Apple CarPlay is een systeem waarmee je je iPhone aansluit op het scherm van je auto. Wat is het precies, hoe gebruik je het draadloos en welke apps zijn er? Hieronder lees je alles wat je moet weten over Apple CarPlay.
Lees verder na de advertentie
Wat is Apple CarPlay?
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Apple CarPlay maakt het mogelijk om iPhone-functies te gebruiken via het ingebouwde infotainmentsysteem van een auto. Verbind je je iPhone met de auto, dan krijg je toegang tot verschillende iPhone-apps en functies, zoals Google Maps, Telefoon, Berichten, Apple Music en Siri.
Door CarPlay te gebruiken, kunnen bestuurders hun iPhone-functies bedienen met spraakopdrachten via Siri, waardoor ze hun handen aan het stuur en hun ogen op de weg kunnen houden. CarPlay ondersteunt ook touchscreen-bediening en knoppen op het stuurwiel, afhankelijk van de mogelijkheden van het voertuig.
CarPlay installeren
Om CarPlay te kunnen gebruiken, heb je een iPhone met iOS 13 of nieuwer nodig. Oudere versies ondersteunen ook al CarPlay (zelfs de iPhone 5), maar dan krijg je niet alle functies. Een iPad kun je helaas niet voor CarPlay gebruiken.
Het koppelen kan op twee manieren: via een USB-kabel of (als je auto het ondersteunt) draadloos via Bluetooth. Om verbinding maken doe je in beide gevallen het volgende:
- Open de Instellingen-app van je iPhone;
- Tik op ‘Algemeen’;
- Selecteer ‘CarPlay’ en tik op de naam van je auto.
Volg de stappen om de koppeling te maken. Het scherm van je auto toont vervolgens allerlei apps die ook op je iPhone staan.
Heeft mijn auto CarPlay?
Om CarPlay te gebruiken, heb je een autoradio nodig die met CarPlay overweg kan. Heb je een vrij recente auto uit de afgelopen vijf jaar? Dan is de kans groot dat-ie CarPlay al ondersteunt.
CarPlay is leverbaar in bijna alle nieuwe auto’s, van budgetmodel, middenklasser, elektroauto tot supercar. De lijst met auto’s die CarPlay hebben is tegenwoordig bijna eindeloos. Apple heeft een overzichtspagina gemaakt, hierop vind je alle modellen.
In veel nieuwe auto’s is CarPlay voor een paar honderd euro te bestellen of is het zelfs standaard in de iets luxere uitvoeringen. Daarnaast zijn er verschillende aanbieders die CarPlay-autoradio’s aanbieden die ingebouwd kunnen worden in oudere auto’s. Dit bespreken we verderop in dit artikel.
Apple CarPlay draadloos
Sommige auto’s ondersteunen ‘Wireless CarPlay’; je maakt dan draadloos verbinding met CarPlay. Een iPhone verbinden met een Lightning-kabel is dan dus niet nodig.
Om je iPhone te koppelen aan je auto, volg je de stappen in het infotainmentsysteem van de auto. De volgende keer dat je in de auto stapt, duurt het zo’n vijftien seconden om verbinding te maken. Denk er met draadloze CarPlay wel aan dat je iPhone hiermee meer energie verbruikt en dat niet alle auto’s de mogelijkheid hebben om je iPhone ook draadloos op te laden.
Ondersteunt je auto geen Wireless CarPlay, dan kun je met een gadget alsnog CarPlay draadloos gebruiken. Een populaire optie is de Buddi Bluetooth CarPlay Adapter. Je sluit hem aan op de usb-aansluiting van je auto, waarna je iPhone verbinding maakt met de CarPlay-dongle.
Apple CarPlay inbouwen
Heef je auto helemaal geen CarPlay-ondersteuning? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om CarPlay in je auto in te bouwen. Enige voorwaarde: je auto moet een ouderwetse radio-opening hebben.
De meeste auto’s van vóór 2013 hebben nog zo’n gestandaardiseerde opening, soms in de gewone hoogte (enkel of 1-DIN), soms met de dubbele hoogte (dubbel of 2-DIN). Fabrikanten zoals Kenwood, Alpine en Pioneer bieden hiervoor autoradio’s met CarPlay aan. Zelf inbouwen kan, maar beter is het om dit bij de garage te laten doen.
