Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone apps: de beste, must-have iPhone apps in één overzicht

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
App Store


Lees verder na de advertentie

De App Store staat boordevol leuke apps: het zijn er miljoenen! Al die iPhone apps maken je het leven gemakkelijker én leuker. Maar welke apps moet je nou echt op je iPhone hebben staan anno 2022? De redactie van iCreate selecteert de apps die je niet mag missen. We beginnen met handige apps die sowieso niet mogen ontbreken op welke iPhone dan ook. Daarna bespreken we de apps waarvan we vermoeden dat ze wel eens groot kunnen gaan worden. Ten slotte laten we je nog een aantal van onze persoonlijke favorieten zien. En heb je zelf een leuke app-tip? Laat dat dan weten via de reacties onder dit artikel!

iPhone apps top 10

Sommige apps staan op bijna iedere iPhone. Die zijn eigenlijk essentieel en zouden tot de vaste uitrusting van je telefoon moeten behoren. Zeker downloaden dus – dit is onze top 10, in willekeurige volgorde.

1) WhatsApp

WhatsApp

Als er één app echt niet op je iPhone mag ontbreken, dan is het wel WhatsApp. Deze app is handig om gratis berichtjes, foto’s en video’s te sturen naar familie en vrienden. Je kunt er ook mee bellen en groepsgesprekken mee voeren en de mogelijkheden worden nog steeds uitgebreid. En alles is helemaal gratis!


kooptip

Download WhatsApp in de App Store.

2) Facebook en Facebook Messenger

Facebook staat op nummer één in de lijst met beste iPhone apps ooit. Facebook Messenger staat op nummer twee – vroeger vormden ze samen één app. Het sociale netwerk Facebook behoeft eigenlijk geen introductie meer. Facebook Messenger is de inmiddels losgekoppelde chatfunctie van Facebook.

Download Facebook en Facebook Messenger in de App Store.

3) YouTube

YouTube

Wie kijkt er eigenlijk nog televisie nu we YouTube hebben? YouTube heeft alles wat je (niet) wilt zien. Deze enorme videobibliotheek omvat eindeloos veel kattenfilmpjes, videoclips uit vervolgen tijden, obscure documentaires, tutorials voor doe-het-zelf-projecten en eigenlijk alles wat ooit op beeld is vastgelegd … Je raakt niet uitgekeken, elke seconde wordt er weer uren aan materiaal toegevoegd.

Download YouTube in de App Store.

4) Netflix

Netflix

Heb je YouTube uit, dan kun je aan Netflix beginnen. Netflix is een streamingdienst voor series, films en documentaires. Je kunt zo veel kijken als je wilt en dagelijks komen er weer nieuwe films bij. Met grote kaskrakers, maar ook steeds meer Netflix Originals die je nergens anders ziet. En dat alles zonder reclameblokken op onhandige momenten of banners dwars over het beeld heen.

Download Netflix in de App Store.

5) Spotify

Spotify

Wat Netflix is voor films, series en documentaires, is Spotify voor muziek. Je vindt in deze app zo’n beetje alle liedjes, albums en artiesten die je je maar bedenken kunt. De laatste tijd worden er ook steeds meer populaire podcastst toegevoegd aan de streamingdienst. Luisteren is gratis; kies je voor een Premium-abonnement dan krijg je geen advertenties voorgeschoteld.

Download Spotify in de App Store.

6) Flitsmeister

Flitsmeister

Om verkeersboetes te voorkomen, kun je je keurig aan de snelheidslimiet houden – of je installeert Flitsmeister, want die app waarschuwt je voor flitsers en trajectcontroles. Maar de app doet meer dan dat: hij waarschuwt je voor files en gevaarlijke situaties, geeft een signaaltje als er een ambulance nadert en is te gebruiken als parkeerapp. Eigenlijk onmisbaar tijdens iedere autorit – ook als je geen snelheidsduivel bent.

Download Flitsmeister in de App Store.

7) 9292

9292

Reis je (af en toe) met het openbaar vervoer in Nederland? Dan is 9292 compleet onmisbaar. Deze reisplanner voor tram, trein, bus, metro en/of veerboot legt je precies uit hoe je van A naar B komt en houdt daarbij rekening met de actuele reisinformatie. Is er een storing, dan krijg je direct een alternatieve route gepresenteerd.

Download 9292 in de App Store.

8) Buienradar

Buienradar

Niks is zo vervelend als verrast worden door een flink pak regen. Buienradar waarschuwt je als er neerslag in aantocht is en de voorspellingen zijn behoorlijk accuraat. Er zijn mensen die hun hele dagplanning afstemmen op Buienradar. ‘Ik houd vandaag een kwartiertje eerder pauze, anders loop ik een nat pak op tijdens mijn lunchwandeling.’

Download Buienradar in de App Store.

9) Google Maps

Google Maps

Met Kaarten heeft je iPhone al standaard een prima navigatie-app, maar misschien ben je daar geen fan van. Al was het maar omdat Google Maps het nog altijd wint als het gaat om kaartgegevens en live verkeersinformatie. Of omdat je dankzij de Streetview-functie virtueel door straten wereldwijd kunt struinen. Misschien moet je dus Apple Kaarten maar naar een ander thuisscherm verplaatsen!

