Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Waarom het sluiten van iPhone-apps je accu leegslurpt

Auteur: Laura Grootaarts
7 reacties
Apps afsluiten iPhone

Je hebt misschien de gewoonte om je iPhone-apps te sluiten als je ze niet meer gebruikt, in de hoop dat je zo je batterijduur verlengt. Maar wist je dat dit eigenlijk het tegenovergestelde effect kan hebben? Je kunt het dus beter maar niet doen!

Lees verder na de advertentie

Zo sluit je apps af

Apps afsluiten doe je via de Appkiezer: op een iPhone met Face ID veeg je omhoog vanaf de onderkant van het scherm en pauzeer je in het midden. En anders druk je twee keer op de oude vertrouwde thuisknop. Vervolgens veeg je de voorvertoningen van de apps naar boven om ze te stoppen. Maar dit kun je dit beter niet doen – een enkele uitzondering daargelaten. Wij leggen je uit hoe het zit!

iPhone apps afsluiten of niet

De iPhone heeft een slim systeem om apps op de achtergrond te beheren. Als je een app verlaat, wordt deze niet volledig afgesloten, maar in een soort slaapstand gezet. Zo kan de app snel weer opstarten als je hem nodig hebt, zonder dat hij veel stroom verbruikt.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Als je echter een app sluit door hem omhoog te vegen uit de Appkiezer, dwing je de iPhone om de app volledig af te sluiten en alle gegevens uit het geheugen te verwijderen. Dit betekent dat de volgende keer dat je de app opent, de iPhone meer werk moet doen om de app opnieuw te laden en alle gegevens op te halen. Het openen van een app kost meer tijd en energie dan het hervatten van een app die op de achtergrond draait. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat Apple geen optie heeft om alle openstaande apps in één keer af te sluiten.

Leuk detail: iemand heeft ooit Tim Cook gemaild met de vraag of je apps moet sluiten en of dat dan goed is voor de batterij. Het antwoord: ‘Nee en nee’.

Mail Craig Federighi

De uitzondering

We zeiden net al: je moet apps niet afsluiten, maar er is een uitzondering die Apple ook concreet benoemt op zijn support-pagina over dit onderwerp: ‘Stop een app alleen als deze niet meer reageert.’ Kortom, een app sluit je alleen als hij niet meer reageert, niet goed werkt of een vastloper heeft. En anders laat je hem lekker open staan. Je batterij is er je dankbaar voor!

Wil je batterij besparen dan is het sluiten van apps dus niet de manier. Wat je wel kunt doen, lees je in ons artikel iPhone batterij snel leeg? 26 tips voor een langere batterijduur.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!