Terug naar iPhone snel leeg? 24 tips voor een langere batterijduur
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iPhone snel leeg? 24 tips voor een langere batterijduur

Door Koen van Ekeren20 juli 2020 10:179 min. leestijd6

Is je iPhone snel leeg? Dat is vervelend, want het liefst heb je dat de batterij het de hele dag volhoudt. Maar er is goed nieuws: veel heb je in eigen hand. Door wat instellingen te veranderen, gaat je iPhone batterij langer mee. We geven 24 iPhone batterij tips voor een langere accuduur.

1. Verversen op achtergrond

accuduur iPhone

Veel iPhone-apps verversen zich op de achtergrond. Zo krijg je meteen nieuwe informatie te zien als je de app opent. Dat kan handig zijn, maar niet als apps dat doen die je (bijna) nooit gebruikt. Ga naar de Instellingen-app en open ‘Algemeen>Ververs op achtergrond’. Zet de schakelaar achter apps die je bijna nooit gebruikt op grijs. Wil je zien welke apps op deze manier veel van je batterij snoepen? Bij ‘Instellingen>Batterij’ zie je welke apps veel op de achtergrond actief zijn.

Black Friday: De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €397 korting!

Black Friday: De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €397 korting!

Maximale korting als je ook internet van Ziggo thuis hebt!

2. iPhone snel leeg? Check Locatievoorzieningen

locatievoorzieningen

Van sommige apps wil je dat ze je locatie bijhouden, zoals Apple Kaarten. Andere apps hoeven dit helemaal niet te weten. Dat is niet alleen een inbreuk op je privacy, maar ook ongustig voor de accuduur. Ga in de Instellingen-app naar ‘Privacy> Locatievoorzieningen’ en geef alleen apps die het echt moeten weten toegang tot je locatie.

3. Systeemfuncties

Niet alleen de apps die je hebt geïnstalleerd gebruiken je locatie; dat doen functies van iOS ook. Ga in de Instellingen-app naar ‘Locatievoorzieningen>Systeem’ om het uit te zetten. Het is verstandig om ze niet allemaal op grijs te zetten, maar een paar kun je gerust uitschakelen, zoals ‘Locatiegebonden Apple Ads’ en de vier schakelaars onder ‘Productverbetering’.

4. Energiebesparingsmodus

Het is de efficiëntste manier om te voorkomen dat de iPhone-batterij snel leegtrekt: zet de energiebesparingsmodus aan. Wanneer het batterijniveau onder de 20 procent duikt, ontvang je een melding om deze functie te activeren. Zit je daar nog boven, dan kun je dit ook alvast doen via ‘Instellingen>Batterij’. In deze modus hult het batterijicoon zich in het geel en worden er verschillende dingen gedaan om de accuduur op te vijzelen. Mail haalt niet uit zichzelf berichten op, apps verversen niet op de achtergrond en functies als ‘Hé Siri’ en synchronisatie van iCloud-foto’s worden uitgeschakeld.

Wil je meer van dit soort iPhone-tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

5. Mijd de grootste batterijverslinders

Over het algemeen geldt: hoe geavanceerder de graphics (games!), des te harder de processor aan het werk wordt gezet – en dat zorgt voor een grote aanslag op de batterij. Maar ook social media en apps die gebruikmaken van de gps of camera delen flinke tikken uit aan de batterij. Om te controleren welke apps vooral verantwoordelijk zijn voor jouw bijna lege iPhone-batterij, ga je naar ‘Instellingen>Batterij’. Apps die hoog in het lijstje staan, moet je dus maar wat vaker links laten liggen. Of verwijderen.

6. Mobiele data

Als je geen wifi-verbinding hebt, gebruiken sommige apps wat van je mobiele data. Dat is ongunstig voor de batterijduur, dus schakel mobiele data uit voor apps waarbij het niet nodig is dat ze buitenshuis toegang hebben tot internet. Je stelt het in bij ‘Instellingen>Mobiel netwerk’.

7. Schakel meldingen voor apps uit

Notificaties van onbelangrijke apps zijn irritant en ze laten je iPhone ook onnodig vaak oplichten. Schakel meldingen van dit soort apps uit via ‘Instellingen> Berichtgeving’. Hier tik je op de app en zet je ‘Sta berichtgeving toe’ op grijs.

8. Haal e-mails minder vaak op

Komt de Mail-app bij ‘Instellingen>Batterij’ naar voren als een van de grootste batterijverslinders? Laat de app de mails dan minder vaak ophalen. Ga naar ‘Instellingen> Wachtwoorden en accounts>Nieuwe gegevens’, zet de schakelaar achter ‘Push’ op grijs en stel in dat je iPhone bijvoorbeeld ‘Elk uur’ gegevens ophaalt. Deze instelling heeft vooral effect als je heel veel mails krijgt.