Drie goede modellen zijn JVC KW-M560BT, Kenwood DMX8019DABS en Alpine iLX-F903D.
CarPlay-apps
De functionaliteit van CarPlay kun je zelf uitbreiden met apps. . Deze moeten op je iPhone geïnstalleerd zijn, daarna worden ze – mits compatibel – ook bruikbaar via CarPlay. Maar welke CarPlay-apps zijn er? We noemen hieronder onze favorieten.
Communictie
- Microsoft Teams
- Berichten
Navigeren
- Google Maps
- Flitsmeister
- Waze
- HERE WeGO
- Apple Kaarten
Podcasts
- Overcast
- Castamatic
- Apple Podcasts
- Tuneln Radio
- IDAGIO
Voor onderweg
- PlugShare
- EasyPark
Muziek
- Apple Music
- Spotify
Voordelen CarPlay
CarPlay werkt vooral super eenvoudig. Apple gebruikt het scherm in je auto als tweede scherm voor je iPhone. De interface van CarPlay komt je dus bekend voor en het werkt allemaal ook stabiel. De icoontjes, de menu’s … alles is vertrouwd en je weet het snel te vinden. Apps die je op je iPhone hebt en die CarPlay ondersteunen, verschijnen automatisch op het scherm in de auto. Uiteraard is met CarPlay ook Siri geïntegreerd in je auto. Zeg wat je wilt, en Siri doet het voor je zodat jij je kunt focussen op het rijden.
Verder doet CarPlay veel goeds voor de navigatie in de auto. De navigatiesystemen die je voor veel geld bestelt, zijn vaak al verouderd voordat je auto afgeleverd wordt. Dat is niet gek als je kijkt naar de tijd tussen het moment dat een auto wordt ontwikkeld, geproduceerd en hij voor je deur staat. Aangezien CarPlay niets anders is dan een tweede scherm voor je iPhone, gebruik je automatisch navigatie die altijd helemaal up-to-date is en gebruikmaakt van de kaartgegevens van Apple. Of van Google, want ook Google Maps is tegenwoordig beschikbaar voor CarPlay.
Ten slotte werkt CarPlay zoveel beter dan wat de autofabrikanten zelf in hun auto’s bouwen. Niet zo gek ook: autofabrikanten zijn goed in het ontwikkelen van motoren en versnellingsbakken, maar het bouwen van een goede gebruikersinterface zit niet in het DNA van de autojongens. Het is dan ook begrijpelijk dat zij niet zo goed zijn in datgene waar Apple het best in is. Met CarPlay maak je in de auto gebruik van de kennis en kunde van Apple en daar doe je je voordeel mee.
CarPlay bedienen
Het bedienen van CarPlay kan op verschillende manieren.
Via Siri
Siri is de handigste methode om je iPhone via CarPlay te bedienen. Druk op de stembedienings-knop op het stuur of houd de knop linksonder op het scherm langer ingedrukt om Siri op te roepen. Via Siri kun je zo’n beetje alles doen wat je tijdens het rijden met je auto nodig hebt. Appjes inspreken, navigeren naar een nieuwe bestemming of een muziekje opzetten? Dat werkt het gemakkelijkst en het veiligst door het gewoon te zeggen. Overigens: uiteraard kun je ook met CarPlay gewoon ‘Hé Siri’ roepen. Dan kun je je handen mooi aan het stuur houden!
Via het scherm
Vrijwel alle schermen die tegenwoordig in auto’s zitten, zijn via aanrakingen te bedienen. Dat geldt ook voor CarPlay. Tik op hetgeen wat je wilt openen en het verschijnt. Maar hoe intuïtief CarPlay ook is opgebouwd: omdat je de knoppen op het scherm niet voelt, is het tijdens het rijden soms lastig om zonder te kijken op de juiste digitale knop te tikken. Apple verhelpt dit grotendeels met grote of in de schermhoeken geplaatste knoppen, maar ideaal is het niet.
Via de regelaars in je auto
De meeste auto’s hebben naast het touchscreen ook alternatieve bedieningsmogelijkheden in de vorm van fysieke (draai-)knoppen. Ook hiermee kun je de CarPlay-interface bedienen. Dat heeft het grote voordeel dat je veel acties op de tast – dus zonder te kijken – kunt uitvoeren.