Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iMac 27-inch 2020: van buiten hetzelfde – maar van binnen!

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iMac 2020


Lees verder na de advertentie

Het is een vreemde tijd voor de aankoop van een nieuwe iMac. Tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC van dit jaar heeft Apple aangekondigd dat het binnenkort gaat overstappen op zijn eigen Apple Silicon-processors en afscheid neemt van de huidige Intel-processors. Een enorme verandering voor de Mac, omdat Apple’s eigen chips en die van Intel niet compatibel zijn met elkaar, en alle software dus opnieuw moet worden geschreven. Tegelijkertijd heeft Apple ook al aangegeven dat het vooralsnog Macs met Intel wil blijven uitbrengen en de bestaande modellen de komende jaren wil blijven ondersteunen.

En zo kwam er begin augustus een nieuwe iMac. De eerste nieuwe Mac ná Apple’s aankondiging. En wat denk je?

27-inch iMac 2020

Deze iMac 27-inch 2020 heeft geen Apple Silicon maar een Intel-processor. Er zijn nog geen Macs met Apple Silicon, dus vergelijken we hem in deze iMac review met de huidige stand van zaken. Maar Apple Silicon is ongetwijfeld te toekomst, en dat mogen we zeker niet uit het oog verliezen. Daarom komen we ook zeker nog terug op de vraag: wanneer kies je beter voor een Mac met Intel en wanneer is het wachten op Apple Silicon de moeite waard?

Het oude design


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De iMac is een van Apple’s bekendste en populairste computers. Heb je een zwak voor het huidige design dat we al sinds 2012 kennen, dan is nu het moment gekomen om toe te slaan. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is de iMac 2020 de zwanenzang voor het iconische ontwerp met de afgeronde hoeken, de schuine achterkant en de metalen voet.

Een paar jaar terug schreven we overigens al dat het design langzaamaan een beetje gedateerd aanvoelt. Dat zou betekenen dat de iMac nu al bijna retro is, maar nadat we de iMac hebben uitgepakt en op ons bureau hebben geplaatst, vinden we niets minder waar. Wat ziet die er toch altijd weer ontzettend dun, chic en gelikt uit. Blijkbaar is dat wat ze tijdloos design noemen. Enkel de randen rondom het scherm zijn echt te dik, dus die mag Apple voor de volgende versie zeker aanpassen.

Scherm met 5K-resolutie

iMac Foto's

Over het scherm gesproken, dat heeft nog steeds een 5K-resolutie met 5120 x 2880 pixels, een maximale helderheid van 500 nits en een beeldverversing van 60 Hz. Het blijft een buitengewoon goed scherm, dat vrijwel perfect is afgesteld. Zo perfect dat het moeilijk is om een tweede scherm voor de iMac te vinden dat in vergelijking niet schril afsteekt. Dat scherm is ook nog steeds een van de hoofdargumenten om een iMac aan te schaffen.

Een nieuwtje van het scherm is een optie op de configuratielijst. Voor het eerst is het namelijk mogelijk om een iMac met een mat scherm te bestellen. Hiervoor maakt Apple gebruik van dezelfde techniek als bij zijn Pro Display XDR. Het glas van het scherm wordt op een speciale manier behandeld zodat een oneffen structuur ontstaat (Apple noemt dit nanotextuur) die het licht veel slechter reflecteert. In tegenstelling tot gebruikelijke matte schermen wordt er dus geen aanvullende laag aan het scherm toegevoegd, en zo blijft met Apple’s techniek de helderheid en kleurechtheid van het scherm hetzelfde.

Wij konden helaas niet deze versie van het scherm testen, maar hebben al wel het matte Pro Display XDR gezien. En dat was zeker de moeite waard als je veel met beeldbewerking bezig bent. Ook mooi: een mat iMac-scherm is met een meerprijs van 625 euro een stuk betaalbaarder dan een mat Pro Display XDR. Nog steeds geen koopje, maar wel een aanrader.

