Terug naar iCloud
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iCloud

Door Laura Grootaarts3 februari 2023 11:225 min. leestijd

iCloud is een online opslagdienst van Apple die wordt geleverd met elke iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch en Mac. Het biedt een gemakkelijke manier om al je bestanden, foto’s, muziek, apps en andere belangrijke informatie op te slaan en te synchroniseren tussen al je apparaten.

Maak je bijvoorbeeld een foto op de iPhone, dan verschijnt die op je Mac. Maar Apple iCloud zorgt er ook voor dat je een back-up van je iPhone kunt maken. En dankzij iCloud werk je gemakkelijk samen met anderen. Wat is iCloud? Wij laten je in dit dossier de belangrijkste toepassingen van iCloud zien – en dat is nog maar een greep uit de vele mogelijkheden.

iCloud

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

iCloud inloggen

Hoe kom ik in mijn iCloud? Op iCloud inloggen doe je met je Apple ID. Doorgaans word je tijdens het configureren van een nieuw apparaat automatisch door dit proces geleid. Anders vind je de inlog-optie zeer prominent in de instellingen van je apparaat. Het is belangrijk dat je op ieder van je Apple-apparaten inlogt met hetzelfde Apple ID.

Foto’s

macOS Ventura gedeelde iCloud fotobibliotheek

Met iCloud Foto’s kun je al je foto’s en video’s opslaan en synchroniseren tussen al je apparaten. Je kunt ze bekijken en bewerken in de Foto’s-app op je iPhone, iPad, iPod touch en Mac. Verander je iets op het ene apparaat, dan zie je dat ook terug op het andere. Nieuw sinds iOS 16 is de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek, waarmee je met maximaal vijf anderen samen een fotobieb beheert.

iCloud Drive

Dit is een online opslagruimte waar je al je bestanden kunt opslaan en vanaf al je apparaten kunt openen. Met iCloud Drive kun je al je bestanden bewaren en organiseren. Je kunt er vanaf al je apparaten bij, en al je bestanden worden automatisch bijgewerkt. Handig als je werkt in documenten in Pages, Numbers en Keynote. Maar je kunt in feite al je bestanden en documenten in de cloud zetten.

Je kunt ook je mappen ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’ op je Mac toevoegen aan iCloud Drive, zodat je er overal bij kunt – dus zelfs vanaf je iPhone of iPad! Ook is het mogelijk om al je bestanden te delen met anderen.

Informatie uit apps synchroniseren

iCloud zorgt ervoor dat apps op al je Apple-apparaten met elkaar gelijklopen. Notities, Contacten, Agenda, Freeform en nog veel meer: pas je iets aan op het ene apparaat, dan zie je dat direct ook terug op het andere. Maar ook je Muziek, boeken, apps en abonnementen in de App Store – alles wordt netjes gesynchroniseerd.

iCloud sleutelhanger

iCloud sleutelhanger

iCloud sleutelhanger is ontworpen om je wachtwoorden te beveiligen en te beheren. Het slaat je wachtwoorden op in een beveiligde omgeving, zodat je ze niet hoeft te onthouden. Je kunt ook automatisch wachtwoorden genereren voor nieuwe accounts de sleutelhanger vraagt je om je wachtwoorden op te slaan wanneer je ze invoert op websites en in apps. Daarnaast biedt iCloud Keychain ook functies voor het opslaan van creditcardgegevens en het invullen van webformulieren. Ook hier wordt alles gelijkgetrokken op al je apparaten.

iCloud reservekopie

iCloud reservekopie

Van je iPhone en iPad kun je een back-up maken dankzij iCloud reservekopie. Die gegevens zet je dan gemakkelijk weer over naar een nieuw toestel. Dit zijn de gegevens die worden meegenomen:

 • Appgegevens
 • Reservekopieën van Apple Watch
 • Apparaatinstellingen
 • Organisatie van het beginscherm en apps
 • iMessage-, sms- en mms-berichten
 • Foto’s en video’s
 • Aankoopgeschiedenis van Apple voorzieningen (muziek, films, tv-programma’s, apps en boeken)
 • Beltonen
 • Visual Voicemail-wachtwoord (hiervoor moet dezelfde simkaart zijn geplaatst als tijdens het maken van de reservekopie)

Houd er rekening mee dat de 5GB iCloud die je standaard krijgt wat schraal is. Zeker met meerdere Apple-devices stroomt dat zo vol. Brengt ons op het volgende:

iCloud prijzen

iCloud wordt standaard geleverd met alle Apple-apparaten en is gratis voor gebruik met een beperkte hoeveelheid opslagruimte: dit is 5GB. iCloud opslag vol? Je kunt tegen heel redelijke prijzen extra iCloud opslag kopen als je meer nodig hebt: dat heet dan iCloud+.

Naast de extra opslag, krijg je met iCloud+ ook extra functies zoals Verberg mijn e-mailadres. Bovendien kun je de opslag dan delen met je gezinsleden die ook een Apple ID hebben. Dit zijn de iCloud-prijzen:

 • 5 GB: Gratis
 • 50 GB: € 0,99
 • 200 GB: € 2,99
 • 2 TB: € 9,99

iCloud+

iCloud plus

Betaal je voor je iCloud-opslag, dan heb je automatisch ook iCloud+. Dit is de premium versie van iCloud, met een paar handige extra functies – en de mogelijkheid om dat alles te delen met de leden van je gezinsgroep. Met iCloud Plus heb je de volgende extra voordelen:

 • Extra opslag in de iCloud
 • Verberg je e-mailadres
 • Privédoorgifte in iCloud
 • Veilige video in HomeKit
 • Aangepast e-maildomein
 • Al het voorgaande delen met je gezin

iCloud website

iCloud com

Via de website iCloud.com heb je toegang tot je foto’s, notities, agenda en allerlei andere documenten en gegevens die op je Mac, iPhone en iPad staan. Dus ook via een Windows-pc. iCloud.com heeft recent een redesign gehad en is daarmee stukken overzichtelijker geworden.

Is iCloud veilig?

iCloud is ontworpen om data veilig op te slaan en te delen. Apple gebruikt verschillende beveiligingsmaatregelen, zoals end-to-end encryptie. Hierbij wordt data uit iCloud tijdens de opslag en overdracht beveiligd met een zogeheten encryptiesleutel.

Bij elke online dienst is er altijd een bepaald risico op hacking of datalekken. Het is daarom verstandig om een sterk wachtwoord te gebruiken voor je Apple ID-account en twee-factor-authenticatie in te schakelen. Dit doe je allebei door in de Instellingen-app boven op je naam te tikken. Ga vervolgens naar ‘Wachtwoord en beveiliging’.

Er is ook een manier om je iCloud-gegevens nog beter te beveiligen: met Geavanceerde gegevensbescherming. Met deze optie bescherm je extra iCloud-onderdelen met end-to-end-encryptie, waaronder iCloud Drive en iCloud-foto’s. De encryptiesleutel staat dan alleen op jouw apparaat – en zelfs Apple kan dan met geen mogelijkheid bij je gegevens.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
Apple Music
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden