Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
thumbnail
Diensten

Apple Arcade


Lees verder na de advertentie

Apple Arcade is Apple’s abonnement op App Store games. De dienst werd aangekondigd tijdens de voorjaars-keynote in 2019, tegelijk met Apple News+ en Apple TV+ en is sinds najaar 2019 beschikbaar.

Apple Arcade: abonnement op games

Games waren voor Apple altijd een beetje een ondergeschoven kindje. In de App Store zijn spellen weliswaar supersuccesvol, maar eerlijk is eerlijk: dat komt niet omdat Apple er in het verleden veel promotie voor heeft gedaan. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Apple door de introductie van in-app aankopen de kwaliteit van games enorm om zeep heeft geholpen.

Daar wil Apple nu zelf weer verandering in brengen met de abonnementsdienst Apple Arcade. Voor een vast bedrag per maand speel je meer dan tweehonderd games – deels exclusief voor Apple ontwikkeld – op je iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Ze werken allemaal volledig offline, bevatten geen enkele in-app aankoop, zijn reclamevrij en verzamelen ook geen gebruikersgegevens.

Bekende ontwikkelaars


kooptip

Bij de ontwikkelaars van de games zitten een hoop bekende namen. Japanse game-reuzen als Sega en Konami bijvoorbeeld, evenals populaire indie-studio’s als Annapurna Interactive en Klei Entertainment. Daarnaast zijn ook creatievelingen als Will Wright (van De Sims), Hironobu Sakaguchi (van de Final Fantasy-reeks) en Ken Wong (van Monument Valley) mee aan boord. Een grote naam missen we helaas in het rijtje: Nintendo. Laten we hopen dat het Japanse bedrijf ook nog ooit meedoet aan Apple Arcade.

Exclusiviteit

De games die Apple tijdens zijn event op het podium liet zien, zagen er wel allemaal fantastisch uit. Geen goedkope casual-games, maar echte premium titels. En deze zijn dus gedeeltelijk exclusief op Apple’s platforms beschikbaar. Het is de vraag of de titels exclusief blijven – een paar van de games zijn al beschikbaar op andere platforms. In de games-industrie gebeurt het regelmatig dat spellen eerst groot en exclusief voor een bepaald platform worden aangekondigd, maar dat ze later toch overal beschikbaar zijn. Het blijft dus nog steeds mogelijk dat dit ook bij Apple’s abonnementsdienst gaat gebeuren. Enerzijds is het dus vrij gebruikelijk bij games, anderzijds zou het Apple’s dienst meteen wat minder aantrekkelijk maken. Misschien gaat Apple daarom eisen dat een vast aantal games exclusief blijft.

Ook offline spelen

Apple’s dienst verscheen in een tijd waarin veel bedrijven werkten aan bijzondere streamingdiensten voor games. In maart van 2019 presenteerde Google bijvoorbeeld zijn dienst Stadia, waarmee je ook een hoop games op al je apparaten kunt spelen. Het grote verschil met Apple Arcade is dat de beelden bij Google in de cloud berekend worden en naar je apparaten worden gestuurd. Apple houdt het juist wat traditioneler: alle games draaien gewoon op de apparaten zelf. Hierdoor zijn de graphics soms wel iets beperkter, maar je speelt dus helemaal offline en zonder vertraging. Vooral bij actierijke games werkt Apple’s manier veel beter.

Apple Arcade Games

Sonic Racing

Sonic Racing

Naast een bepaalde, besnorde Italiaanse loodgieter is de blauwe egel Sonic wel een van de bekendste videogame-characters. De Apple Arcade-game Sonic Racing is echter geen traditionele high-speed platformer, maar een kart-racer à la Mario Kart.

Frogger in Toy Town

Frogger in Toy Town

Kennen jullie Frogger, de game uit de jaren tachtig waarin je een kikker moet helpen om een straat levend over te steken? Dit spel heeft een opvolger gekregen, Frogger in Toy Town. Gelukkig betaal je een vast bedrag per maand en hoef je niet tientallen muntjes in een arcade-kast te stoppen.

Oceanhorn 2

Oceanhorn 2

De game Oceanhorn uit 2013 was een van de eerste grote premium-games in de App Store en werd een groot succes. Met Apple Arcade speel je de opvolger: Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm. Het helikopter-perspectief heeft plaatsgemaakt voor een echte 3D-weergave.

Beyond a Steel Sky

Beyond a Steel Sky

Een game waar wij op de redactie heel blij van worden: Beyond a Steel Sky is de opvolger van Beneath a Steel Sky uit 1994. In tegenstelling tot de pixelige voorganger heeft de nieuwe game compleet driedimensionele omgevingen. De puzzels blijven echter net zo pittig.

The Pathless

The Pathless

De ontwikkelaar Annapurna Interactive kennen we van de Apple Design Award-winnaar Florence. In de game The Pathless verken je – samen met een adelaar en bewapend met een boog – een mysterieus eiland, vol met vreemde wezens en spookjes.

Lego Brawls

Lego Brawls

In dit vechtspel voor meerdere spelers vliegen de Lego-blokjes je om de oren. Spelers kunnen hun eigen personages maken, samen met teamgenoten machines bouwen en besturen, en zo samen het gevecht aangaan.

Bekijk ook onze lijst met 31 games die tijdens de lancering naar Apple Arcade zijn gekomen. Of ontdek de 30 klassiekers die op een later moment nog zijn toegevoegd.

Apple Arcade release

Apple Arcade is verschenen in het najaar van september 2019. In de maanden na de release is het aanbod van games steeds groter geworden.

Prijzen

Maandelijks betaal je € 6,99 voor een gedeeld abonnement met tot vijf gezinsleden. Iedereen speelt voor zichzelf, dus je hoeft geen voortgang te delen. Voor die zeven euro word je niet gestoord door advertenties of lastiggevallen met in-app aankopen: je krijgt de volledige versie van elke game. Apple Arcade kun je één maand gratis uitproberen.

iCreate nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws rondom Apple Arcade? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!