Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Wat is mixed, augmented en virtual reality op de Apple Vision Pro?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
ftr_WWCD23_150

Apple heeft iets nieuws: de Apple Vision Pro. Dit is een futuristisch uitziende headset die ook wel een ‘mixed reality bril’ wordt genoemd, en waarin augmented reality en virtual reality elkaar vinden. Misschien vraag je je af wat dat allemaal betekent. We leggen het je uit!

Betekenis augmented reality (AR)

Als je augmented reality letterlijk vertaald, dan krijgt je iets als ‘toegevoegde realiteit’ of ‘verrijkte realiteit’. Bij AR wordt er een laagje digitale informatie toegevoegd aan de werkelijkheid om je heen. Kijk je via bijvoorbeeld een iPhone of een speciale bril, dan zie je virtuele objecten of personages over je echte omgeving heen.

Meer weten over ontwikkelingen bij Apple? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Voorbeelden: augmented reality website en apps

Een bekend voorbeeld van augmented reality is de app Pokémon Go die een tijd terug razendpopulair was. In deze app zie je virtuele monstertjes in je eigen straat rondlopen. Of denk aan de app van Ikea, waarbij je digitale meubels op ware grootte in je huiskamer kunt plaatsen om te checken of ze bij de rest van je interieur passen.

Een interessante augmented reality website is die van Apple zelf. De meeste van hun producten kun je in AR bekijken. Ga bijvoorbeeld met je iPhone maar naar de productpagina van de iPhone 15 en bekijk hem in de ruimte. Ook leuk: levensgrote 3D-dieren in Google, zomaar in je huiskamer!

Apple Vision Pro apps

Ook de Apple Vision Pro wordt digitale content getoond in de werkelijkheid om je heen – Apple noemt dit ‘spatial computing’. Apps lijken om je heen te zweven in de ruimte waarin je je bevindt. Je canvas is eindeloos groot, en je plaatst de apps precies op de plek die jij handig vindt.

Wat is virtual reality?

Naast augmented reality is er virtual reality. Virtual reality betekent ‘virtuele werkelijkheid’. Hierbij word je volledig ondergedompeld in een digitale wereld. In tegenstelling tot bij augmented reality is er van de echte werkelijkheid niets meer te zien. Voor je gevoel leef je op dat moment in een volledig computergegenereerde wereld, zoals een game of een film. Die virtuele werkelijkheid voelt bijzonder echt en is overal om je heen, je vergeet bijna dat je gewoon thuis op de bank zit.

visionOS

Om het nog echter te doen lijken, wordt er ook gebruikgemaakt van audio. Op de Apple Vision Pro kun je ook gebruikmaken van virtual reality. Zo zijn er digitale omgevingen om tot rust te komen, Apple noemt deze ‘environments’. Met een draai aan de digitale kroon waan je je op een tropisch strand, een berg of de maan en vergeet je de wereld om je heen.

Virtual & augmented reality samen: mixed reality

Maar wat is dan ten slotte de mixed reality betekenis? In het geval van Apple is die tweeledig.

In de eerste plaats: mixed reality houdt het midden tussen virtual en augmented reality. Je ziet wel nog delen van de werkelijkheid. Daar worden virtuele objecten in geplaatst, maar die zijn minder statisch dan bij augmented reality. De digitale objecten zijn veel beter geïntegreerd in de werkelijkheid, lijken er minder ‘opgeplakt’. Je kunt er ook meer interactie mee hebben, bij de Apple Vision Pro bedien je alles met je ogen, je handen en je stem. De grens tussen de fysieke en de digitale wereld vervaagt hiermee nog meer.

Bij de Apple Vision Pro betekent mixed reality daarnaast dat AR en VR gecombineerd worden in één apparaat. Met een draai aan de digitale kroon (je kent hem van de Apple Watch) zwiep je zo van augmented reality naar virtual reality. Apple zou Apple niet zijn als ze daar niet nog een bijzondere touch aan zouden geven.

EyeSight

Apple Vision Pro Apple Store

De Apple Vision Pro is uitgerust EyeSight, een bijzondere functie die ervoor zorgt dat je als gebruiker niet compleet bent afgesloten van de buitenwereld. Aan de buitenkant van het scherm is te zien of je al dan niet bereikbaar bent. Zo niet, dan verschijnt er een wolk aan kleuren die duidelijk maakt dat je er even niet bent.

Ben je wel bereikbaar en komt er iemand dichtbij, dan toont het scherm een projectie van je ogen en gelaatsuitdrukkingen. Dit voorkomt dat anderen het gevoel hebben dat ze met een zwarte balk communiceren, en zorgt ervoor dat je aanwezig blijft in de ruimte waarin je je bevindt.