset.

Wanneer is de WWDC?

De WWDC vindt jaarlijks plaats in juni, doorgaans in de eerste helft van die maand. Het event duurt een hele week. Vooral de maandag is interessant, want dan trapt Apple het event af met de grote keynote. Die begint om 19:00 uur Nederlandse tijd.

WWDC livestream kijken

De keynote waarmee Apple de WWDC aftrapt, kan iedereen live volgen. Het Apple-event live kijken kan op verschillende manieren:

Workshops

WWDC workshop

Voor de ontwikkelaars begint het echte evenement misschien pas ná de keynote. Apple organiseert dan diverse leerzame presentaties en workshops. Om fysiek aanwezig te zijn, moesten de ontwikkelaars vroeger minstens 1500 dollar voor een ticket neerleggen.

Tijdens de pandemie werd de WWDC een online aangelegenheid. Iedereen die erin geïnteresseerd was, kon de sessies online volgen. Sinds 2023 zijn ontwikkelaars weer welkom op Apple Park. Entreekosten zijn er nu niet meer.

Startschot voor de bèta’s

Direct na de keynote worden de eerste bèta’s van de aangekondigde updates gelanceerd. Dit zijn testversies van de software, en iedere liefhebber kan ze uitproberen. Hiervoor komen eerst alleen ontwikkelaars in aanmerking, maar daarna volgt al vrij snel een publieke bèta waarmee iedereen aan de slag kan. Het is een leuke manier om als eerste kennis te maken met de nieuwe functies voor alle Apple-apparaten.

WWDC 2023

Apple WWDC 2023

De WWDC 2023 vond plaats van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni, met als eerste de keynote van Apple. De grote nieuwe updates die hier werden aangekondigd zijn iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 en macOS Sonoma. Ook tvOS en het besturingssysteem van de AirPods hebben nieuwe updates gekregen.

Naast nieuwe software zagen we dit jaar ook weer aankondigingen van nieuwe hardware. Er werden niet één, niet twee, maar wel drie nieuwe Macs onthuld: een 15-inch MacBook Air, een Mac Pro met Apple Silicon-chip en een nieuwe versie van de Mac Studio. Maar het hoogtepunt van de avond was de Apple Vision Pro. Dit is Apple’s eerste headset, en hij combineert augmented reality met virtual reality. Een ware revolutie voor de tech-wereld.