Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Apple Silicon: 6 belangrijke vragen beantwoord

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
MacBooks met Apple Silicon-chip


Lees verder na de advertentie

Tijdens de WWDC 2020 heeft Apple aangekondigd dat het voortaan zijn eigen processors voor de Mac gaat maken, net zoals het dat al doet voor de iPhone en iPad. We verwachten dat tijdens het Mac-event vanavond de eerste Macs met Apple Silicon worden aangekondigd – en dat is pas het begin.

De transitie naar de nieuwe chips ons de komende jaren nog gaat achtervolgen. De huidige Intel-processors en de nieuwe Apple Silicon – zo heeft het bedrijf zijn chips gedoopt – zijn niet compatibel met elkaar. In feite zijn er binnenkort twee versies van macOS en de programma’s: een voor Intel, en een voor Apple Silicon. Maar Apple heeft goed zijn best gedaan om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij beantwoorden al je vragen.

1. Waarom stapt Apple over op eigen chips?

Laten we beginnen met de reden waarom Apple op zijn eigen chips overstapt. Hiervoor moeten we even terugblikken op het verleden. Het zit in Apple’s DNA om altijd de beste chips te gebruiken die er op dit moment zijn. In 1996 stapte Apple over van chips van Motorola op de PowerPC-processors van IBM. In 2005 volgde de transitie van PowerPC naar Intel-processors.

In beide gevallen was de reden dat de nieuwe chips op dát moment de beste keus waren. De laatste jaren waren er veel signalen dat het tijdperk van de Intel-chips eindigt. Apple was ontevreden over de frequentie waarmee Intel nieuwe processors uitbracht, daarnaast zijn de Intel-chips ook geen hoogvliegers wat energiezuinigheid betreft. Dus was het maar een kwestie van tijd voordat er iets nieuws moest komen. Dat gebeurt nu dus met Apple Silicon – want dat is momenteel de beste chip.

2. Kan Apple Silicon echt de prestaties van Intel evenaren?


kooptip

Apple maakt sinds 2010 al zijn eigen chips voor de iPhone en iPad. Deze chips waren van begin af aan zo krachtig dat zelfs de nieuwste Android-toestellen vaak niet aan de snelheid van de Apple-chips van de vorige generatie kunnen tippen.

De laatste jaren werd in benchmarks duidelijk dat ook de Macs de snelheid van Apple’s eigen processors niet meer kunnen bijbenen. De huidige iPad Pro met zijn dunne behuizing zonder actieve koeling is in sommige opzichten sneller dan de duurste MacBook Pro 16-inch met twee ventilatoren.

Als Apple een chip speciaal voor de Mac gaat ontwerpen, dan kun je er zeker van zijn dat deze sneller is dan de Intel-chips die nu nog gebruikt worden. Bijkomend voordeel is dat Apple’s chips de zogeheten ARM-architectuur gebruiken. Die is gebouwd om bijzonder energiezuinig te zijn. Kortom: een Mac met Apple Silicon wordt niet alleen sneller dan een Mac met Intel, hij gaat ook langer mee op een acculading.

3. Hoe wil Apple de overstap soepel laten verlopen?

Zoals we al zeiden, heeft Apple al ervaring met grootschalige projecten zoals een processor-overstap. Toen Apple van PowerPC naar Intel overstapte, had het bedrijf twee geniale manieren bedacht om de overstap zo gemakkelijk mogelijk te maken. Die twee trucjes herhaalt Apple ook deze keer.

Ten eerste is er het zogeheten Universal 2. Alle programma’s van Apple bevatten voortaan code voor zowel Intel-processors als Apple Silicon, en natuurlijk kunnen ook ontwikkelaars deze techniek gebruiken. Op die manier zijn programma’s compatibel met zowel Intel als Apple Silicon.

Maar wat als een ontwikkelaar zijn Intel-app niet snel genoeg kan (of wil) omzetten naar Apple Silicon? Hiervoor is er Rosetta 2. Dit onzichtbare programma zorgt ervoor dat Intel-versies van apps rechtstreeks op Macs met Apple Silicon gebruikt kunnen worden. Dat gaat wel samen met wat snelheidsverlies omdat de programma’s tijdens het gebruik ‘vertaald’ moeten worden voor de chip van Apple. Hoe erg dat snelheidsverlies gaat worden, moet de tijd uitwijzen. Tijdens de presentatie liet Apple in ieder geval zien hoe een zware game voor Intel via Rosetta 2 op een Apple Silicon-Mac draaide. Zonder een enkele hapering.

