iPhone kwijt? Volg deze stappen om hem terug te vinden

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt: je iPhone kwijtraken. Heb je hem ergens laten liggen, of is hij misschien gestolen? Gelukkig zijn er manieren om je toestel terug te vinden. Je kunt je iPhone lokaliseren op een kaart, een geluidssignaal afspelen (zelfs als je telefoon op stil staat) of het apparaat op afstand vergrendelen en wissen. Ontdek welke stappen je kunt nemen om je iPhone terug te vinden.
3 manieren om je iPhone te vinden
1. Met de Zoek mijn-app

Je bent je iPhone kwijt. Misschien is er niet zo heel veel aan de hand en ligt je iPhone gewoon thuis, op een plek waar hij niet thuishoort. Met de app ‘Zoek mijn’ kun je via een ander Apple-apparaat je iPhone traceren. Deze app is standaard op Apple-apparaten geïnstalleerd. Als hij ergens in de buurt blijkt te zijn, kun je er een geluid op je iPhone op laten afspelen.
Je moet op het andere Apple-apparaat zijn ingelogd met hetzelfde Apple ID als op je iPhone. Open de Zoek mijn-app om te zien waar je iPhone (en eventueel ook je andere Apple-apparaten) zich bevindt. Is dat in de buurt? Dan is dat al een hele geruststelling. Klik in dat geval op je iPhone en op de infoknop. Klik vervolgens op ‘Speel geluid af’ om een geluid af te spelen en ga op dit geluid af.
2. Met je Apple Watch

Heb je een Apple Watch? Dan kun je je iPhone zoeken met je Apple Watch. Op je horloge vind je een supersnelle optie om een geluid af te spelen op je iPhone. Druk de zijknop in en tik op de iPhone met de geluidsgolven eromheen om dit te doen. Hopelijk ligt ie gewoon ergens dichtbij!
3. Via iCloud.com/find

Heb je geen ander Apple-apparaat dan een iPhone en dus niet de mogelijkheid om de Zoek mijn-app te gebruiken? Geen probleem. Dan kun je via de webbrowser op welke computer dan ook inloggen via iCloud.com/find. Daarmee krijg je dezelfde functionaliteiten. Het is ook mogelijk om de iPhone van een vriend(in) te gebruiken: open de Zoek Mijn app daarop, ga naar het tabblad ‘Ik’ en scroll naar beneden tot je de optie ‘Help een vriend(in)’ ziet. Tik hierop en doorloop de stappen.
Je iPhone opgeven als verloren
Ligt je telefoon op een bekende plek, zoals op je werk of in een restaurant waar je gegeten hebt? Dan kun je even contact opnemen met iemand die daar aanwezig is om samen met behulp van het geluid je iPhone te traceren.
Maar als hij volgens de Zoek mijn-app of iCloud-website op een plek ligt waar je niet bekend mee bent, dan ben je je iPhone verloren of is die misschien zelfs gestolen. Dan biedt Apple nog wat extra opties om te voorkomen dat anderen er met je gegevens vandoor gaan.
Verloren-modus instellen

