Zien: zo complex zit de Apple Vision Pro in elkaar
De Apple Vision Pro is uit in de VS. Reparatiebedrijf iFixit heeft direct de mogelijkheid gepakt om het ding uit elkaar te halen in een teardown – en de binnenkant is nogal indrukwekkend.
Lees verder na de advertentie
Apple Vision Pro
De Apple Vision Pro is verreweg het meest complexe stukje techniek dat Apple ooit heeft gemaakt. Het combineert de rekenkracht van een Mac met een totaal nieuwe ruimtelijke interface, die in je eigen kamer wordt geprojecteerd via camera’s en sensoren. Het is nogal futuristische techniek – en de vraagprijs van $ 3499 is wat dat betreft te begrijpen.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt
Maar hoe steekt die magische techniek werkelijk in elkaar? Daar heeft iFixit, bekend van de gidsen om je iPhone te repareren, onderzoek naar gedaan. In een zogenaamde teardown hebben ze de Apple Vision Pro helemaal uit elkaar gehaald, van het externe display tot de M2-chip diep in het chassis – en er is veel te zien!
Apple Vision Pro teardown
In de video is duidelijk te zien dat de Apple Vision Pro niet gemaakt is om uit elkaar te halen. Veel onderdelen zitten vastgeplakt met strips, en bij ieder onderdeeltje kom je meer minischroefjes en kleine connectoren tegen. Maar het resultaat is wel een apparaat met een extreme dichtheid en een binnenkant die bijna even mooi is als de buitenzijde. Zie hier de teardown:
Opvallend is de manier waarop het externe scherm in elkaar zit. Hiermee kunnen omstanders je ogen blijven zien terwijl je de Vision Pro op hebt. Apple heeft hierbij gebruik gemaakt van een speciaal soort lens die over het scherm heen zit, en meerdere perspectieven in verschillende richtingen kan sturen. Zo ziet de omstander dus je gezicht in 3D.
Bijzonder moederbord
Ook het moederbord zit boeiend in elkaar. In plaats van één plaat, zoals bij zowat iedere computer, is het bord gesplitst in tweeën. Dit is zodat het bord in het midden van de bril geplaatst kan worden: daar zitten de ventilatoren om het bord te koelen, maar is de buiging ook het grootst. Met een brede connector zitten de twee helften aan elkaar.
Een ander gaaf detail: in de Vision Pro zitten twee kleine elektromotoren die de afstand tussen de lenzen kunnen wijzigen. Dit is om de bril af te stellen op de ‘interpupillary distance’ (IPD) van de gebruiker: dit is de afstand tussen je pupillen. De Vision Pro ondersteunt een afstand van 51 mm tot 75 mm.
Apple Vision Pro kopen
Wil je een Apple Vision Pro in huis halen? Op dit moment is de headset alleen beschikbaar in de VS, voor $ 3499. Naar verwachting komt hij nog voor juni naar andere landen, waarbij het VK, Duitsland en Frankrijk waarschijnlijk bovenaan de lijst staan. De kans is groot dat Nederland en België nog tot eind 2024 of begin 2025 moeten wachten.
Praat mee
0