Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iCloud-foto’s: inloggen, downloaden, bekijken en meer

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iCloud foto's

iCloud-Foto’s (in het verleden iCloud-fotobibliotheek genoemd) is een geweldige uitkomst voor je fotoverzameling. Hiermee bewaar je je foto’s in de clouddienst van Apple. Maar wat is iCloud foto’s precies en hoe werkt het? In handleiding lees je er alles over.

Lees verder na de advertentie

Alles over iCloud Foto’s

In dit artikel lees je alles over iCloud Fotos. Wil je snel naar een specifiek onderwerp? Tik dan hieronder op een onderwerp om daar snel naartoe te springen.

Wat is iCloud Foto’s?

kooptip

Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!
Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

iCloud-Foto’s (in het verleden iCloud-fotobibliotheek genoemd) is een geweldige uitkomst voor je fotoverzameling. Hiermee bewaar je je foto’s in iCloud, de clouddienst van Apple. Een groot voordeel van het inschakelen van iCloud-fotos is dat je daarna vanuit meerdere Apple-apparaten toegang hebt tot dezelfde fotocollectie. Schiet je een foto op de iPhone, dan duikt hij ook meteen op in de Foto’s-app van de iPad en Mac.

Foto’s worden overzichtelijk georganiseerd en ook bewerkingen, aangemaakte albums of foto’s die je als favoriet markeert, worden automatisch gesynchroniseerd. Je ziet dus altijd en overal dezelfde verzameling foto’s, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dat geldt ook voor als je een foto verwijdert. Wis je een foto van je Mac, dan verdwijnt hij ook op je iPhone. En vice versa.

iCloud-foto’s instellen

iCloud-foto’s stel je afzonderlijk op elk apparaat in. Hieronder lees je hoe je je foto’s in iCloud kunt zetten met een iPhone, iPad en Mac.

Op een iPhone of iPad

Open op je iPhone of iPad de Instellingen-app en tik op ‘Foto’s’. Bovenaan staat de optie ‘iCloud foto’s’, tik hierop om de functie te activeren. De foto’s en video’s op je apparaat worden naar iCloud geüpload; dit kan even duren.

Je foto’s worden ook lokaal op je apparaten opgeslagen, zodat je erbij kunt als je geen internet hebt. Heb je op je niet genoeg ruimte voor al die foto’s, vink dan de optie ‘Optimaliseer iPhone/iPad-opslag’ aan. De foto’s worden dan in een lagere resolutie op je iPhone bewaard.

Op Mac

iCloud fotos inschakelen

Wil je iCloud-fotoss activeren op de Mac? Open de Foto’s-app, klik boven in het menu op ‘Foto’s’ en ga naar de ‘Voorkeuren’. Klik op het tabblad ‘iCloud’ en vink de optie ‘iCloud-foto’s’ aan.

Ook op de Mac worden de foto’s lokaal opgeslagen. Wil je dat het niet te veel opslagruimte kost? Vink dan ook de optie Optimaliseer Mac-opslag’ aan’.

iCloud Foto’s bekijken op Windows

Je iCloud-fotos bekijken op Windows? Dat kan. Zo doe je dat:

 1. Open een browser, zoals Google Chrome
 2. Surf naar iCloud.com en log in met je Apple ID.
 3. Klik op ‘Foto’s’ en je hebt toegang tot je iCloud-fotobibliotheek.

Wat gebeurt er als je een iCloud-foto verwijdert?

Is de opslagruimte van je iPhone vol en wil je wat ruimte maken door foto’s weg te gooien? Slecht plan! Als je iCloud-fotobibliotheek hebt ingeschakeld, beheer je vanuit elk apparaat één en dezelfde bibliotheek. Gooi je op de iPhone foto’s weg, dan worden ze uit de cloud verwijderd en verdwijnen ze dus ook op je Mac en iPad.

