Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
iOS 13 bèta
iOS

iOS 13

iOS 13 was in 2019 de grote update voor de iPhone en iPod touch. Voor de iPad is er iPadOS. Is 13 een ongeluksgetal? Niet bij Apple! Want iOS 13 bracht allerlei verrassende nieuwigheden naar je iPhone. Je leest erover in dit dossier.

Lees verder na de advertentie

Eindelijk een donkere modus

Al jaren wordt er gevraagd naar een donkere modus op Apple-apparaten. Vorig jaar kreeg de Mac voor het eerst een donker thema, en nu is dan eindelijk de iPhone aan de beurt. Het kijkt fijner, met name in de avonduren, en je leidt er de mensen die in je buurt zitten minder mee af. Maar bovenal ziet het er bijzonder chic uit. De donkere modus wordt automatisch actief op een tijdstip dat jij kiest, of bij zonsondergang. En er zijn wallpapers die meeveranderen van kleur.

Verbeterde fotobibliotheek

kooptip

Apple gebruikt kunstmatige intelligentie om je beste foto’s te herkennen en die worden prominenter weergegeven. Ook speciale gebeurtenissen vallen extra op. Dubbele of sterk gelijkende foto’s en schermafbeeldingen worden verborgen. Live Photos en video’s worden automatisch afgespeeld en verlevendigen de boel.

Log in met Apple

Log in met Apple
Inloggen met je Google- of Facebook-account, bijvoorbeeld bij een webshop? Liever niet – ze hoeven niet alles van je te weten. Voortaan kun je hiervoor je Apple ID gebruiken in combinatie met Touch of Face ID. Dat is privacy-technisch een stuk beter, omdat Apple je van een compleet willekeurig ID voorziet. Inloggen met je Apple ID kan overigens ook op de Mac en via Windows en Android. Wil een app je mailadres, maar geef je dat liever niet prijs? Apple genereert een anoniem mailadres – mails hiernaartoe worden naar je eigen adres doorgestuurd.

Foto’s uitgebreider bewerken

Fotobewerking op de iPhone is meer dan het toevoegen van een nostalgisch filtertje. De vertrouwde iOS 12-gereedschappen zijn er nog steeds, maar nu veel gemakkelijker te vinden en toe te passen. Bovendien zijn er een hoop nieuwe opties, waaronder ruisonderdrukking en vignettering. Met een simpele veeg versterk of verzwak je de toegepaste effecten en filters. Vrijwel alle bewerkingen kun je trouwens ook toepassen op video’s: het omdraaien van een video is daarmee niet langer meer raketwetenschap.

Portretfotografie

Portret

Foto’s in portretmodus worden nog interessanter. In de Camera-app kun je veel beter spelen met licht. Breng het licht dichterbij om bijvoorbeeld de nadruk op iemands ogen te leggen. Of breng het verder weg voor een subtielere look. Fan van het Toneellicht-effect? Dan ben je vast ook te spreken over het nieuwe High-Key Mono-effect. Hiermee maak je portretten in zwart-wit tegen een witte achtergrond.

Zoek mijn-app

Zoek mijn vrienden en Zoek mijn iPhone worden gecombineerd tot de app Zoek mijn, waarmee je je dierbaren en je Apple-producten terugvindt (de app is er ook voor macOS). Nieuw: ook apparaten die offline zijn kun je hiermee -traceren. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van bluetooth-signalen die door Apple-apparaten kunnen worden opgepikt.

Herinneringen-app vernieuwd

Ook leuk voor mensen die altijd alles kwijt zijn: de iPhone heeft al jaren een Herinneringen-app – die je je misschien al lang niet meer kunt herinneren. Nu speelt hij zich opnieuw in de kijker. Je taken zijn hiermee veel gemakkelijker vast te leggen en te organiseren. Met hetzelfde gemak voeg je tijdstippen, datums, locaties, vlaggetjes en bijlagen toe. En contactpersonen! Stuur je iemand die je getagd hebt in een herinnering een iMessage? Dan herinnert de app je er fijntjes aan dat je samen met deze persoon nog wat taken hebt te volbrengen.

Verbeterd toetsenbord

quicktype toetsenbord ios 13

Met iOS 13 komt eindelijke het voorspellende QuickType toetsenbord hiernaartoe. Die functie voorspelt welk woord je wilt gaan typen, zodat je het niet helemaal uit hoeft te spellen – tik erop in de balk boven het toetsenbord om het toe te voegen aan de zin. Ook nieuw is het swipe-toetsenbord, maar dat werkt voorlopig nog even niet in het Nederlands.

Berichten en memoji’s

Bepaal zelf hoe je eruitziet in andermans contactlijst: kies je naam, foto of memoji en geef aan wie deze wel en niet mag zien. Verder is het memoji’s wat de klok slaat. Je kunt je memoji tot in detail personaliseren: make-up, sieraden – tot en met tongpiercings en AirPods aan toe. Ook komt er een nieuw menu om sticker-versies van memoji’s en animoji’s te versturen. Je vindt ze in je toetsenbord, net zo gemakkelijk als de emoji’s. En je memoji’s zijn daarmee ook te gebruiken buiten Berichten en FaceTime.

Kaarten sterk verbeterd

Donkere modus Apple Kaarten
Auto’s van Apple hebben 6,5 miljoen kilometer gereden om de kaart compleet opnieuw op te bouwen en van veel meer details te voorzien: adressen zijn preciezer, er is meer informatie over het landschap en wandelaars kunnen beter uit de voeten. Apple’s auto’s mogen nog even aan de oplaadpaal, want de kaart is daarmee alleen beschikbaar voor enkele staten en steden in de VS. Eind 2019 is heel Amerika in kaart gebracht, in 2020 volgen andere landen.

Met de nieuwe functie Look Around gaat Apple duidelijk de concurrentie aan met Google Street View. Loop virtueel door een straat of een landschap en kijk overal om je heen. Verder kun je collecties maken met je favoriete plekken en die delen met anderen: de hipste koffietentjes, musea die je ooit nog wilt bezoeken, of reisbestemmingen die nog op je bucketlist staan. En voortaan start je de navigatie naar veel bezochte plekken zoals kantoor, werk of thuis met slechts één tik op het scherm!

AirPods dubbel zo leuk

Samen met een vriend via de AirPods naar Apple Music luisteren of een toffe film op Netflix bekijken: dat gaat eigenlijk niet. In iOS 13 kun je een tweede paar AirPods in de buurt van je iPhone houden en op die manier de audio delen. Ook leuk: Siri leest voortaan via de AirPods je binnenkomende berichten voor. Niet alleen die in iMessage, maar ook van andere apps.

Nieuwe emoji

nieuwe emoji 2019 apple dieren

Een nieuwe besturingssysteem, dat betekent ook nieuwe emoji. Apple heeft bekendgemaakt dat er 59 nieuwe emoji’s naar je iPhone komen in iOS 13, waaronder een flamingo, een gapende emoji en een hulphond. Ze waren niet te vinden zijnin de allereerste versie van iOS 13, maar in de eerste grote update ervan: iOS 13.1.

iOS 13 welke apparaten?

Werkt iOS 13 op jouw iPhone? Dit zijn alle apparaten die iOS 13 ondersteunen:

Dat betekent dat de volgende apparaten voor het eerst niet meer geüpdatet kunnen worden:

  • iPhone 6 (Plus)
  • iPhone 5s
  • iPod touch (6e generatie)

Op de iPhone 11 en iPhone 11 Pro Max is iOS 13 al geïnstalleerd.

iOS 13 release

iOS 13 is verschenen op donderdag 19 september 2019.