Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
watchOS 7
watchOS

watchOS 7

In 2020 verscheen er weer een grote update voor de Apple Watch: watchOS 7. Dit betekent dat er allerlei nieuwe functies naar je Apple Watch kwamen! In dit dossier lees je wat er nieuw was in deze versie van watchOS, en welke toestellen de update konden installeren.

Lees verder na de advertentie

watchOS 7 in het kort

  • Nieuwe functies als slaap meten en handenwasdetectie.
  • Nieuwe wijzerplaten.
  • Release op 16 September 2020.
  • Geschikt voor Apple Watch Series 3, 4 en 5.
  • Updaten is gratis.

Apple Watch slaap meten

watchos 7 slaap meten

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

watchOS 7 heeft een veelgevraagde functie: slaapanalyse. Duik je met je Apple Watch het bed in, dan gaat hij over in de nachtmodus. Het always-on scherm gaat volledig op zwart en toont bij een tik subtiel de tijd. Sukkel je in slaap, dan meet het horloge precies wanneer je slaapt en hoelang. Hiervoor gebruikt de Apple Watch de versnellingsmeter, die de kleine bewegingen meet die je maakt als je ademhaalt in je slaap. Zo zie je ’s morgens precies hoe lang je die nacht hebt geslapen en hoe vaak je tussendoor wakker bent geweest. Je wordt gewekt met geluid of via tikken, zodat je bedpartner niet wakker wordt. Helaas heeft de app nog niet de mogelijkheid om je te wekken als je uit de REM-slaap bent.

Maar als je je Apple Watch ’s nachts draagt, wanneer moet je hem dan opladen? Als je een uur voor bedtijd niet meer zoveel batterij hebt, herinnert de Watch je er alvast aan om nog even snel op te laden voor het slapengaan. Eenmaal wakker in de ochtend zie je direct de batterij-status, zodat je niet vergeet je horloge op te laden tijdens het douchen en tandenpoetsen. Je zult even een nieuw ritme moeten vinden, maar zult ook ontdekken dat het horloge razendsnel oplaadt en echt geen hele nacht nodig heeft. Tot slot kun je elke week een grafiek van je slaappatroon bekijken, met daarbij je dagelijkse slaapgemiddelde. Zo weet Apple zelfs van slapen een sport te maken.

Nieuwe wijzerplaten watchOS 7

nieuwe wijzerplaten watchos 7

De vanaf dag één gewenste optie om zelf wijzerplaten te ontwikkelen, bestaat helaas nog steeds niet. Apple blijft in eigen hand houden hoe hoogwaardig de wijzerplaten eruit blijven zien. Het assortiment werd met watchOS 7 wel weer uitgebreid met twee nieuwe wijzerplaten. De eerste is Chronograph Pro, met een ingebouwde tachymeter. Daarmee bereken je de snelheid aan de hand van de tijd die het kost om een bepaalde afstand af te leggen. De tweede is XL-face, die verrijkt is met één grote complicatie. Daarnaast kun je je eigen foto’s een kleurfilter geven, zodat die beter passen bij je bandje.

Apple Watch complicaties 2020

De complicaties, de mini-apps die je op de wijzerplaat ziet, hebben meer mogelijkheden gekregen. Zo kun je van één app meerdere complicaties op dezelfde wijzerplaat zetten. Hiervoor wordt het systeem om je wijzerplaten aan te passen herzien.

En heb je een handige wijzerplaat samengesteld? Dan kun je die voortaan delen via Berichten of Mail, met ieder ander met een Apple Watch. Face Sharing heet dit. De ontvanger kan de wijzerplaat met één tik op zijn eigen Watch installeren, en kan de bijbehorende apps van de complicaties direct installeren.

Bescherm je gehoor

Het slimme klokje helpt je nog beter om je gehoor te beschermen. Nu meet de Geluid-app al het aantal decibel van het geluid om je heen en krijg je een melding als je te lang wordt blootgesteld aan harde geluiden. Sinds watchOS 7 neemt de app ook het geluid van je koptelefoon mee. Je wordt gewaarschuwd als je het volume van je koptelefoon zo hoog hebt staan, dat dit op termijn tot gehoorbeschadiging leidt. Je kunt ook een maximumvolume voor je koptelefoon instellen. Een luisteroverzicht laat in de Gezondheid-app dan zien hoe lang je elke week naar geluiden met een hoog geluidsniveau hebt geluisterd.

Nieuwe work-out: dansen!

De Workout-app motiveert ontzettend om meer te bewegen. Inmiddels kun je ook de voetjes van de vloer halen om je caloriedoel te bereiken, want de app ondersteunt voortaan ook dansen als sport. Verder zijn Coretraining, Functionele krachttraining en Cooldown toegevoegd als work-out. Om je resultaten te zien, gebruik je nog steeds je iPhone. De app die voorheen Workout heette, is met watchOS 7 herzien en heet nu Fitness.

Handenwasdetectie

watchOS 7 handen wassen

Een functie waarvan je een aantal jaar terug nooit had gedacht hem ooit nodig te hebben: handenwasdetectie. De Watch herkent het als je aan het wassen bent, en toont dan een leuke timer van zeep, zodat je ook lang genoeg wast. Doe je het te kort? Dan moedigt je horloge je aan om de volle 20 seconden door te gaan. Het klokje kan je er ook aan helpen herinneren om je handen te wassen als je thuiskomt.

watchOS 7 ondersteuning

Welke Apple Watch-modellen krijgen watchOS 7? Werkt het ook op jouw horloge? Dit zijn alle Apple Watches met watchOS 7 ondersteuning:

Je Apple Watch moet gekoppeld zijn aan aan een iPhone 6s of nieuwer, en daar moet iOS 14 op staan.

De Apple Watch Series 1 en 2 vallen voor het eerst buiten de boot.

Wanneer downloaden?

watchOS 7 is beschikbaar sinds woensdag 16 september 2020.