Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple Vision Pro vs. Meta Quest 3: dit zijn de grootste verschillen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Vision Pro vs. Meta Quest

De twee belangrijkste vr-brillen van dit moment verschillen erg veel van elkaar – en niet alleen qua prijs. Apple Vision Pro vs. Meta Quest 3: dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

Apple Vision Pro vs. Meta Quest 3

Hoewel Apple met de Vision Pro pas zijn eerste stappen zet in de wereld van virtual reality, waren heel wat bedrijven Apple al voor. De belangrijkste hiervan is Meta, die met de Meta Quest – voorheen Oculus Quest – een echte hit te pakken heeft.

De Quest is een vr-bril die helemaal op zichzelf staat. Je hebt dus geen computer nodig om hem te gebruiken. Dat maakt hem een stuk aantrekkelijker dan de concurrentie: er zijn er inmiddels al bijna 20 miljoen van verkocht. Het is dan ook niet gek dat Apple óók voor een alles-in-een-ontwerp heeft gekozen voor de Vision Pro. Toch kunnen de twee brillen bijna niet meer van elkaar verschillen. Wij zetten de grootste verschillen voor je op een rij.

1. Displays

kooptip

Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!
Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

De displays en lenzen zijn de belangrijkste onderdelen van een vr-bril, en Apple heeft met de Vision Pro ingezet op de ‘best of the best’. Voor beide ogen is er een 4K oled-scherm met in totaal 23 miljoen pixels, met dunne pannenkoeklenzen die voor weinig vertekening zorgen. Hierdoor ziet alles er haarscherp uit, van tekst tot virtuele bioscoopschermen, en kun je er mee werken alsof je naar een normaal scherm kijkt.

Apple Vision Pro iPhone 15

Ter vergelijking: de Meta Quest 3 heeft lcd-schermen met ‘slechts’ 9 miljoen pixels. Hierdoor zie je nog wat rafelige randjes, en is tekst minder goed leesbaar. Dat is prima voor games, maar minder goed voor productiviteit. Wel heeft de Quest 3 voor het eerst pannenkoeklenzen, wat voor minder lichtstrepen en andere afwijkingen moet zorgen dan bij voorgaande Quests.

2. Augmented Reality vs. Virtual Reality

De Apple Vision Pro is met name gericht op Augmented Reality (AR). Dit houdt in dat je als het ware door de bril heen kijkt via hoge resolutie camera’s aan de voorzijde. Vervolgens worden er apps, virtuele schermen en objecten toegevoegd aan de realiteit. Met een draaiwieltje kun je wisselen naar Virtual Reality (VR), waarbij de echte omgeving verdwijnt.

Apple Vision Pro

De Meta Quest is juist omgekeerd. Deze headset is echt gemaakt voor VR, met AR als een leuk extraatje. Dit komt omdat de camera’s minder geavanceerd zijn, en het scherm niet scherp genoeg is om je omgeving te tonen zoals je gewend bent. Bij de Meta Quest 1 en Quest 2 zijn de camera’s zelfs zwart-wit. Bij de Meta Quest 3 zijn de camera’s wel in kleur, en maar liefst tien keer zo scherp, maar het beeld zit nog niet helemaal op het niveau van Apple. Wel kun je nu een 3d-scan maken van je omgeving, en er virtuele objecten in tonen. Dit is met name tof voor spellen.

https://youtube.com/watch?v=Exu7r2vZpcw%3Fsi%3DI40-LA9ChIc_8ExH

3. Wel of geen controllers?

De Apple Vision Pro bedien je volledig met je handen en ogen. Door naar een knop te kijken en te knijpen met je vingers, druk je op de knop. Je handen kunnen hierbij ook gewoon op je schoot rusten. Je leest er meer over in ons artikel: Zo bedien je de Apple Vision Pro.

Quest 3 controllers

De Meta Quest werkt juist met controllers. Dit werkt iets minder intuïtief, maar het is wel een stuk geschikter voor games en geeft meer feedback. De Quest ondersteunt overigens wel handbediening, maar dat werkt niet altijd even fijn, en in tegenstelling tot de Vision Pro kan de Quest níét je ogen tracken.

4. Design

De Vision Pro is typisch Apple: aluminium, glas, mooie stofjes voor de comfortabele hoofdband … De bril is duidelijk familie van de iPhone en Apple Watch. Wat minder typisch Apple is, is de externe accu. Deze draag je in je broekzak, en zit met een kabeltje vast aan de headset om het gewicht van de bril zelf te beperken.