In Zoek mijn of op iCloud.com/find kun je de zogenaamde Verloren-modus inschakelen. In de Verloren-modus kunnen mensen niet zo veel meer met jouw telefoon, behalve bellen met een door jou opgegeven telefoonnummer. Er komt een bericht op het scherm te staan met daarin de vraag om jou te bellen. Betalingen verrichten met Apple Pay is dan ook niet meer mogelijk.
Zo activeer je de Verloren-modus via Zoek mijn of iCloud.com/find:
- Open de app of website.
- Klik op je zoekgeraakte iPhone.
- In de Zoek mijn-app: klik op de i, klik bij Verloren-modus op ‘Uit’ om dit aan te zetten.
In iCloud.com/find: klik op ‘Verloren iPhone’. - Klik op ‘Ga door’ en geef een telefoonnummer op waarop je nog wel bereikbaar bent.
- Selecteer ‘Volgende’. Pas het bericht dat op het scherm komt nog even aan als je dat wilt.
- Selecteer ‘Activeer’.
iPhone wissen op afstand
Via Zoek mijn en iCloud.com/find kun je ook je iPhone op afstand wissen, zodat je zeker weet dat iemand niet aan de haal gaat met je persoonlijke gegevens. Hier kleeft echter een enorm groot nadeel aan: het is dan ook niet meer mogelijk om de locatie van het toestel te traceren. Als je het apparaat vervolgens ook nog verwijdert uit je account, kan de dief je iPhone zonder belemmeringen inschakelen en gebruiken. Dit kun je dus beter niet doen! Wil je dat toch doen? Klik dan op je zoekgeraakte iPhone, scrol naar beneden en klik op ‘Wis dit apparaat’.
iPhone kwijt, maar geen Zoek mijn ingeschakeld?
Bovenstaande stappen helpen alleen als je Zoek mijn hebt ingeschakeld. Heb je dat niet gedaan, dan wordt het een lastig verhaal. Om erger te voorkomen, kun je wel de volgende stappen ondernemen – maar je krijgt er je telefoon helaas niet mee terug.
- Pas het wachtwoord van je Apple ID aan via appleid.apple.com. Je krijgt dan meteen de optie om uit te loggen van apparaten en websites die je Apple ID gebruiken. Zeker even doen!
- Wijzig de wachtwoorden voor je belangrijkste accounts. Denk aan mail, social media en alles waarbij privacy een rol speelt.
- Doe aangifte van het verlies of van diefstal bij de plaatselijke politie.
- Neem bij verlies en diefstal contact op met je provider zodat zij je account kunnen blokkeren. Dit om ongewenste telefoontjes, sms-berichten en datagebruik tegen te gaan.
- Verwijder het apparaat uit je lijst met vertrouwde apparaten, zodat er geen verificatiecodes meer op ontvangen kunnen worden. Log hiervoor in op appleid.apple.com, klik op je apparaat en verwijder het.
Mijn iPhone is definitief kwijt, wat nu?
Blokkeer je simkaart
Als je je iPhone definitief kwijt bent, is het verstandig om je simkaart te blokkeren zodat er geen kosten worden gemaakt vanuit jouw bundel. Dit doe je via je provider. Je kunt bellen om het te regelen of naar de winkel van je provider gaan, maar bij de meeste providers kun je het gewoon zelf online doen – en meteen een nieuw en vervangend simkaartje bestellen. Zoek op Google naar ‘simkaart blokkeren’ met daarachter de naam van je provider, en je komt in de meeste gevallen precies op de pagina die je nodig hebt.
Geef je verloren of gestolen iPhone op bij je verzekeraar
Als je je iPhone kwijt bent of vermoedt dat hij gestolen is, kun je mogelijk een claim indienen bij je verzekeraar. Dit hangt echter volledig af van je verzekering en de bijbehorende dekking.
Is hij bij jou thuis gestolen? Dan valt het mogelijk onder je inboedelverzekering. Is hij buitenshuis gestolen, dan is dat een ander verhaal – hoewel bij sommige inboedelverzekeringen de dekking wat ruimer is. Maar buitenshuis wordt de schade dan weer mogelijk gedekt door je reisverzekering. Neem dus contact op met je verzekeraar.
Misschien heb je een speciale telefoonverzekering afgesloten. Ook dan kun je contact opnemen met je verzekeraar, maar wees voorbereid op mogelijke beperkingen. De meeste verzekeringen vergoeden diefstal alleen als er braakschade is of een getuige het voorval heeft gezien. Heb je het meest uitgebreide pakket? Dan kan verlies of andere vormen van diefstal soms wél onder de dekking vallen. Let op: met ‘AppleCare+’ ben je niet verzekerd tegen diefstal of verlies, maar met ‘AppleCare+ met diefstal en verlies’ wel.
Aangifte doen op een politiebureau
Als je iPhone gestolen is, kun je aangifte doen via de website van de politie of op een politiebureau. Bij een online aangifte loop je mogelijk tegen een probleem aan met DigiD. Want het verificatie-bericht hiervan wordt waarschijnlijk naar je gestolen telefoon getuurd. Je moet daarom eerst een andere simkaart aanvragen bij je provider. Je kunt ook persoonlijk aangifte doen op het dichtstbijzijnde politiebureau. Zorg dat je het IMEI-nummer bij de hand hebt.
Je vindt het IMEI-nummer op de iPhone zelf bij ‘Instellingen>Algemeen>Info’ en in het simkaarthoudertje van de iPhone. Als je je iPhone niet in handen hebt, is dat nummer ook nog te vinden. Je kunt het terugvinden op een sticker op de oorspronkelijke verpakking. Heb je die niet meer? Dan is de website appleid.apple.com waar je zijn moet. Klik hier op je apparaat en je krijgt er diverse gegevens over, waaronder het serienummer en het IMEI-nummer. De politie zet je iPhone dan op een zwarte lijst, en met een beetje geluk komt ie een keer boven water.
Praat mee
0