Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

7 redenen waarom je regelmatig je iPhone moet schudden

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone schudden

Achter één simpel gebaar voor je iPhone schuilen allerlei handige functies: hierom moet je regelmatig even je iPhone schudden.

Lees verder na de advertentie

iPhone schudden

Het is misschien wel één van de meest verscholen functies op je iPhone: ‘herstel door schudden’. Maak je een foutje tijdens het typen? Schud je iPhone, en er verschijnt een optie om je fout te herstellen. Ontzettend handig, maar wist je dat je door je iPhone te schudden nog veel meer soorten foutjes kunt herstellen?

Meer iPhone-tips direct in je mailbox? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief:

kooptip

De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!
De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Op allerlei plekken in iOS heeft het schudgebaar een unieke functie. Zo fix je er niet alleen je tekst mee, maar maak je ook het verwijderen van bestanden ongedaan, of zelfs een onbedoelde herindeling van je thuisscherm!

7 redenen om je iPhone te schudden

Om je een beeld te geven van wat je allemaal met ‘herstel door schudden’ op je iPhone kunt doen, zetten we een paar van de belangrijkste functies op een rij.

iPhone ongedaan maken

1. Typfouten herstellen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je typt een halve paragraaf in WhatsApp, en met wat onhandige bewegingen selecteer en verwijder je alles wat je zojuist hebt geschreven. Door je iPhone te schudden, roep je je gewiste tekst zo weer terug. Andersom werkt het ook: niet tevreden over je laatste zin? Even je iPhone schudden, en haal hem weer weg!

2. Verwijderde items terughalen

In veel apps heb je geen overzicht van recent verwijderde items tot je beschikking. Oftewel, als je iets hebt gewist, is het ook écht weg. Denk bijvoorbeeld aan Agenda en Contacten. Gelukkig werkt het schudgebaar hier ook! Dus heb je net per ongeluk een belangrijke afspraak of contactpersoon verwijderd? Gewoon even schudden.

3. Herstel je thuisscherm

Een foutje is snel gemaakt op je thuisscherm. Even een icoontje verplaatsen naar de volgende pagina en … oei, nu staat hij opeens drie pagina’s te ver. Geen probleem: schud je iPhone om je fout te herstellen.

4. Bestanden terugzetten

Ook in de Bestanden-app kan het verplaatsen van items soms misgaan. Bijvoorbeeld omdat je een bestand net een centimeter te ver naar links verplaatste, en hem nu in de verkeerde map hebt gezet. Met het schudgebaar zet je het bestand weer terug op de originele plek.

5. Foto’s corrigeren

In de Foto’s-app is het schudgebaar onmisbaar. Niet tevreden over de bewerking die je net hebt doorgevoerd in je foto? Shake it! De verkeerde foto per ongeluk verwijderd? Shake it! Een foto in de verkeerde map gezet? Je snapt het punt wel.

6. Tabbladen terugroepen

Als je per ongeluk een tabblad sluit in Safari, is er geen man overboord. Ook zonder je iPhone te schudden heb je hem namelijk zo weer terug door naar je geschiedenis te gaan. Maar sluit je al je 63 tabbladen tegelijk (door het tabblad-icoon ingedrukt te houden)? Dan is het wel erg zuur als dit niet de bedoeling was! Ook hier is het schudgebaar je redding.

7. Agenda fixen

Niet alleen verwijderde afspraken in Agenda zijn te corrigeren met het schudgebaar. Ook als je een afspraak per ongeluk op de verkeerde tijd of datum instelt, of hem onbedoeld hebt versleept, fix je dit door even te schudden.

Liever niet met je iPhone schudden?

Wil je ondanks alle handige functies van het schudgebaar er toch liever van af, bijvoorbeeld omdat je hem vaak per ongeluk activeert? Geen punt: ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ en zet ‘herstel door schudden’ hier uit.

Je verliest hiermee dus wel in veel apps de optie om een fout te corrigeren. Gelukkig kun je getypte tekst wel nog steeds herstellen zonder het schudgebaar: dit doe je door drie vingers op het scherm te leggen en ze snel naar links te verslepen.