9. Donkere modus

iPhone batterij snel leeg

Heb je een iPhone X, iPhone XSiPhone 11 Pro of iPhone 12? Schakel dan de donkere modus zoveel mogelijk in. Je iPhone heeft namelijk een oled-scherm waarbij de pixels individueel aan- en uitgezet kunnen worden. Wanneer het scherm zwarte kleuren weergeeft hoeven de pixels niets te doen, en dat komt de batterij ten goede. Met de donkere modus laat je iPhone veel meer zwarttinten zien en gaat de iPhone batterij langer mee.

10. Een zwarte achtergrond

iPhone accu snel leeg

Een andere tip voor wie een van de hierboven genoemde iPhone-modellen heeft: gebruik een pikzwarte achtergrond. het scherm laat dan nog veel meer zwart zien, waardoor het display minder licht produceert. Belangrijk is dat de achtergrond pikzwart is. Zo’n wallpaper is te vinden in de Instellingen-app. Ga daar naar ‘Achtergrond>kies een nieuwe achtergrond’ en tik boven op ‘Stilstaand’. Scrol helemaal naar beneden, tik op de zwarte achtergrond en kies ‘Stel in>Beide’.

11. Stilstaande achtergrond

In iOS kun je dynamische en Live-achtergronden instellen. Die zien er leuk uit, maar vreten aan batterij. Open de Instellingen-app en kies via ‘Achtergrond>Kies een nieuwe achtergrond’ voor een stilstaande achtergrond.

12. Schakel AirDrop uit

AirDrop werkt niet

AirDrop is handig om bestanden van je iPhone te delen, zoals je foto’s, video’s of contacten. Maar de functie gebruik je waarschijnlijk niet dagelijks, terwijl je iPhone wel voortdurend naar apparaten zoekt die zich in de buurt bevinden. Je schakelt het uit door het Bedieningspaneel tevoorschijn te halen. Druk langer op de netwerkpaneel linksboven, waar je vier knoppen ziet staan. Tik op het AirDrop-icoon en kies ‘Ontvangen uit’.

13. Schakel automatische app-updates uit

Als er een update is van een app, dan downloadt je iPhone die automatisch. Handig, maar het kost wel extra energie. Zet de automatische updates uit via ‘Instellingen>iTunes Store en App Store’, waar je ‘App-updates’ op grijs zet. Vergeet vanaf dit moment niet om de updates regelmatig handmatig te downloaden. Dit doe je via de App Store, waar je bovenin op je profiel tikt.

14. Laat je iPhone niet trillen

iPhone accu snel leeg

Laat je je iPhone trillen als je een notificatie of belletje krijgt? Je kunt het als je iPhone snel leeg gaat, beter niet doen. De trilling wordt opgewerkt door een motortje in de iPhone en dat kost veel energie – meer dan een geluidje door de speaker. Ga naar ‘Instellingen>Horen en voelen’ en zet de schakelaars achter ‘Trillen bij belsignaal’ en ‘Trillen bij geluid uit’ uit.

15. Geen app-suggesties

De app-suggesties die je bij de widgets ziet, geven de suggesties onder meer op basis van je locatie. Van deze functie wordt je batterij niet blij, dus kun je hem maar beter uitzetten. Veeg hiervoor het startscherm naar links, scrol naar beneden in de widgets, tik op ‘Wijzig’, kies voor het rode icoon voor ‘Siriappsuggesties’ en tik op ‘Verwijder’.

16. iPhone snel leeg door Persoonlijke hotspot

Met Persoonlijke hotspot kun je via je Mac of iPad met de databundel van je iPhone internetten. Gebruik je het niet? Als je iPhone accu snel leeg gaat, kun je het beter uitzetten. Open de Instellingen-app, tik op ‘Persoonlijke hotspot’ en zorg dat de bovenste schakelaar op grijs staat.

17. Houd conditie niet bij

Je iPhone houdt voortdurend je beweging bij, zoals het aantal stappen en beklommen trappen. Ideaal voor wie veel gebruikmaakt van fitness-apps, maar het non-stop tracken vraagt een klein beetje van je batterij. Als je niet geïnteresseerd bent in de gegevens, ga je naar ‘Instellingen>Privacy>Beweging en conditie’ en zet je ‘Houd conditie bij’ uit.

18. Néé, Siri

Met de functie ‘Hé, Siri’ moet je iPhone voortdurend luisteren of je de spraakassistent roept. Als je Siri niet gebruikt of altijd activeert via de thuis- of zijknop, dan kun je hem beter uitschakelen. Ga naar ‘Instellingen>Siri en zoeken’ en zet ‘Luister naar “Hé, Siri”’ uit.