Apple Vision Pro Meta Quest

De Meta Quest heeft een vrij simpele elastische hoofdband en een geïntegreerde accu. Dit is een stuk minder gehannes met kabels, al is het hierdoor wel zo dat de bril wat meer de neiging heeft om naar beneden te zakken. Dit is overigens met de Quest 3 minder dan met de Quest 2: deze bril is veel dunner dan zijn voorganger, waardoor de accu minder ver van je gezicht zit en het ‘wip wap’-effect wat minder wordt.

5. App Store vs. Quest-winkel

De Apple Vision Pro draait je iPhone- en iPad-apps zonder aanpassingen, maar uiteraard draait de bril om apps die speciaal voor de bril zijn ontwikkeld. Hoe de App Store voor de bril eruit gaat zien, is nog afwachten. Wel is de kans groot dat de focus niet echt op games gaat liggen, gezien dit met handbediening lastig wordt.

Beat Saber

De Meta Quest draait al vijf jaar mee, en heeft daardoor al een behoorlijk aanbod in de Quest-winkel. De focus ligt in deze winkel juist wél op games, met populaire spellen als Beat Saber, Among Us, Job Simulator, Superhot en Walkabout Mini Golf. Ook zijn er normale apps zoals Netflix en YouTube, die allebei werken met een groot virtueel bioscoopscherm.

6. Apple M2 vs. Snapdragon XR

De Apple Vision Pro wordt aangedreven door twee chips: de supersnelle Apple M2 en de Apple R1. Eerstgenoemde doet het grootste deel van het rekenwerk, en maakt van de Vision Pro een volwaardige computer. De chip is ook verantwoordelijk voor de graphics van de bril. De R1-chip is juist specifiek gericht op het aansturen van alle camera’s en sensoren.

Vision Pro M2

De Meta Quest draait volledig op de Snapdragon XR. In de Quest 2 ging het om de XR1, in de Quest 3 is het de nieuwe XR2. Met name de laatste is erg indrukwekkend, want hoewel hij niet zo snel is als de M2 voor normale taken, komt hij op grafisch gebied wel echt in de buurt – en dan helpt het juist dat de Quest een stuk minder pixels heeft om aan te sturen. Spellen zien er dus erg indrukwekkend uit.

7. Extra features

Een bijzondere extra functie van de Vision Pro is het scherm aan de buitenzijde. Hiermee zien anderen je ogen en kunnen ze dus nog steeds normaal met je communiceren. Een andere handige extra feature is Optic ID, waarmee met een irisscan je headset wordt beveiligd.

Persoon die een Apple Vision Pro draagt

De Oculus Quest moet deze functies missen, maar heeft wel een andere toffe feature: Link. Hiermee is het mogelijk om de Quest als ‘normale’ vr-bril te gebruiken voor je computer, wat een hele wereld van games en applicaties opent. Dit kan de Vision Pro voor zover bekend is niet.

8. Prijs

De Apple Vision Pro is – wanneer hij medio 2024 naar Nederland komt – één van de duurste vr-brillen op de markt. Hij krijgt een prijskaartje van $ 3499, wat hier waarschijnlijk uitkomt op zo’n € 4199. Goed, het is een volwaardige computer die veel schermen in je huis kan vervangen, maar het is wel een hele smak geld.

Apple Vision Pro prijs

De Meta Quest 2 heb je nu vanaf € 349 (te koop bij Coolblue), en de Meta Quest 3 is vanaf 10 oktober 2023 te koop voor € 549. Beide modellen beginnen bij 128 GB opslag. Kijkend naar de prijs, kun je waarschijnlijk zeven generaties Meta Quest-brillen kopen voor de prijs van één Vision Pro. En tegen die tijd zal het ons niks verbazen als de bril van Meta héél dicht bij de Vision Pro komt qua functionaliteit.

Apple Vision Pro vs. Meta Quest: conclusie

De Apple Vision Pro en Meta Quest zijn twee totaal verschillende headsets met een heel andere insteek. De Vision Pro kan echt dienen als vervanging voor je computer, met camera’s en schermen die haarscherp zijn en een design wat is gericht op comfort en een lange gebruiksduur. Het is de toekomst van VR en AR – en je betaalt flink om die toekomst nu al te ervaren.

De Meta Quest 3 is juist meer gericht op het spelen van games, en biedt qua AR-ervaring een stuk minder dan de Vision Pro, buiten games om. De bril als alledaagse computer gebruiken is er dus niet bij. Tegelijkertijd betaal je er ook véél minder voor, en is de Quest dus een stuk aantrekkelijker voor wie voor het eerst de wereld van VR en AR wil ervaren.

En het grootste verschil voor nu: de Apple Vision Pro is hier nog lang niet verkrijgbaar, terwijl de Meta Quest 2 al te koop is, vanaf € 349 bij Coolblue. De Meta Quest 3 is vanaf 10 oktober verkrijgbaar voor € 549.