Terug naar Waarom het sluiten van iPhone-apps je accu leegslurpt
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Waarom het sluiten van iPhone-apps je accu leegslurpt

Door Laura Grootaarts28 augustus 2023 18:303 min. leestijd7

Je hebt misschien de gewoonte om je iPhone-apps te sluiten als je ze niet meer gebruikt, in de hoop dat je zo je batterijduur verlengt. Maar wist je dat dit eigenlijk het tegenovergestelde effect kan hebben? Je kunt het dus beter maar niet doen!

Apps afsluiten iPhone

Zo sluit je apps af

Apps afsluiten doe je via de Appkiezer: op een iPhone met Face ID veeg je omhoog vanaf de onderkant van het scherm en pauzeer je in het midden. En anders druk je twee keer op de oude vertrouwde thuisknop. Vervolgens veeg je de voorvertoningen van de apps naar boven om ze te stoppen. Maar dit kun je dit beter niet doen – een enkele uitzondering daargelaten. Wij leggen je uit hoe het zit!

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

iPhone apps afsluiten of niet

De iPhone heeft een slim systeem om apps op de achtergrond te beheren. Als je een app verlaat, wordt deze niet volledig afgesloten, maar in een soort slaapstand gezet. Zo kan de app snel weer opstarten als je hem nodig hebt, zonder dat hij veel stroom verbruikt.

Als je echter een app sluit door hem omhoog te vegen uit de Appkiezer, dwing je de iPhone om de app volledig af te sluiten en alle gegevens uit het geheugen te verwijderen. Dit betekent dat de volgende keer dat je de app opent, de iPhone meer werk moet doen om de app opnieuw te laden en alle gegevens op te halen. Het openen van een app kost meer tijd en energie dan het hervatten van een app die op de achtergrond draait. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat Apple geen optie heeft om alle openstaande apps in één keer af te sluiten.

Leuk detail: iemand heeft ooit Tim Cook gemaild met de vraag of je apps moet sluiten en of dat dan goed is voor de batterij. Het antwoord: ‘Nee en nee’.

Mail Craig Federighi

De uitzondering

We zeiden net al: je moet apps niet afsluiten, maar er is een uitzondering die Apple ook concreet benoemt op zijn support-pagina over dit onderwerp: ‘Stop een app alleen als deze niet meer reageert.’ Kortom, een app sluit je alleen als hij niet meer reageert, niet goed werkt of een vastloper heeft. En anders laat je hem lekker open staan. Je batterij is er je dankbaar voor!

Wil je batterij besparen dan is het sluiten van apps dus niet de manier. Wat je wel kunt doen, lees je in ons artikel iPhone batterij snel leeg? 26 tips voor een langere batterijduur.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
André
Lezer
André

Geldt dit ook voor een iPad?

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag André,

Ja, dit geldt ook voor de iPad! Die draait nagenoeg hetzelfde besturingssysteem als de iPhone.

André
Lezer
André

👍

Peter
Lezer
Peter

Heeft het open laten staan invloed op het geheugen???

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag Peter,

Ja, apps die je niet sluit nemen een deel van het geheugen in beslag. En daarmee bedoelen we het kortetermijngeheugen van je iPhone – dus niet de opslag!

Je iPhone is echter slim genoeg om geheugen vrij te maken als een app dat nodig heeft. Dit doet hij door andere apps weer uit het geheugen te halen. Dit zijn altijd de oudste (minst recent geopende) apps die nog in het geheugen staan.

Stefaan
Lezer
Stefaan

Dit moet ik toch tegenspreken. Ik bezit een iPad Pro en de mail app heeft me al regelmatig een bijna lege batterij bezorgd. Het is al een paar keer voorgevallen dat tijdens de nacht wanneer ik hem niet gebruikte de batterij van zo’n 75 % naar 25 % was gegaan. En dan zag ik ‘s morgens bij instellingen/batterij dat de mail app was blijven draaien ( 10 op scherm; 7 uur op achtergrond). Een andere app heeft me dit ook al eens gelapt. Persoonlijk hou ik regelmatig de kuis in openstaande apps en sluit ik de apps die ik niet… Lees meer »