19. Verminder beweging

iPhone batterij sneller leeg

In iOS zitten allerlei korte animaties – je ziet ze bijvoorbeeld als je een app opstart. Door dit soort effecten uit te zetten (het ziet er alleen niet zo fraai uit), ontlast je def accu. Ga naar ‘Instellingen> Toegankelijkheid> Beweging’, en activeer ‘Verminder beweging’.

20. Sluit apps níét af

Het lijkt zo logisch: apps afsluiten (omhoog vegen in het multitaskvenster) om te voorkomen dat ze op de achtergrond draaien – dat scheelt vast accu. Het tegenovergestelde is waar: met deze strategie gaat de batterij minder lang mee. Apps die je open laat staan maar niet gebruikt, worden als het ware bevroren en verbruiken geen energie. Het openen van zo’n bevroren app kost de processor veel minder kracht dan het openen van een app die geforceerd is afgesloten. Sluit apps dus nooit af, tenzij ze helemaal niet meer reageren.

21. Bluetooth uitschakelen

Bluetooth verbruikt nauwelijks energie als er geen apparaten mee verbonden zijn. Heb je daarentegen nog je AirPods in en draag je het slimme klokje van Apple, dan bespaar je met het uitschakelen van bluetooth wel wat energie. Ga hiervoor naar ‘Instellingen>Bluetooth’. Uiteraard werken de AirPods dan ook niet meer en is de Watch niet meer zo slim. Maar nood breekt wetten.

22. Sneller in de slaapstand

Wanneer je je iPhone niet gebruikt, gaat hij na een tijdje in de slaapstand. Hoe snel hij dit doet, stel je in bij ‘Instellingen> Beeldscherm en helderheid>Automatisch slot’. Met een sluimertijd van dertig seconden maak je je batterij blij.

23. iPhone snel leeg door mobiel netwerk

Leuk zo’n internetbundel van 10 GB, maar kies waar het (veilig) kan voor een wifi-netwerk. Wifi springt namelijk een stuk zuiniger met je iPhone-accu om dan een mobiel netwerk. Ben je van huis en is er geen wifi in de buurt? Schakel wifi dan juist uit, want zo blijft je toestel niet constant zoeken naar een netwerk. Scheelt weer wat batterij. Het snelst doe je dit via het Bedieningspaneel.

24. Verlaag de schermhelderheid

Batterij iPhone snel leeg? Schakel de functie voor automatische schermhelderheid uit: hiermee wordt het iPhone-scherm automatisch aangepast aan de hoeveelheid omgevingslicht. Als je dit uitschakelt, kun je de helderheid laag houden en alleen hoger zetten als het écht nodig is. Want hoe lager de schermhelderheid, des te minder energie er nodig is voor de achtergrondverliching van scherm van je iPhone. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Weergave en tekstgrootte’ en zet ‘Pas automatisch aan’ op grijs.

Black Friday deal: De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data

Black Friday deal: De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
MolenaaP
Lezer
MolenaaP

Wat een onzin, je koopt een dure iPhone maar moet zo’n beetje alles wat een smartphone interessant maakt uitschakelen om het eind van de dag te halen. Dan maar een kwalitatief mindere Sony Android die met gemak 2 dagen haalt. Die laatste iOS update 13.6 is wat dat betreft ook geen verbetering t.o.v. 13.5.1, helaas.

Jos W
Lezer
Jos W

Precies. Daarom rij ik ook geen Ferrari maar een goedkoop dieselautootje, want dat doet veel langer met één tank brandstof.

Eric
Lezer
Eric

Weet je wat, zet je iPhone helemaal af dan gaat de batterij nog langer mee !

Niek N
Lezer
Niek N

Ik haal altijd gewoon een dag met normaal gebruik op de iPhone X. Siri & Airdrop gebruik ik niet echt dus staan standaard uit. Ik speel elke dag zelfs even Pokémon GO, een app dat zo’n beetje elke functie van de iPhone gebruikt dat de batterij belast. Aan het einde van de dag houd ik meestal tussen de 20% & 40% over. Ook op de Apple Watch Series 5 (44mm Steel) houd ik minimaal 30% over na een dag. En dat met zo’n 2:30 uur per dag aan wandel+zwem workouts, en redelijk wat Whatsapp & Mail meldingen + het weer… Lees meer »

Ruud
Lezer
Ruud

Hier ook dramatisch gesteld met de batterij, en ook met de microfoon, op mijn iphone XR als ik bel krijg ik altijd de vraag om mijn telefoon anders te houden horen me bijna niet, als het een en ander niet verbeterd met iOS 14 ga ik als jarenlange trouwe apple klant toch echt over op android

Henk van Dijk
Lezer
Henk van Dijk

Helaas laad mijn iphone 7 ook nog eens bijna niet op, Tijdens het laden loopt de Iphone gewoon leeg.