De Apple Vision Pro is de eerste mixed reality-headset van Apple. Hij is extreem krachtig en futuristisch – en het belangrijkste nieuwe Apple-product sinds de Apple Watch. Maar wat is het precies, en wat biedt het? Ontdek hier alles wat je moet weten over de Apple Vision Pro.
Wat is de Apple Vision Pro?
De Apple Vision Pro is een baanbrekende mixed reality-headset. Hij werd gepresenteerd tijdens de WWDC, op 5 juni 2023. De Apple Vision Pro combineert virtual reality met augmented reality – vandaar de term mixed reality.
Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon
• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt
Met virtual reality word je ondergedompeld in een volledig virtuele wereld. Maar je kunt er ook de echte wereld mee zien, met een virtuele laag daarbovenop. Dit is augmented reality. Zo tover je je woonkamer bijvoorbeeld om in een bijzonder realistisch ogende digitale wereld.
De Apple Vision Pro is een apparaat dat je kunt gebruiken voor zowel werk als entertainment. Mac-gebruikers kunnen de headset benutten voor extra schermruimte, je bekijkt er films mee op een levensgroot bioscoopscherm en je kunt ermee gamen. Ook heeft hij een 3D-camera, zo maak je foto’s en video’s die zich om jou heen wikkelen alsof je er middenin staat. Ook met de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max kun je geschikte 3D-foto’s maken.
Apple Vision Pro: skibril-achtig ontwerp
De Apple Vision Pro heeft een lichtgewicht design met extra dunne lenzen. Ook zit de accu niet in de headset. Je draagt deze los, verbonden met een magnetische connector. Hierdoor komt er weinig druk op je hoofd wanneer je de headset gebruikt, en produceert de bril weinig hitte.
Bij de huidige alles-in-één VR-headsets (zoals de Oculus Quest 3) heb je vaak contragewichtjes nodig om te compenseren voor het gewicht van de headset. Dat is bij de Apple Vision Pro dus niet nodig.
De voorkant van de headset is een 3D-gebogen plaat gelaagd glas en buigt rond het gezicht van de gebruiker. Bovenop vind je een enkele knop, een Digital Crown (die kennen we al van de Apple Watch) en er zijn ventilatieopeningen voor koeling.
De Light Seal en de hoofdband zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, voor een nauwkeurige pasvorm.
Schermtechniek
De Apple Vision Pro heeft het beste VR-scherm tot nu toe. Je kijkt naar een resolutie van 23 miljoen pixels op twee schermen, die ieder zo groot zijn als een postzegel. Volgens Apple vertaalt zich dit naar een scherm waarbij ieder oog kijkt naar een resolutie hoger dan een 4K-televisie.
Wat verrassend is, is dat de headset eigenlijk nog een derde scherm heeft – aan de buitenkant. Het oled-paneel is ontworpen om jouw ogen te laten zien in mensen in de camera, Apple noemt dit EyeSight. Hiervoor worden de interne camera’s in de headset gebruikt.
Wat het scherm laat zien, hangt af van wat je doet. Het wordt bijvoorbeeld ondoorzichtig wanneer je je in een volledig virtuele omgeving bevindt, of het geeft je ogen weer wanneer iemand in de buurt binnenloopt om met je te praten. Zo krijgen anderen niet het gevoel dat ze met een zwarte balk aan het praten zijn, en blijf je min of meer aanwezig in de ruimte waar je bent.
Snelle Apple Silicon-processor
De Apple Vision Pro is buitengewoon high-end Hij heeft niet alleen ultrascherpe displays, maar ook twaalf camera’s, vijf sensoren en zes microfoons. Dit rekenwerk wordt uitgevoerd door twee chips: de M2 (die kenden we al van onder meer de MacBook Pro) en een nieuwe R1-chip.
De R1-chip zorgt dat alles aanvoelt alsof het in realtime voor de ogen van de gebruiker plaatsvindt. Al het rekenwerk wordt dus rechtstreeks op de Apple Reality uitgevoerd; je hebt geen Mac of een ander apparaat nodig.
