Terug naar Apple Reality
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple Reality

Door Ward Edema23 november 2022 09:556 min. leestijd

De Apple Reality wordt het grootste nieuwe Apple-product in jaren. Het is de eerste VR-bril van Apple, en belooft de wereld van virtual reality in 2023 op zijn kop te zetten. Wij zetten alle laatste geruchten en verwachtingen voor je op een rij in ons dossier over de Apple Reality.

Apple Reality

Apple Reality verwachtingen in het kort

 • Eerste VR-bril van Apple
 • Heet volgens geruchten ‘Apple Reality’ of ‘Apple Reality Pro’
 • Aankondiging voorjaar 2023
 • Lichtgewicht headset met kleurrijke band
 • Geavanceerde schermtechniek met extreem hoge resolutie en breed blikveld
 • Krachtige processor, mogelijk de Apple M2 of Apple M2 Pro
 • Innovatieve bediening met oog-, uitdrukking- en handtracking
 • realityOS-besturingssysteem met App Store voor VR-apps
 • Prijs tussen € 2499 en € 2999

Apple VR-bril én AR-bril

De Apple Reality wordt een headset die zowel Virtual Reality (VR) als Augmented Reality (AR) ondersteunt.

Met VR word je in een virtuele omgeving gezet. De schermen laten een 3D wereld zien, en je echte omgeving wordt dus volledig vervangen.

Met AR zie je je echte omgeving nog wel, met behulp van de ingebouwde camera’s van de headset – volgens geruchten zijn dit er maar liefst 14. De headset voegt vervolgens virtuele objecten toe aan dit beeld. Denk aan de Ikea-app op je iPhone, waarbij je met je camera kunt zien hoe meubels in je kamer zouden staan.

Lichtgewicht design

Apple Virtual Reality

Volgens de laatste geruchten krijgt de Apple Reality een lichtgewicht design met extra dunne lenzen. Ook zou de accu niet in de headset zitten, en draag je deze los. Hierdoor komt er weinig druk op je hoofd wanneer je de headset gebruikt.

Bij de huidige alles-in-één VR-headsets, zoals de Oculus Quest 2 (te koop bij Coolblue), heb je vaak contragewichtjes nodig om te compenseren voor het gewicht van de headset. Dat zou bij de Apple Reality dus niet nodig zijn.

De hoofdband wordt gemaakt van een zacht siliconen materiaal, en doet denken aan de bandjes van de Apple Watch. Naar verwachting komt de band in meerdere kleuren beschikbaar, en zal hij te vervangen zijn. De Apple Reality is overigens grotendeels ontworpen door Jony Ive, het oude hoofd van design bij Apple, die nu een rol als consultant vervult voor het bedrijf.

Schermtechniek

De Apple Reality krijgt waarschijnlijk het beste VR-scherm tot nu toe. Naar verwachting bestaat het display uit twee oled-schermen van Sony, elk met een waanzinnig hoge resolutie van meer dan 1000 pixels per inch. Dit is veel hoger dan bij andere VR-headsets, die vaak rond de 400 of 500 ppi blijven steken. Hierdoor zullen ook virtuele objecten in de verte scherp blijven.

Daarnaast komt er oled-scherm met lagere resolutie in de headset, die delen van je perifere zicht op moet vullen. Hierdoor krijgt de Apple Reality een veel groter blikveld, en krijg je minder het gevoel dat je door een pilotenbril zit te kijken.

Snelle Apple Silicon-processor

Apple VR-bril

De Apple Reality zal aangedreven worden door een Apple Silicon-processor. Al het rekenwerk zal door de headset uitgevoerd worden: je hoeft dus niet met een kabel vast te zitten aan een Mac.

