Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Wij probeerden de Apple Vision Pro uit (en dit maakt hem bijzonder)

Auteur: iCreate
0 reacties
Apple Vision Pro

De Apple Vision Pro is in veel opzichten een bijzonder apparaat voor Apple. Het is hun eerste stap in de richting van virtual reality en de eerste keer in lange tijd dat het bedrijf een echt innovatief product op de markt heeft gezet. Hoewel de headset nog niet beschikbaar is in Nederland, hebben we de bril kunnen uitproberen voor een first look. Wat we zien, is de toekomst.

Lees verder na de advertentie

Wat zie je als je de Apple Vision Pro opzet?

Het is typisch Apple om net de andere kant op te gaan bij hun producten. Het is namelijk niet een virtual reality headset, maar het is ook geen augmented reality. Een mixed reality headset dus. Deze unieke insteek levert een bijzondere bril op. De headset bevat twaalf camera’s, vijf sensoren en zes microfoons die de wereld om zich heen registreren.

De camera’s filmen de ruimte en projecteren op twee schermpjes ter grootte van postzegels, in 23 miljoen pixels, aan de binnenkant een paar centimeter van je ogen af. Dit zorgt voor een laag over de ruimte waarin je jouw bevindt waar er van alles op geprojecteerd kan worden. Van apps en panoramafoto’s tot hele virtuele werelden. Verplaats je bijvoorbeeld volledig naar de maan door aan de Digital Crown (een fysieke draaiknop) te draaien.

Er zijn momenteel ongeveer 250 apps speciaal voor het besturingssysteem van de Vision Pro (visionOS) gemaakt. Verder werken de duizenden iPad apps zoals je gewend bent. Je kunt apps zoals Safari, Pages en Spotify openen en overal plaatsen in de kamer waarin je je bevindt. Of je kunt het camerabeeld vervangen door een simulatie van het prehistorische tijdperk waar de dinosauriërs om je heen lopen met Encounter Dinosaurs.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Hoe is het om de Apple Vision Pro te gebruiken?

De camera’s zijn van ongelooflijk hoge kwaliteit. De werkpaarden van chips (M1 en R1) zorgen ervoor dat de beelden haarscherp en met minieme vertraging op de schermen worden geprojecteerd. Krijg een bal naar je toe geworpen en je kan hem zonder problemen opvangen. Dit terwijl er eigenlijk voor jou alleen de virtuele versie van deze bal op je afkomt. 

Het haarscherpe beeld maakt tekst ook heel goed leesbaar. Dit verraadt waar Apple zich op richt. Namelijk; productiviteit. De bril is goed is geconfigureerd om te gebruiken als extensie van je MacBook. Hij verbindt er draadloos mee en neemt zo het scherm van je laptop over. Hierdoor is de hele ruimte om je heen een scherm. Je brengt zo met gemak drie programma’s tegelijkertijd in beeld. 

Skibril

In je handen is het een mooi vormgegevenbril. Het gebogen glas en de titanium behuizing voelen stevig aan en zijn overduidelijk materialen van hoge kwaliteit. Zodra je de bril op hebt, mag je echter blij zijn jezelf niet te kunnen zien, want hoe mooi ontworpen het ook is, met iemand praten die een vr-headset op heeft, ziet er raar uit.

Een andere bijzondere keuze is het scherm op de bril. Standaard geeft het een blauwe gloed. Maar je kan beeld van jouw eigen ogen projecteren. Het lijkt erop het ongemak te moeten wegnemen. Maar dat doet het niet. Het blijft onnatuurlijk overkomen. Ook is het scherm niet helder genoeg om de ogen goed te zien. Dus het voelt als een halve oplossing aan.

Apple Vision Pro Apple Store

De oogtracking is een unieke feature en werkt heel goed. Handtracking is even wennen. Waar je kijkt en wat je doet met je vingers heeft effect op je omgeving. Echt typen werkt met de handtracking niet fijn. Je krijgt een virtueel toetsenbord waar je ver moet drukken op de virtuele toetsen om het te laten registreren wat je doet. Dat werkt oké als je jouw e-mailadres moet intypen, maar een heel mailtje is te lastig. Daarom is het fijn dat de Vision Pro zo gemakkelijk verbindt met je Macbook. Hiermee kun je simpelweg het toetsenbord gebruiken.

Voor een Nederlander zitten er nog wat haken en ogen aan het gebruiken van de ‘skibril’. De Vision Pro is hier nog niet officieel uitgebracht door Apple waardoor niet alles werkt. Je hebt een Amerikaanse app store account nodig om apps te kunnen downloaden.

Concluderend – onze eerste indruk

Onze eerste indruk is er één van bewondering over de mogelijkheden, met een aantal kanttekeningen. Het is een prachtig apparaat waar Apple veel tijd, moeite en geld gestoken heeft in de ontwikkeling. Wat het doet, doet het ongelooflijk goed. De camera’s, de sensoren, het scherm en de oogtracking zijn van hoge kwaliteit. Het is echter wel een eerste versie waar nog niet alles gladgestreken is. Handtracking werkt goed, maar niet perfect. Dat er maar 250 apps ontwikkeld zijn, is een wat mager aantal. En veelgebruikte apps zoals YouTube en Kaarten zijn er nog niet voor geoptimaliseerd. De mogelijkheden van de Apple Vision Pro zijn echter eindeloos. We zijn dan ook erg benieuwd naar wat de toekomst ons brengt. 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de Apple Vision Pro? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!