Oogtracking
De Apple Vision Pro heeft een techniek die de meeste concurrentie nog niet heeft: oogtracking. Hiermee weet de headset precies waar je naar kijkt, waardoor je bijvoorbeeld kunt navigeren met oogbewegingen.
Naast de beweging van je ogen worden ook je gelaatsuitdrukkingen door de Apple Vision Pro bijgehouden. Hierdoor wordt het mogelijk om virtuele gesprekken te voeren, waarbij je een avatar krijgt die jouw eigen uitdrukkingen toont. Zo is het net alsof je met iemand in een kamer staat te praten, ook al zit die persoon aan de andere kant van de wereld. De headset heeft ook een irisscanner.
Handtracking
Nog belangrijker is de handtracking van de headset. Als je handen in de virtuele wereld zitten, dan voel je je namelijk veel meer ‘aanwezig’. Met speciale sensors herkent de headset de beweging van je handen. Zo kun je virtuele objecten ‘aanraken’ en vastpakken, zoals menu’s en een virtueel toetsenbord.
visionOS
De Apple Vision Pro draait op visionOS, een speciaal besturingssysteem voor virtual reality. Net als bij macOS en iOS heeft visionOS een eigen App Store. Hier heb je toegang tot apps en spellen die speciaal gemaakt zijn voor de Apple Vision Pro. Maar ook de honderdduizenden bestaande iPhone- en iPad-apps zijn hier beschikbaar.
visionOS heeft een nieuwe interface. Je kunt de apps zien rondzweven in de kamer waarin je je bevindt, of je kunt de camera vervangen door meeslepende 3D-omgevingen als je liever op een tropisch eiland of in een cockpit werkt. Je wisselt tussen VR en AR met een Digital Crown – een klein wieltje zoals we dat al kennen van de Apple Watch en AirPods Max. Door eraan te draaien, stel je in of je volledig in een VR-ruimte ondergedompeld bent, of dat je ook wat van de omgeving ziet.
Het bedienen van Vision Pro doe je door je ogen, handen en stem te gebruiken. Apps openen kan simpelweg door ernaar te kijken, je tikt met je vingers om iets te selecteren, of draait met je pols om te scrollen.
Samenwerken met de Mac
Heb je een Mac, dan is de Apple Vision Pro een geweldig metgezel. Je kunt draadloos inhoud van macOS streamen. Alleen al door te kijken naar het scherm van je MacBook, breng je het scherm over naar visionOS, zodat je daar verder aan je bestanden werkt terwijl het laptopscherm op zwart blijft.
Een monitor is met de Apple-headset niet meer nodig. Het apparaat fungeert ook als extern scherm waarbij je virtuele Mac-schermen om je Mac plaatst. Je Magic Keyboard of Trackpad zijn te verbinden, dus je hebt bijna de vertrouwde macOS-ervaring.
Je kunt de headset ook gebruiken voor FaceTime-gesprekken. Om jou te laten zien, gebruikt Apple de oogtracking-techniek om een 3D-avatar van je weer te geven, die je gelaatstrekken nabootst. In de demo tijdens WWDC zag dit er alleen niet érg overtuigend uit …
Apple Vision Pro prijs
De Apple Vision Pro is niet goedkoop: met een prijs van 3499 is hij aanzienlijk duurder dan concurrerende headsets. Maar met de twaalf camera’s, twee superieure processors en een ultrascherp display is de Vision Pro veruit de meest high-tech VR-bril die er is.
Wat de Apple Vision prijs in Nederland is, is nog niet bekend. Er komt nog belasting bovenop, dus in euro’s wordt het nog meer. We verwachten dat de Apple Vision Pro hier zo’n 4000 euro zal kosten.
Apple Vision release
De Vision Pro is voorlopig nog niet te koop. Apple heeft het over ‘begin volgend jaar’, dus dat zal pas in 2024 zijn. Eerst is de release alleen in de Verenigde Staten. Pas later in het jaar volgen andere landen, hopelijk ook Nederland.