Om toch ruimte te winnen heeft Apple een andere functie ingebouwd: Optimaliseer opslag. In plaats van video’s en foto’s op volledige resolutie op je iPhone en iPad te stallen, worden deze geoptimaliseerd als de opslagruimte te krap is. Veelgebruikte foto’s blijven in volle glorie op je iPhone staan, terwijl foto’s die je vrijwel nooit opent worden zo klein mogelijk opgeslagen. Open je zo’n foto, dan pas wordt de volledige versie gedownload van iCloud.

Je schakelt de optimalisatie in via de Instellingen-app. Tik daar op ‘Foto’s’ en vink ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ aan. Wil je dit ook op je Mac toepassen, open dan Foto’s, ga in het Voorkeuren-venster naar het tabblad iCloud en selecteer ‘Optimaliseer Mac-opslag’. Naarmate je SSD of harde schijf vol begint te raken, worden er meer en meer foto’s verkleind opgeslagen. De originelen blijven altijd in volledige resolutie in iCloud staan.

iCloud foto’s verwijderen

Wil je af van de functie en je foto’s lokaal opslaan, in plaats van in de cloud? Zo bewaar je de foto’s lokaal op je iPhone of iPad:

 1. Open de Instellingen-app en tik op ‘Foto’s’.
 2. Vink ‘Download en bewaar originelen’ aan.
 3. Zet de groene schakelaar achter ‘iCloud-Fotos’ op grijs.

Er bestaat een kans dat het niet mogelijk is om de misschien wel duizenden foto’s en video’s die je hebt, lokaal op je iPhone of iPad te bewaren. Daar is de opslagruimte misschien te klein voor. Wat je dan kunt doen, is de foto’s downloaden en bewaren op je Mac of pc. Een andere optie is je Foto’s-bibliotheek verplaatsen naar externe harde schijf.

Daarna is het tijd om de iCloud-foto’s te verwijderen. Dat kan op alle apparaten, maar de gemakkelijkste manier om dat te doen, is via de Mac.

 1. Open de Foto’s-app.
 2. Kies in het paneel links voor ‘Bibliotheek’.
 3. Toets Cmd+A om alle foto’s en video’s te selecteren.
 4. Ctrl-klik op een van de geselecteerde foto’s en kies ‘Verwijder … onderdelen’.

Let op: de foto’s worden nu in het album ‘Recent verwijderd’ gezet, waar Apple ze 30 dagen bewaart. Om de iCloud-fotos definitief te verwijderen, wis je ze hier ook. Je kunt overigens ook je fotos verbergen.

Verwijderde iCloud-fotos terughalen

Heb je een iCloud-foto per ongeluk verwijderd? Dan is dat niet meteen een ramp. Verwijderde foto’s worden in het album ‘Recent verwijderd’ gezet, waar ze 30 dagen staan. Selecteer de foto daar en kies ‘Herstel’ om de foto terug te zetten.

Zijn de foto’s ook daar verdwenen? Dan is er nog een laatste uitweg. Ga op je Mac of pc naar iCloud.com en log in met je Apple ID. Klik op ‘Accountinstellingen’ en kies voor ‘Herstel bestanden’. Mogelijk zie je de verwijderde foto’s hier wél staan. Selecteer de foto’s en klik op ‘Herstel’.

Opslagruimte iCloud-foto’s uitbreiden

Standaard krijg je 5 GB gratis iCloud-opslag, maar dat zal voor de meeste gebruikers niet genoeg zijn om alle foto’s in te bewaren. In dat geval kun je kiezen voor extra opslag bij Apple, waarvoor je wel moet betalen. Je regelt dit op je iPhone of iPad. Open daar de Instellingen-app en tik boven op je naam. Kies vervolgens voor ‘iCloud>Beheer opslag>Wijzig opslagabonnement’.

