Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple producten 2020: wat is er nieuw en wat komt er nog?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 12 mini


Lees verder na de advertentie

Welke Apple-producten verschenen er in 2020? En welke producten gaan er dit jaar nog verschijnen, met waarschijnlijk nog twee Apple-events in het vooruitzicht? Van iPhones tot Macs: je vindt ze allemaal in dit overzicht.

Apple producten 2020

2020 was een bijzonder jaar, ook voor Apple. Door de coronacrisis is er tot nu toe slechts één event geweest, de WWDC in juni. Toch zijn er dit jaar al behoorlijk veel nieuwe producten verschenen – meestal werden ze aangekondigd met een persbericht. In dit artikel lees je wat Apple’s nieuwe producten zijn. We besluiten met de Apple-producten die we in de laatste maanden van het jaar nog verwachten.

Apple producten die al zijn verschenen

Tussen maart en augustus van dit jaar bracht Apple diverse nieuwe en vernieuwde producten uit. We hebben ze voor je op een rij gezet, in volgorde van verschijnen.

1. iPad Pro

iPad Pro 2020


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

In maart van dit jaar kondigde Apple de nieuwe iPad Pro 2020 aan. Deze iPad Pro heeft de looks van zijn voorganger, maar van binnen is er het een en ander veranderd. Zo heeft hij als eerste (en tot nu toe enige) Apple-apparaat een LiDAR-sensor om de omgeving te scannen en er een 3D-beeld van te vormen. Dat heeft toegevoegde waarde voor Augmented Reality-toepassingen. Hij is verkrijgbaar in 11- en 12,9-inch.

[product ipad-pro-2020 open]

2. Magic Keyboard

iPad Pro met Magic Keyboard

Tegelijk met de iPad 2020 kondigde Apple in maart een Magic Keyboard aan. Deze is geschikt voor de iPad Pro 2020 en de iPad Pro 2018, en lijkt bijzonder veel op het toetsenbord van de MacBook Air. Apple gebruikt voor de toetsen het schaarmechanisme. Het opvallendste element is de ingebouwde trackpad. Sinds iPadOS 13.4 heeft de iPad muis- en trackpadondersteuning, waardoor het een steeds interessanter alternatief is voor een MacBook.

[product magic-keyboard open]

3. MacBook Air

MacBook Air 2020

In maart verscheen ook een vernieuwde MacBook Air. De grootste vernieuwing aan dit instapmodel Mac – naast de supersnelle quad-core processor – is het toetsenbord. Het gaat om een Magic Keyboard met een nieuw ontworpen schaarmechanisme. Apple heeft een tijdlang toetsenborden met vlindermechanisme gemaakt en daar waren bizar veel problemen mee. Het schaarmechanisme is veel betrouwbaarder.

[product macbook-air-2020 open]

4. Mac mini

Mac mini 2020

Tegelijk met de MacBook Air verscheen in maart de vernieuwde Mac mini. De Mac mini is Apple’s goedkoopste Mac – je moet er dan ook nog een toetsenbord, muis en monitor bij aanschaffen. De belangrijkste verbetering is dat je standaard 256 GB opslag krijgt. Voorheen was dat nog 128 GB. Voor de rest is er eigenlijk niets veranderd ten opzichte van de Mac mini uit 2018.

[product mac-mini-2020 open]

5. iPhone SE

iPhone SE 2020

In april verscheen na jaren van speculaties de iPhone SE en dat is echt een publiekslieveling. En terecht! De iPhone ziet eruit als de iPhone 8 – een compact design met de oude vertrouwde thuisknop, dus. Onder de motorkap vind je echter het nieuwste van het nieuwste, bijvoorbeeld de chip van de iPhone 11. En dat voor minder dan 500 euro!

[product iphone-se open]

6. 13-inch MacBook Pro

MacBook Pro 13-inch 2020 5

In mei kwam er een vernieuwde MacBook Pro 13-inch uit. Met de Pro richt Apple zich op veeleisende gebruikers. Ook deze MacBook heeft een toetsenbord met schaarmechanisme, en daarmee is het veelgeplaagde vlindertoetsenbord definitief verleden tijd. Alle Pro’s hebben een Touch Bar boven het toetsenbord. Vooral bij de wat duurde varianten van deze MacBook Pro profiteer je van de snellere en energiezuinige processor. Net als bij de eerder genoemde MacBook Air, krijg je standaard 256 GB opslag.

[product 13-inch-macbook-pro-2020 open]

7. 27-inch iMac

iMac Foto's

Het meest recente nieuwe product van Apple is de 27-inch iMac. Deze ligt sinds augustus in de winkels. De iMac is waarschijnlijk de laatste iMac met het herkenbare design uit 2012 (!) en een Intel-processor. Apple heeft aangekondigd in de toekomst met eigen Apple Silicon-chips te gaan werken. Het is een uitstekende iMac, maar er zijn grote veranderingen op komst. Lees daarom zeker even onze iMac review.

[product 27-inch-imac-2020 open]

Apple producten die je nog mag verwachten

In de laatste maanden van 2020 kunnen we nog heel wat van Apple verwachten. Officieel weten we nog van niets, maar er wordt druk gespeculeerd over welke producten er nog verschijnen. Op dinsdag 15 september is er een Apple-event. Ook verwachten we in oktober nog een event, hoewel dat nog niet bevestigd is.

