Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Het is een van de standaard apps op al je Apple-apparaten: Muziek. Hiermee luister je naar je favoriete muziek, afspeellijsten, radiostations en meer. Het is zelfs de thuisbasis van streamingdienst Apple Music. Dit moet je weten over Apple’s Muziek-app.

Lees verder na de advertentie

Apple Music

Apple Muziek

Met de Muziek-app van Apple luister je onbeperkt naar je favoriete muziek. Dit kan op allerlei manieren: je kunt zoal luisteren naar radiostations, afspeellijsten, muziek die je lokaal hebt gedownload of nummers die op je Mac staan en je via iCloud hebt gesynchroniseerd. Heb je een abonnement op Apple Music? Ook daarvoor gebruik je de Muziek-app, zodat je meer dan 100 miljoen beschikbare nummers kunt streamen. Je vindt de app op zowat alle Apple-apparaten, waaronder de iPhone, iPad, Mac, Apple TV en Apple Watch.

Onder in de interface van Muziek vind je een menubalk met vier tabbladen: ‘Luister nu’, ‘Radio’, ‘Bibliotheek’ en ‘Zoek’. Als Apple Music-abonnee heb je ook nog ‘Browse’. Met al die tabbladen navigeer je door de verschillende onderdelen van de app, en daarin zoek je weer verder naar je favoriete muziek. Wat je aan elk tabblad hebt? Hieronder leggen we het uit.

kooptip

Luister nu

Het eerste tabblad heet ‘Luister nu’ en is handig als je wat inspiratie nodig hebt. Hierin vind je namelijk allerlei suggesties: artiesten, afspeellijsten, nummers, albums – noem het maar op. De aanbevelingen zijn gebaseerd op je luistergeschiedenis, en bestaan uit zowel nieuwe muziek als nummers die je op repeat zet. Voor dit tabblad heb je echter wel een Apple Music-abonnement nodig.

Browse

Het tabblad ‘Browse’ zie je alleen als je een abonnement hebt op Apple Music. Logisch, want je ontdekt hier de gehele catalogus van de streamingdienst. Zo vind je er de exclusieve radiostations, muziek die onlangs is toegevoegd, de (dagelijkse) hitlijsten, afspeellijsten die Apple zelf heeft gemaakt en meer. Ook vind je er videomateriaal, zoals live optredens en muziekvideo’s.

Radio

‘Radio’ is het volgende tabblad. De naam zegt eigenlijk al genoeg: tik erop, scrol naar beneden en je vindt een lijst met radiostations die 24/7 actief zijn en die je ieder moment van de dag kunt activeren, ook als je geen Apple Music-abonnement hebt. Denk aan omroepen als KINK, NPO 3FM en de vele stations van de BBC.

In dit tabblad vind je ook drie stations van Apple zelf: Apple Music 1, Apple Music Hits en Apple Music Country. De laatste twee kun je zonder Apple Music-abonnement slechts beperkt luisteren, met abonnement kan het onbeperkt. Tot Apple Music 1 live heb je altijd toegang, maar als je geen Apple Music-abonnee bent, kun je eerdere uitzendingen niet on-demand terugluisteren.

Bibliotheek

Alle muziek die je zelf hebt bewaard, vind je terug in het tabblad ‘Bibliotheek’. Het gaat hier om individuele nummers, maar ook albums en afspeellijsten. De muziek die je hier vindt, heb je wellicht op allerlei manieren opgeslagen: gekocht via iTunes, gesynchroniseerd via iCloud Muziekbibliotheek, opgeslagen via Apple Music of via je Mac geüpload naar iTunes.

Verder is de bibliotheek verdeeld in de secties ‘Afspeellijsten’, ‘Artiesten’, ‘Albums’, ‘Nummers’, ‘Voor jou gemaakt’ en ‘Gedownload’. Zo navigeer je gemakkelijk naar de muziek waarvoor je in de stemming bent. Met de ‘Wijzig’-knop rechtsboven kun je nog meer categorieën toevoegen of bewerken.

Zoek

iOS 15.2 Muziek

Last but not least: met het tabblad ‘Zoek’ kun je muziek doelgericht vinden. Tik hierop, typ in de zoekbalk bovenin je favoriete nummer, artiest, album of afspeellijst in en zoek in de resultaten naar je gewenste optie. Onder de zoekbalk kun je ook nog kiezen of je alleen in je eigen bibliotheek wilt zoeken, of op heel Apple Music.

Bovendien vind je onder ‘Zoek’ allerlei categorieën om bepaalde muziek te vinden. Een groot deel daarvan is gebaseerd op genre, want de categorieën hebben voornamelijk namen als ‘Pop’, ‘Rock’ en ‘Klassiek’. Maar er is meer. Zo vind je met de categorie ‘Apple Music Live’ allerlei live optredens, en met ‘Sing’ vind je nummers die werken met Apple’s karaoke-functie.