Je kunt kiezen uit drie opties: € 0,99 per maand voor 20 GB, € 2,99 voor 200 GB of € 9,99 voor TB. Het abonnement dat je kiest wordt automatisch iedere maand in rekening gebracht op je iTunes-account. Je kunt op elk gewenst moment weer opzeggen. Je kunt ook je iCloud leegmaken om wat extra opslagruimte te creëren.

Wekelijks het laatst eApple-nieuws in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iCloud foto’s downloaden

Vanaf elk apparaat kun je je iCloud-fotos downloaden en lokaal bewaren. Bijvoorbeeld vanaf je iPhone, iPad, Mac of Windows-computer.

iCloud-foto’s downloaden op iPhone of ipad

 1. Ga naar iCloud.com en log in met je Apple ID.
 2. Kies voor ‘Foto’s’.
 3. Selecteer de foto’s en of video’s die je wilt downloaden. Kies ‘Selecteer alles’ om de hele bibliotheek te selecteren.
 4. Tik op de knop ‘Meer’ en kies ‘Download’.

iCloud-foto’s downloaden op de Mac

Ben je op je Mac ingelogd met je Apple ID? Doe dan het volgende om de iCloud-foto’s te downloaden:

 1. Open de Foto’s-app.
 2. Kies in het paneel links voor ‘Bibliotheek’.
 3. Toets Cmd+A om alle foto’s en video’s te selecteren.
 4. Klik in het menu op ‘Archief>Exporteer>Exporteer … onderdelen’.

iCloud bibliotheek downloaden op de pc

 1. Ga naar iCloud.com en log in met je Apple ID.
 2. Plaats de muiscursor boven een foto en kies voor ‘Selecteer’. Selecteer de foto’s en video’s die je wilt downloaden.
 3. Klik boven in het venster op de download-knop (het icoon met wolkje en pijl).
 4. Klik op ‘Download’.

iCloud-fotos delen

Het handige van iCloud-foto’s is dat je de foto’s gemakkelijk met iemand deelt. Je kunt bijvoorbeeld met je partner een gedeelde album aanmaken. Een andere handige manier is het delen van een iCloud-link.

Gedeelde album

Met gedeelde albums deel je foto’s (en video’s) met een of meerdere personen. Handig is dat de foto’s niet meetellen voor je iCloud-opslag en dat je ze deelt in de hoogste kwaliteit. Om te kunnen werken met gedeelde albums, is het belangrijk dat de functie ingeschakeld staat. Zo doe je dat op de iPhone:

 • Open de Instellingen-app en tik op ‘Foto’s’.
 • Activeer ‘Gedeelde albums’.

Daarna doe je het volgende om de iCloud-foto’s te delen:

 • Open de Foto’s-app en tik onderin op ‘Bibliotheek’.
 • Tik rechtsboven op ‘Selecteer’ en kies de foto’s uit die je wilt delen.
 • Tik linksonder op het Deel-icoon (vierkantje met pijl).
 • Kies voor ‘Zet in gedeeld album’.
 • Tik op ‘Gedeeld album>Nieuw gedeeld album’.
 • Doorloop de stappen en nodig één of meerdere mensen uit.

iCloud-foto’s delen met iCloud-link

Hoef je geen album met iemand, maar wil je wel iCloud-fotos in de hoogste kwaliteit delen? Deel dan een iCloud-link. De ontvanger ontvangt dan een link waarin hij of zij de foto’s in de hoogste kwaliteit downloadt. Handig is dat dit (in tegenstelling tot een gedeelde album) ook werkt bij Android-gebruikers.

 • Open de Foto’s-app en tik onderin op ‘Bibliotheek’.
 • Tik rechtsboven op ‘Selecteer’ en kies de foto’s uit die je wilt delen.
 • Tik linksonder op het Deel-icoon en kies ‘Kopieer iCloud-link’.

De link staat nu op het klembord en je kunt hem plakken waar je maar wilt, zoals in WhatsApp.

Heb je vragen over iCloud-foto’s? Stel ze hieronder!