Er zijn nog heel wat producten die Apple waarschijnlijk nog dit jaar gaat lanceren. Over sommige zijn we zekerder dan andere, daarom vermelden we hoe groot we de kans achten dat het nog in 2020 gaat gebeuren. De coronacrisis maakt het overigens wat lastiger om voorspellingen te doen.

1. Apple Watch Series 6

Kans op release in 2020: 100%

Het thema voor de keynote op 15 september is ‘Time flies’, en dat lijkt een duidelijke verwijzing naar de Apple Watch Series 6. Deze krijgt naar verluidt nieuwe gezondheidsfuncties, zoals een sensor waarmee het zuurstofgehalte in het bloed kan worden gemeten. Ook zou het slimme horloge uitgebreide slaapanalyse-opties hebben – nog veel uitgebeider dan op eerdere modellen met watchOS 7.

2. iPads

Kans op release in 2020: 90%

Tijdens het event in september verwachten we ook nog een iPad. De vraag op dit moment is alleen: welke? De gewone iPad heeft dit jaar nog geen update gehad, en is zodoende een goede kanshebber. Hierover zijn verder nog nauwelijks geruchten.

iPad Air 4 Touch ID

Een andere kandidaat is de iPad Air. Daarvan wordt gezegd dat die het design krijgt van de iPad Pro – een voorkant die één en al scherm is, met smalle randen eromheen en zonder thuisknop. Er gaan ook geruchten over een Touch ID-sensor die is verwerkt in het scherm, maar we twijfelen over de betrouwbaarheid hiervan.

3. iPhone 12

Kans op release in 2020: 100%

De iPhone 12 verschijnt wat later dan verwacht. Apple heeft al bevestigd dat er door de coronacrisis vertragingen zijn. Doorgaans verschijnen de nieuwe iPhones in september, maar we zouden zeer verrast zijn als hij tijdens het event op de 15e gepresenteerd wordt. Reken dus op oktober.

En wat mag je tegen die tijd verwachten? Niet één, maar vier varianten van de iPhone 12! Eén 5,4-inch model (ook wel de iPhone 12 mini genoemd), twee 6,1-inch modellen en een 6,7-inch model. Er zijn twee instappers met een dubbele camera. De luxere modellen krijgen een drievoudige camera. Alle toestellen krijgen een oled-scherm en mogelijk wordt de iPhone 12 de eerste 5G iPhone. Het ontwerp verandert mogelijk ook: de toestellen zouden vlakke in plaats van glooiende zijkanten krijgen.

4. Mac met Apple Silicon

Kans op release in 2020: 100%

Voor de iPhone en iPad gebruikt Apple zijn eigen chips, en in de toekomst worden ook Macs voorzien van een eigen chip: de Apple Silicon. Apple kondigde deze processor aan tijdens de WWDC in juni. Ze beloofden toen ook dat er dit jaar ook een Mac met deze chip zou verschijnen.

Het is nog niet duidelijk welke Mac de primeur krijgt, maar alles wijst in de richting van een MacBook Pro. Er zijn echter ook bronnen die het houden op de 12-inch MacBook – die zou dan na een jaar van afwezigheid een spectaculaire comeback maken. Lees ook ons artikel met veelgestelde vragen over de Apple Silicon.

5. AirTags

AirTags

Kans op release in 2020: 60%

In de code van iOS 13 zaten al aanwijzingen voor de AirTags. AirTags zijn geavanceerde bluetooth trackers die je bevestigt aan je sleutelbos, de halsband van je viervoeter of andere kostbaarheden. Mocht je deze zaken dan kwijtraken, dan zijn ze terug te vinden via de kaart in de Zoek mijn-app.

6. AirPods Studio

Apple koptelefoon

Kans op release in 2020: 75%

Apple’s AirPods zijn een ongekend succes. De hoogste tijd dus voor een uitbreiding van het assortiment. Al jaren wordt er gespeculeerd over een over-ear koptelefoon die mogelijk AirPods Studio gaat heten. De koptelefoon biedt een premium geluid en krijgt waarschijnlijk een modulair design met verwisselbare onderdelen. Zo kun je hem op je eigen stijl aanpassen.

7. AirPower

Kans op release in 2020: 30%

Het gebeurt niet vaak dat Apple een al aangekondigd product annuleert, maar het gebeurde met de AirPower. De oplaadmat waarmee je drie Apple-producten tegelijk kunt opladen, werd in 2017 al aangekondigd. Technische problemen – de mat werd véél te warm – gooiden roet in het eten. Terug naar de tekentafel, dus. Inmiddels zijn er al prototypes van de AirPower gesignaleerd, dus een release zou zomaar nabij kunnen zijn.

8. Apple TV

Kans op release in 2020: 75%

Het is weer even geleden dat Apple de Apple TV vernieuwd heeft. De nieuwe versie zou een betere processor krijgen – fijn voor de gamers die gebruikmaken van Apple Arcade. Ook nieuw: een herontworpen afstandsbediening die je gemakkelijker terug kunt vinden, via een Zoek mijn-functie.

9. HomePod mini

HomePod

Kans op release in 2020: 75%

De eerste HomePod verscheen in 2018. Heb je er nog nooit van gehoord? Dat kan kloppen, want Apple’s slimme speaker met Siri-integratie is nooit te koop geweest in Nederland en België. Inmiddels zijn er al geruchten over weer een nieuwe versie. Deze zou goedkoper zijn dan de eerste generatie, maar wel een stukje kleiner en met een wat mindere audiokwaliteit.

Wil je graag op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.