Compleet nieuw van binnen

Van buiten ziet de iMac er dus helemaal niet nieuw uit, maar van binnen is echt alles aangepakt. Dat begint al bij de Intel-processor. Hier gebruikt Apple nu de tiende generatie van Intels chips, beschikbaar met een Core i5 met zes kernen en 3,1 GHz, tot een Core i9 met tien kernen en 3,6 GHz. Ons testmodel had een Core i7 met acht kernen en 3,8 GHz. Die processor zorgt voor enorm goede prestaties, duidelijk sneller dan elke MacBook. Alleen de 16-inch MacBook Pro kon de iMac in onze test nog een beetje bijbenen. Maar ook in vergelijking met andere desktop-Macs is de nieuwe iMac de snelste. De processor in de iMac van 2020 is  zelfs sneller dan die in de basis iMac Pro van 2018.

iMac 2020 met FaceTime

Voor het grafische geweld heb je beschikking over een AMD Radeon Pro 5500 XT. Die biedt voldoende kracht voor de zwaarste games van Apple Arcade, die ook in de volledige resolutie nog soepel op het scherm draaien. Wil je nog meer kracht, dan kies je voor de Radeon Pro 5700 XT. Het werkgeheugen van de iMac begint bij 8 GB, maar kan desgewenst worden uitgebreid naar 128 GB. Bijzonder: je mag het werkgeheugen van de iMac ook zelf uitbreiden, in tegenstelling tot bij alle andere Macs. Apple maakt het je zelfs gemakkelijk en laat altijd twee slots voor extra RAM vrij. Zo hoef je dus niet het bestaande werkgeheugen te vervangen, maar kun je dit gewoon uitbreiden.

T2-chip

Ook op het moederbord van de nieuwe iMac 2020: de T2-chip van Apple. Die zit sinds de Mac mini uit 2018 in de Macs en gaat over beeld, geluid en veiligheid. In de kersverse iMac versleutelt die chip bijvoorbeeld de gegevens van de SSD en verbetert hij het beeld van de webcam met soortgelijke technieken als op de iPhone. Zelfs het geluid dat naar de speakers gaat, wordt eerst door de T2 geanalyseerd en geoptimaliseerd voor de hardware. Kortom: de speakers zijn hetzelfde als in de voorganger, maar ze klinken beter!

De T2-chip brengt ons overigens meteen tot twee andere grote verbeteringen. Ten eerste: in de iMac zit nu standaard altijd een SSD van minimaal 256 GB. Vorige modellen kwamen nog met een Fusion Drive, bestaande uit een grote harde schijf met een kleine SSD voor veelgebruikte bestanden, met een totale opslagcapaciteit van 1 TB. Op de nieuwe iMac heb je dus maar een kwart van deze opslag, maar die is dan wel áltijd snel, en niet alleen als je veelgebruikte bestanden probeert te openen. Wil je liever wel veel opslag, dan kun je ook gratis voor wél een Fusion Drive kiezen. Dit zouden wij persoonlijk echter niet aanraden. Ga dan beter voor een interne SSD en haal desnoods een grote externe harde schijf.

Dan de tweede verbetering: de webcam. Niet alleen wordt het beeld verbeterd door allerlei trucjes van de T2-chip, ook de camera-hardware is verbeterd. Het gaat nu om een 1080p-webcam. Zeker ten tijde van het thuiswerken geen overbodige luxe meer.

iMac 27-inch 2020: erg goede update

iMac 27-inch

Eerder in deze review hadden we het er al over dat dit de zwanenzang van de huidige iMac is. Dat weet Apple volgens ons ook maar al te goed en geeft zodoende de laatste iMac van zijn soort een mooi afscheidscadeau in de vorm van een bijzonder goede upgrade. Hij doet niets anders de voorgaande iMacs, maar hij doet wel álles, maar ook écht alles beter.

Heb je nu een krachtige iMac nodig, dan is dit het model dat je moet hebben. De processor en graphics zijn retesnel, het werkgeheugen kun je nog zelf uitbreiden, en alle ‘bijzaken’ van de iMac zoals de webcam en het geluid van de speakers zijn verbeterd. Voor mensen die per se iets nieuws willen, is het oude design van de iMac misschien een minpunt (en wat de dikke schermranden betreft geven we ze gelijk), maar het blijft een feit dat de iMac nog steeds een van de mooiste desktop-computers is die ooit is gemaakt.

… of toch wachten?!

De nieuwe iMac is dus echt een geweldige aankoop. Maar Apple Silicon is al onderweg. De grote vraag is en blijft: is het slim om deze nieuwe iMac te kopen? Of kun je beter wachten op een iMac met Apple Silicon? Volgens ons geldt het volgende: als je nu een iMac nodig hebt, dan haal hem ook nu. Dit is de beste iMac die Apple de laatste jaren heeft uitgebracht.

Toch kunnen we ons voorstellen dat je je zorgen maakt over de Apple Silicon. Geldt dat ook voor jou? Lees dan ook ons artikel Intel iMac 27-inch: nu kopen of wachten op Apple Silicon? Hierin bespreken we alles voors en tegens en helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

Pluspunten

  • Op alle vlakken verbeterd
  • Zelf uit te breiden

Minpunten

  • Niets tegen het design – maar die schermranden zijn te dik