4. Wat heb je er eigenlijk aan?

macOS Big Sur 10.16

Wat? Je vindt een snellere Mac en langere accutijd nog niet voldoende? Dan hebben we nog meer goed nieuws. Want de overstap naar processors van Apple gaat de Mac App Store ongetwijfeld nieuw leven inblazen. Omdat nu hetzelfde processor-type op de Mac en iPhone wordt gebruikt, zijn de apps direct compatibel op beide apparaten, zonder aanpassingen. iOS- en iPadOS-ontwikkelaars kunnen hun apps in een mum van tijd geschikt maken voor de Mac zonder ook maar iets aan te hoeven passen in de code. In feite is het niet meer dan de bestaande app opnieuw indienen bij Apple en daarbij aanvinken dat deze ook op de Mac beschikbaar moet zijn. Waarschijnlijk controleert Apple wel nog of de app ook prima met een muiscursor op de Mac werkt, maar we gaan ervan uit dat de Mac App Store binnenkort net zo boordevol staat als de App Store van iOS en iPadOS.

En er is ook leuk nieuws voor nerds. Met Apple Silicon gaat Apple ook nieuwe virtualisatie-mogelijkheden in macOS bouwen. Dat betekent – heel kort door de bocht – dat je andere besturingssystemen binnen macOS kunt installeren. Apple heeft het zelf over Linux, maar in theorie moet dit dus ook met Windows kunnen. Deze technieken worden bijvoorbeeld geïntegreerd in een programma als Parallels Desktop. Het is zo bijzonder omdat ook de meeste versies van Windows en Linux eigenlijk niet met de architectuur van Apple’s chip werken. Virtualisatie maakt het mogelijk.

5. Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Apple is van plan om eind dit jaar de eerste Macs met Apple Silicon in de verkoop te doen. Op dinsdag 10 november is er een Mac-event en daarin gaat Apple ongetwijfeld deze eerste Apple Silicon-Mac presenteren. Naar verluidt gaat het om een ‘kleine’ Mac: een MacBook Air of MacBook Pro. Of misschien een Mac mini: voor ontwikkelaars is er nu al de mogelijkheid om een speciale Mac mini met een A12Z Bionic-processor (van de iPad Pro) te huren, zodat ze met hun apps aan de slag kunnen voor de nieuwe chips.

Volgens de planning van Apple moeten over twee jaar alle Macs in hun assortiment van een Apple Silicon-chip zijn voorzien. Daarna gaat het nog een paar jaar duren voordat de ondersteuning van Intel-processors uitgefaseerd wordt. Bij de overstap van PowerPC naar Intel ging dat veel sneller, maar toen waren Macs nog meer een uitzondering dan de regel. Nu hebben veel meer mensen een Mac, dus gaan we ervan uit dat Apple de Macs met Intel-processors nog een tijdje gaat ondersteunen.

6. Moet je nu een nieuwe Mac kopen? En wat als je er net een hebt gekocht?

iMac 2020

De aanstaande overstap op Apple’s eigen processors brengt natuurlijk wel de nodige vragen met zich mee als je binnenkort een nieuwe Mac nodig hebt. Want is het nu slimmer om te wachten met de aankoop totdat er Macs met een Apple Silicon-chip zijn?

We zeiden het al bij de vorige vraag: we verwachten dat Apple de ondersteuning voor Intel-processors niet zo abrupt gaat stoppen als destijds met de PowerPC’s. Zo’n drie jaar nadat de eerste Intel-Mac verscheen, was het voorbij met de ondersteuning. Maar dat was in een andere tijd waarin de Mac lang niet zo populair was als nu. Reken er maar op dat als je nu een nieuwe Mac koopt, je er minimaal zo’n zes jaar mee vooruit kunt. En dat zal voor de meeste mensen toch wel de gemiddelde leeftijd van een computer zijn.

Daarom hanteren we bij dit vraagstuk hetzelfde antwoord als altijd: als je nú een nieuwe Mac nodig hebt, dan moet je die ook nú gaan kopen. Kun je de aankoop nog even uitstellen? Wacht dan vooral even totdat de nieuwe Macs er zijn. Grote kans dat deze sneller en beter zijn, maar dat geldt altijd. Zorgen over mogelijke compatibiliteitsproblemen hoef je volgens ons in ieder geval niet te hebben. En dat geldt uiteraard ook als je net een nieuwe Mac gekocht hebt.

Er is zelfs zeer recent nog een nieuwe iMac verschenen met daarin nog een ‘oude’ Intel-processor. Lees ook ons uitgebreide koopadvies over dit onderwerp: Intel iMac 27-inch: nu kopen of wachten op Apple Silicon? en onze iMac 2020 review.

Dit artikel stond eerder in iets andere vorm in iCreate.