Of de chip een M2 of M2 Pro wordt, is nog even afwachten. Gezien de schermen van de Reality een waanzinnig hoge resolutie hebben, is met name veel grafische kracht nodig. Die kracht wordt momenteel alleen geleverd door de M1 Pro en M1 Max, maar die verbruiken waarschijnlijk te veel stroom voor een headset. Het zou dus goed kunnen dat er een nieuwe chip komt die speciaal voor de headset is ontwikkeld, bijvoorbeeld een ‘Apple R1’.

Oogtracking en uitdrukkingen

De Apple Reality krijgt volgens geruchten een techniek die de concurrentie nog niet heeft: oogtracking. Hiermee weet de headset precies waar je naar kijkt, waardoor je bijvoorbeeld kunt navigeren met oogbewegingen.

Ook wordt oogtracking waarschijnlijk gebruikt voor het besparen van rekenkracht. Kijk je ergens naar, dan wordt het in hoge resolutie getoond. Alles waar je niet op focust wordt in lagere resolutie getoond, wat veel rekenkracht scheelt voor de ingebouwde processor.

Naast de beweging van je ogen worden ook je gelaatsuitdrukkingen door de Apple Reality bijgehouden. Hierdoor wordt het mogelijk om virtuele gesprekken te voeren, waarbij je een avatar (Memoji) krijgt die jouw eigen uitdrukkingen toont. Zo is het net alsof je met iemand in een kamer staat te praten, ook al zit die persoon aan de andere kant van de wereld. De headset krijgt naar verluidt ook een irisscanner om in te loggen en voor betalingen met Apple Pay.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Handtracking

Nog belangrijker is de handtracking van de headset. Als je handen in de virtuele wereld zitten, dan voel je je namelijk veel meer ‘aanwezig’. Met speciale sensors herkent de headset de beweging van je handen. Zo kun je virtuele objecten ‘aanraken’ en vastpakken.

Of Apple ook nog controllers voor je handen gaat maken, zoals bij de meeste VR-brillen het geval is, is nog niet bekend. Die kans is echter wel groot: controllers zijn gemakkelijker om te tracken dan handen, en bieden extra knoppen voor de apps die je gebruikt. Wel is dit waarschijnlijk een zeer minimalistische controller, zoals we gewend zijn van Apple’s afstandsbedieningen.

Apple realityOS

RealityOS

De Apple Reality zal draaien op ‘realityOS’, een speciaal besturingssysteem voor virtual reality. Dit weten we door verwijzingen die zijn gevonden in de App Store, en door een patent van Apple op de naam ‘realityOS’ in meerdere landen. De naam van het besturingssysteem is ook hoe we op Apple Reality zijn uitgekomen: watchOS – Watch, macOS – Mac, realityOS … Reality!

realityOS zal net als macOS en iOS toegang krijgen tot de App Store. Zo download je gemakkelijk nieuwe apps en spellen voor de Apple Reality. Het maken van die apps en spellen zal ook gemakkelijk zijn: daarvoor kunnen ontwikkelaars dezelfde Xcode-programmeerapp gebruiken die ze al kennen van andere Apple-apparaten.

Apple Reality VR-bril: release en prijs

De Apple VR-bril release is volgens geruchten in het voorjaar van 2023. Hij zal – hoe kan het ook anders – tijdens een Apple-event worden aangekondigd. Er wordt overigens ook gespeculeerd dat de release is uitgesteld naar later in 2023, dus er is nog een kans dat we iets langer moeten wachten. Wel wordt er gezegd dat de headset al is getoond aan de raad van bestuur van Apple: de kans is dus zeer klein dat de release van de headset pas na 2023 is.

De prijs van de Apple VR-bril zal waarschijnlijk tussen de € 2499 en € 2999 vallen: behoorlijk aan de prijs dus. Dit heeft te maken met de geavanceerde techniek ten opzichte van de concurrentie, en de focus op een professioneel publiek. Naar verwachting zal de tweede generatie Apple Reality een stuk toegankelijker geprijsd zijn.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Volgend dossier
iPhone 15
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden