Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 17: dit zijn de functies die je meteen wil uitproberen!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
NameDrop iOS 17

Het is een leuke dag voor iPhone-bezitters, want iOS 17 is uit! Dit is de grote iOS-update van 2023 en brengt allerlei toffe vernieuwingen met zich mee. In dit artikel lichten we de leukste iOS 17 functies uit.

Lees verder na de advertentie

iOS 17 ondersteuning

iOS 17 nieuwe functies

Vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd is iOS 17 naar verwachting te installeren. Voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X is het niet mogelijk om te updaten. Heb je een nieuwer model, dan kun je wel over op de nieuwste iOS. Meer hierover lees je in het artikel over iOS 17 ondersteuning.

Als je je iPhone hebt bijgewerkt naar iOS 17 (dit doe je via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’), dan zul je merken dat het een en ander veranderd is. Maar er zijn ook allerlei kleine iOS-functies die je niet meteen ziet, maar die wel heel leuk zijn. Wat zijn de nieuwe iOS 17 functies die je niet mag missen? Wij zetten ze hieronder op een rij.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Nog een tip: het iPad & iPhone-boek 2024 is uit. In deze speciale uitgave worden alle van de iPhone basisbeginselen uitgelegd en leer je de nieuwste iOS 17 functies kennen.

1. Nieuwe wallpapers

iOS 17 wallpapers

Geef je iPhone digitaal een nieuw likje verf met de nieuwe achtergronden. De standaard iOS 17-wallpaper met rood-oranje kleuren, extra planeten en de hypnotiserende caleidoscopische varianten: je vindt ze allemaal via ‘Instellingen>Achtergrond>Voeg nieuwe achtergrond toe’.

2. Gebruik je iPhone als een smart display

ftr_WWCD23_150

Een van de leukste iOS 17 functies is Stand-by. Met deze nieuwe modus verandert je iPhone in een smart display als je hem aan de oplader hebt hangen en horizontaal neerzet. Zo zie je in een oogopslag de klok, een diashow van je foto’s, of twee widgets naar keuze.

Zo stel je het in:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Scrol naar beneden en tik op ‘Stand-by’.
 3. Zet ‘Stand-by’ aan.
 4. Plaats je iPhone horizontaal en vergrendel hem, zodat hij in de slaapstand gaat.
 5. Wissel tussen de verschillende Stand-by-weergaven door naar links of rechts te vegen. Tik langer op een scherm om hem aan te passen.

Meer weten over de functie? Bekijk het artikel over Stand-by in iOS 17.

3. Interactieve widgets

Widgets waren nooit meer dan veredelde snelkoppelingen naar je favoriete apps, maar nu kun je er meer mee. Ze zijn namelijk interactief, waardoor je er kleine taakjes mee kunt uitvoeren. Druk op de play/pauze-knop van de Podcasts-widget op je thuisscherm. Of zet een Herinneringen-widget op je thuisscherm en vink direct je to-dolijstje af.

4. Deel je AirTag

AirTag delen

Fantastisch, die AirTag, maar tot nu toe was die strikt persoonlijk. Irritant als je bijvoorbeeld een sleutelbos deelt met je partner, want die kan de locatie niet zien op de iPhone. Maar nu kun je de AirTag delen!

 1. Open de app Zoek mijn.
 2. Ga naar de tab met objecten. Tik op de AirTag die je wilt delen en dan op ‘Voeg persoon toe’.
 3. Deze persoon ziet voortaan ook waar de AirTag is, en ontvang niet meer steeds meldingen dat er een ‘vreemde’ AirTag in de buurt is gesignaleerd.

5. iOS 17-functie voor je ogen

Een nieuwe iOS-update staat garant voor massa’s nieuwe functies, maar voordat je het weet, zit je veel te lang met je neus boven op die iPhone. Dat is niet best voor je ogen. Vanaf iOS 17 waarschuwt je iPhone je, maar je moet het nog wel even activeren. Dat doe je zo:

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Ga naar ‘Schermtijd’.
 3. Tik op ‘Schermafstand’.
 4. Zet de schakelaar op grone.

‘Instellingen>Schermtijd> Schermafstand’.

Staar je te lang en van te dichtbij naar je scherm, dan krijg je een melding dat de iPhone te dichtbij is. Je moet je iPhone dan op een armlengte afstand houden, en pas als je dat doet, wordt de knop met ‘Ga door’ blauw en kun je weer verder. De iPhone SE mist deze functie.

7. Kom veilig thuis met Check-in

Check in iOS 17

De Berichten-app heeft een nieuwe functie: Check-in. Met Check-in hoef je nooit meer te appen dat je veilig thuis bent gekomen.

 1. Open een chat.
 2. Tik linksonder op de plus-knop.
 3. Selecteer ‘Meer’.
 4. Kies voor ‘Check-in’.

De ontvanger krijgt een melding zodra je veilig op je bestemming bent. Maar de functie is pas echt nuttig als de dingen niet volgens plan gaan. De iPhone houdt je voortgang richting je bestemming bij, en als er vertraging is, krijg je een melding op je telefoon. Meer over de functie lees je in het artikel Kom veilig thuis met check-in in iOS 17.

8. Maak een contactposter

Een contactposter is wat mensen op hun scherm zien als jij ze belt. Die kun je met iOS 17 personaliseren. Kies een gestileerde foto of memoji en voeg een leuke twist toe.

Open de Contacten-app en doe daarna het volgende:

 1. Ga naar je eigen contactkaart – die staat helemaal bovenaan in de lijst. Tik rechtsboven op ‘Wijzig’, en tik dan nog eens op ‘Wijzig’ onder de kleine voorvertoning die verschijnt.
 2. Met de Plus-knop begin je aan een nieuwe poster. Voor je poster kun je kiezen uit foto’s of een memoji. Vind je het allemaal te veel van het goede, kies dan voor monogram (je initialen).
 3. Kies je voor ‘Foto’s’, dan selecteer je iets uit je Fotobibliotheek. Via de knoppen onderin bepaal je het design. De knoppen kunnen verschillen per afbeelding. Met name foto’s in portretmodus bieden veel opties. Tik ook op je naam om lettertype- en kleur te kiezen. Als je klaar bent, tik je op ‘Gereed’.

9. NameDrop je contactgegevens

NameDrop iOS 17

Je contactposter komt uitstekend uit de verf bij weer een andere nieuwe iOS-functie: NameDrop. Kom je iemand tegen met wie je gegevens uit wilt wisselen, dan houden jullie je iPhones tegen elkaar aan. Vervolgens maak je een keuze: wil je alleen de contactgegevens van een ander ontvangen, of wil je ook die van jezelf sturen? Verder bepaal je of je een nummer en/of e-mailadres wilt uitwisselen, of zelfs een ander bestand wilt delen.

10. Werken met profielen in Safari

Thuis surf je anders dan op werk of school. Met de nieuwe profielen in Safari houd je je geschiedenis, favorieten, cookies en websitegegevens netjes van elkaar gescheiden.

 1. Ga naar de app Instellingen en tik op ‘Safari’.
 2. Veeg naar beneden en tik op ‘Nieuw profiel’ om een profiel aan te maken.
 3. Open nu Safari. Tik op de twee overlappende vierkantjes en dan op het poppetje. Via ‘Profiel’ onderin wissel je snel naar andere profielen.

11. Stickers

iOS 17 stickers

Binnen een handomdraai maak je (bewegende) stickers van je foto’s. Voeg er effecten aan toe zoals glitters. Alle plakplaatjes krijgen een plaatsje op het emoji-toetsenbord, dus je kunt ze vervolgens in alle apps gebruiken om je documenten op te fleuren.

iOS 17 functies: wat is er nog meer nieuw?

iOS 17 heeft nog veel meer kleine nieuwe nieuwe functies.

 • In FaceTime kun je een (video)bericht achterlaten
 • Typen wordt fijner dankzij AI
 • Foto’s herkent nu naast personen ook je huisdieren
 • In Apple Kaarten download je plattegronden voor offline gebruik
 • In Gezondheid kun je je humeur tracken
 • In Herinneringen kun je je boodschappenlijstje ordenen in zelfgemaakte categorieën
 • Er zijn veel nieuwe functies voor mensen met een handicap.
 • Via een nieuwe slider maak je het klokje op het vergendelscherm dikker of dunner.
 • Je kunt meerdere timers tegelijk instellen.
 • Safari heeft een nieuwe widget voor het weergeven van je leeslijst.
 • In de app Weer kun je nu ook terugblikken op het weer van gisteren.
 • Rechte foto’s maken wordt makkelijker, dankzij een nieuwe optie in ‘Instellingen>Camera’. Activeer daar ‘Niveau’.
 • In Notities kun je linken naar een van je andere notities.

Wil je nóg meer functies weten? Check ons overzicht met iOS 17 geheimen! Of haal het iPad & iPhone-boek 2024 in huis, waarin alle nieuwe functies en basisbeginselen van iOS zijn uitgelegd.