Download Google Maps in de App Store. Of lees eerst onze vergelijking tussen Apple Kaarten en Google Maps.

10) De app van je bank

Steeds meer kleinere bankfilialen sluiten hun deuren. Je hebt ze ook eigenlijk niet meer nodig, want je bankzaken regel je grotendeels via de iPhone – met apps om mobiel te bankieren heb je de bank eigenlijk altijd op zak. Wat ermee kan, hangt af van de app van jouw bank. Sinds vorig jaar ondersteunen de grote Nederlandse banken Apple Pay.

Download de app van je bank in de App Store: bijvoorbeeld ING Bankieren, Rabobank of ABN AMRO Mobiel Bankieren.

De nieuwste iPhone apps die groot gaan worden

Dagelijks komen er apps bij in de App Store. Op de redactie van iCreate houden we de nieuwste aanwinsten nauwlettend in de gaten. Deze apps kwamen recent in ons magazine voorbij en zijn zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Locket

Locket Widget

Locket is een digitaal fotolijstje voor je iPhone. Maar niet zomaar een fotolijstje: je zet een widget op je scherm, en dan verschijnen er foto’s van je vrienden in die widget. Daarvoor moeten die vrienden natuurlijk wel dezelfde app op hun iPhone hebben staan. Dus zegt het voort!

Download Locket in de App Store.

PhotoRoom

PhotoRoom

Met PhotoRoom kun je het onderwerp van je foto losmaken van de achtergrond – iets waar je eerst altijd Photoshop voor nodig had. Vervolgens kun je de achtergrond vervangen door iets anders. Onmisbaar als je een eigen webshopje hebt. Maar ook om een professionele profielfoto te maken. Diverse sjablonen helpen je om er iets moois van te maken!

Download PhotoRoom in de App Store

Bring!

Bring

Je loopt de supermarkt in voor brood, melk en eieren en loopt even later weer naar buiten met chips, chocolade en een paar blikjes bier. Tijd voor een app om je boodschappenlijstje in vast te leggen én te delen met je huisgenoten. Daar zijn er heel veel van, maar Bring! is wat ons betreft toch wel een van de fijnste. Geen idee wat je wilt koken? Raadpleeg dan ook de recepten in de app.

Download Bring! in de App Store. Of lees eerst onze Bring! review.

Bear Focus Timer

Bear

Heb je ook moeite om je te concentreren? Ligt afleiding altijd op de loer? Dan kan de Pomodorotechniek helpen om je te focussen op één taak. Je deelt de klus op in behapbare brokken, waarna je steeds even pauze mag houden. De beer in deze app helpt je om je taak te volbrengen – en reageert enigszins geïrriteerd als je niet doorwerkt.

Download Bear Focus Timer in de App Store.

REC

REC Pro video camera

Er zijn talloze apps verkrijgbaar om tot in detail te bepalen hoe je foto’s eruit komen te zien. Voor video’s zijn het er een heel stuk minder. REC is een nieuwe camera-app die je meer regie geeft dan een simpele druk op de rode opnameknop: je kunt van alles handmatig instellen. Zo valt er ook met je video’s eindelijk wat meer uit te proberen.

Download Rec – Pro Video Camera in de App Store.

DoubleTake

DoubleTake

Je iPhone heeft verschillende camera’s – de nieuwste iPhone heeft in totaal zelfs vier lenzen. Met DoubleTake film je met meerdere cameralenzen tegelijkertijd. Film bijvoorbeeld met een cameralens aan de voorzijde en tegelijkertijd met de selfiecamera. Wij zijn enthousiast over de app en Apple is dat ook: tijdens de iPhone 11-aankondiging kreeg de app heel veel aandacht.

Download DoubleTake in de App Store. Of lees eerst onze DoubleTake review.

Plantsome

Plantsome

Je houdt van je planten en zij vertrouwen op jou. Maar helaas: groene vingers heb je niet en de eens zo frisse groene blaadjes hangen al snel een beetje treurig over de rand van de bloempot. Deze app weet precies wat je kamerplanten nodig hebben en vertelt je wanneer ze water en voeding nodig hebben. Dit keer houd je je plantenvrienden wel in leven!

Download Plantsome in de App Store. Of lees eerst onze Plantsome review.

Moodistory

Moodistory

Moodistory is een supersnel in te vullen dagboek: met kleurtjes geef je aan hoe goed (of hoe slecht) je humeur is. Ook vink je snel aan welke activiteiten je vandaag hebt ondernomen. Het kost je misschien een minuut en verschaft je na verloop van tijd heel veel inzicht. Bijvoorbeeld dat je humeur op maandagen frequent diep in het rood zakt. Of dat je gelukkiger bent op dagen dat je aan yoga gedaan hebt.

Download Moodistory in de App Store. Of lees eerst onze Moodistory review.

Pocket Casts

Pocket casts

Podcasts zijn de laatste tijd aan een stevige opmars bezig. Je hebt de audio-uitzendingen over onvoorstelbaar veel onderwerpen. Apple heeft standaard al een podcast-app, maar als je veel podcasts consumeert, is Pocket Casts een aanrader. De app is fantastisch vormgegeven en bevat handige extra functies.

