Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 17 krijgt geweldige functies voor mensen met een handicap

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Toegankelijkheidsfuncties iOS 17


Lees verder na de advertentie

Apple heeft de eerste iOS 17-functies aangekondigd. Het gaat om grote iPhone-functies voor mensen met een handicap, waaronder een toffe AI-functie die je stem kan nabootsen voor tekst-naar-spraak.

Toegankelijkheidsfuncties iOS 17

Of het nu gaat om de iPhone, iPad of Mac: Apple heeft er altijd voor gezorgd dat hun apparaten voor iedereen toegankelijk zijn, zoals mensen met een cognitieve, visuele, of auditieve beperking. Met iOS 17 worden de toegankelijkheidsfuncties nog uitgebreider. Hieronder lichten we de 5 grootste functies uit.

1. Live Speech

Live Speech is een functie waarmee gebruikers tijdens telefoon- en FaceTime-gesprekken kunnen typen wat ze willen zeggen, waarna het hardop wordt uitgesproken. Dit is vooral nuttig voor mensen die niet kunnen praten, of voor mensen die daar moeite mee hebben. Gebruikers kunnen veelgebruikte zinnen opslaan om snel te kunnen reageren tijdens gesprekken.

2. Personal Voice


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Misschien wel de opmerkelijkste functie is Personal Voice, een functie die bedoeld is voor mensen die het risico lopen om hun stem te verliezen. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn bij wie onlangs ALS is vastgesteld.

Met Personal Voice wordt met behulp van machine learning een stem gecreëerd die op jouw stem lijkt. Gebruikers kunnen een persoonlijke stem maken door gedurende 15 minuten verschillende teksten op de iPhone of iPad op te nemen. Vervolgens wordt de stem geïntegreerd in Live Speech, waarbij je bij het telefoneren en videobellen teksten typt die door jouw nagebootste stem worden uitgesproken.

3. Assistive Access

Een andere toegankelijkheidsfunctie in iOS 17 is Assistive Access, bedoeld voor mensen met een cognitieve handicap. De functie vereenvoudigt de interface van verschillende apps, waaronder Camera, Foto’s en Muziek, door alleen de belangrijkste functies weer te geven.

De gebruikersinterface heeft knoppen met een hoog contrast en grote tekstlabels. Voor gebruikers die liever visueel communiceren, bevat Berichten een toetsenbord met alleen emoji en is er een optie om een videobericht op te nemen. Het startscherm kan ook worden weergegeven met grotere pictogrammen: zowel in een rasterachtige lay-out als een lijstweergave met tekst.

4. Point and Speak

Point and Speak

Voor gebruikers met een visuele beperking introduceert Apple de functie Point And Speak, die ingebouwd is in de Vergrootglas-app. De feature maakt het gemakkelijker om tekstlabels af te lezen, zoals bij een magnetron of wasmachine. De tool vergroot de labels niet alleen uit, maar kan de tekstlabels ook hardop voorlezen.

De functie werkt met de Camera-app, LiDAR en machine learning. Terwijl de gebruiker zijn vinger over een oppervlak beweegt, wordt de tekst voorgelezen. De functie kan worden gebruikt met andere vergrootglasfuncties, waaronder People Detection en deurdetectie.

5. Made for iPhone naar de Mac

Voor dove en slechthorende gebruikers zijn er Made for iPhone-hoortoestellen, waarbij het geluid van de iPhone naar het hoortoestel wordt gestreamd. Straks werkt dit ook op de Mac, want Made for iPhone-hoortoestellen kunnen vanaf de volgende macOS-versie aan de Mac worden gekoppeld. Zo zijn videobelgesprekken en films ook zonder extra accessoire goed te verstaan.

Over een maand weten we wat de andere vernieuwingen van iOS 17 zijn. Apple presenteert ze dan tijdens WWDC. Veel features zijn al gelekt, zo lees je ook in ons artikel over de iOS 17 functies. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste iPhone-functies? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!