Download Pocket Casts in de App Store. Of lees eerst onze Pocket Casts review.

Replica Screen Mirror for Chromecast

iPhone spiegelen Chromecast

Heb je een Chromecast, dan is dit een handige app om het beeld van je iPhone naar je televisie te streamen. Veel apps kun je natuurlijk automatisch al streamen, maar bij sommige ontbreekt die optie. Bijvoorbeeld Foto’s. Deze app biedt dan uitkomst.

Download Replica Screen Mirror for Chromecast in de App Store. Of lees eerst hoe je het beeld van je iPhone streamt naar je Chromecast.CapCut

CapCut

Capcut

Schiet je weleens video’s op je iPhone? En vind je het leuk om die via social media te delen? Dan wil je deze app voor videobewerking hebben! CapCut is speciaal ontwikkeld als aanvulling op de basisfuncties voor videobewerking van TikTok. Je past je video’s aan met filters, stickers, achtergrondmuziek en effecten.

Download CapCut in de App Store

Overige leuke apps voor de iPhone

Ten slotte zijn er nog apps die niet op het scherm van iedere iPhone zullen prijken en die ook niet meer gloednieuw zijn. Toch willen we ze je zeker niet onthouden, want wij zijn fan!

Snapseed

Snapseed

De app Foto’s biedt al allerlei gereedschappen om je foto’s te bewerken. Wil je het iets geavanceerder en creatiever, dan is Snapseed een aanrader. De leercurve ligt een fractie hoger, maar de resultaten zijn er dan ook naar. Ook fijn: je kunt bewerkingen toepassen op slechts een deel van de foto!

Download Snapseed in de App Store

Ink

ink

Ben je op zoek naar een leuke notitie-app voor je iPhone? Zo eentje die alle voordelen heeft van een ouderwets papieren notitieboekje, waarin je eindeloos kunt krabbelen en schetsen? Dan heb je Ink nodig! Daarin kun je zoveel notitieboekjes aanmaken als je wilt. Er is ook een iPad-versie van Ink, lees daarover ook onze review.

Download Ink in de App Store

Halide Camera

Halide

Halide is volgens ons de enige professionele camera-app die echt de moeite waard is om naast de standaard-app op je iPhone te hebben. De app geeft je veel meer controle over je instellingen. Het heeft wat weg van een spiegelreflex. Speel bijvoorbeeld met de ISO-waarde en de witbalans en bepaal zelf de sluitertijd.

Download Halide Camera in de App Store

NOS Teletekst

Teletekst

Natuurlijk vind je in de App Store talloze apps van nieuwssites en kranten. Maar niets verslaat het goede oude teletekst. De belangrijkste nieuwsfeiten, kort en bondig verwoord, zodat je precies weet wat je weten moet. Of de sportuitslagen. En zonder reclame of opdringerige abonnementen.

Download NOS Teletekst in de App Store. Of lees eerst onze Teletekst review.

Tripsy

Tripsy

Als je op vakantie gaat, betekent dat meestal dat je een wirwar aan documenten meesleept. Tripsy schept orde in de chaos. Alles wat met je vakantie te maken heeft, kun je kwijt in deze app! Voeg bezienswaardigheden vanuit Apple Kaarten toe aan een agenda, maak notities per locatie, bewaar je reisdocumenten en deel alle gegevens van je trip met je medereizigers.

Download Tripsy in de App Store

DigiD

Digid

Voor steeds meer online diensten van de (semi)overheid, heb je een DigiD nodig om veilig te kunnen inloggen. Op een of andere manier is het bijzonder lastig om de inloggegevens te onthouden. Ben je ze vergeten, dan is het een gedoe om een nieuw DigiD aan te vragen. Met de app hoef je alleen een korte pincode te onthouden.

Download DigiD in de App Store.

Alto’s Odyssey

Alto's Odyssey

In de App Store staan eindeloos veel spelletjes. Als je er maar één op je iPhone mocht zetten, dan moet het deze zijn. Je hebt een sandboard onder je voeten en probeert daarmee zo ver mogelijk het exotische landschap in te reizen. Maak salto’s over obstakels, stuiter van de ene luchtballon naar de andere en krijg het gevoel dat je kunt vliegen.

Download Alto’s Odyssey in de App Store.

Ten slotte: onze eigen iCreate-app!

Snapseed

Als lezer van ons blad heb je vast al kennisgemaakt met onze eigen iCreate-app. Ideaal om het magazine digitaal te lezen op je iPhone of iPad. Geen abonnee? Dan kun je in deze app terecht voor het laatste nieuws rondom Apple, vers van onze website!

Download iCreate NL in de App Store.

Altijd op zoek naar de leukste apps?

De redactie van iCreate houdt de App Store nauwlettend in de gaten. De pareltjes uit de App Store bespreken we maandelijks in ons blad. Ook lees je in iCreate het belangrijkste Apple nieuws én allerlei handige tips om alles uit je iPhone en Mac te halen!