Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

7 tips om alles uit de populaire Teletekst-app te halen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Teletekst app tips


Lees verder na de advertentie

Supersnel nieuws, zonder clickbait, zonder video’s die zich automatisch afspelen, zonder reclames en zonder allerlei andere poespas. Het is wat Teletekst nog altijd razend populair maakt. Er is ook een app-versie van en daar is nét iets meer bij mogelijk dan op de beeldbuis. We geven 7 tips.

Teletekst app tips

Teletekst app tips

Deze maand bestaat de app van Teletekst tien jaar; voor de NOS aanleiding om een nieuwe versie te introduceren. Een nieuw jasje? Welnee. Zwarte achtergrond, kleurrijke pixellettertjes en een eenvoudig font: Teletekst is nog steeds lekker retro.

Helaas gaat de informatiedienst nu wel op een vervelende manier een beetje met de tijd mee: de app is niet langer reclame-vrij. De bovenkant laat een banner van de STER zien en die geeft advertenties weer op op basis van je surfgedrag. Gelukkig is er een mogelijkheid om de reclame uit te schakelen. Dit doe je via de Instellingen-app. Tik hier op ‘NOS Teletekst’ en zet de schakelaar achter ‘Gepersonaliseerde advertenties’ op grijs.


kooptip

Verder brengt de vernieuwde versie (4.0) een hoop goede dingen met zich mee. Dit kun je met de Teletekst-app:

1. Voeg een favoriet toe

Teletekst bevat een favorietenlijst. Hier maak je allerlei snelkoppelingen aan, zodat je snel door je vaste riedel teletekstpixels bladert. Zo voeg je een favoriet toe:

  • Ga naar je favoriete Teletekst-pagina en tik rechtsboven op het ster-icoon.
  • Kies boven voor ‘Voeg […] toe aan favorieten’.
  • Verzin een naam en tik rechtsboven op ‘Bewaar’.

2. Startpagina Teletekst aanpassen

Teletekst startpagina

Gebruik je de Teletekst-app voornamelijk voor één pagina, bijvoorbeeld voor de tussenstanden in de Premier League? Dan kun je ervoor zorgen dat de app bij het openen direct je favoriete pagina weergeeft. Dat kan nu ook op de iPad:

  • Stel een pagina in als favoriet (zie de vorige tip).
  • Geef de pagina een naam en activeer de schakelaar achter ‘Gebruik als startpagina’.

Sommige pagina’s staan standaard in je favorietenlijst. Om zo’n pagina in te stellen als startpagina, kies je in de Favorieten-lijst voor ‘Wijzig’ en tik je op een pagina. Hier zet je de schakelaar bij ‘Gebruik als startpagina’ op groen. De nieuwste versie maakt het mogelijk om een subpagina (zoals 705/3) in te stellen als favoriet, of startpagina.

4. Pagina verversen

Om een pagina te verversen hoef je de pagina niet opnieuw in te voeren, of te openen via je favorietenlijst. Dubbeltik simpelweg op het scherm en de teletekstpagina wordt opnieuw geladen.

5. Bladeren

Het bladeren door pagina’s kan zoals je dat ook bij veel andere apps gewend bent. Veeg het scherm naar links om naar de eerstvolgende pagina te springen. Met een veeg naar rechts ga je terug naar de vorige pagina. Veeg naar boven of beneden om door de subpagina’s te bladeren.

6. Delen

Teletekst pagina delen

Om een pagina met iemand te delen, houd je het scherm even ingedrukt. Een Deel-venster verschijnt en je kunt de pagina direct delen via bijvoorbeeld WhatsApp.

7. Split View-weergave

Split view Teletekst

De iPad-versie ondersteunt nu ook Split View, waarmee je teletekst naast een andere app gebruikt. Dat doe je zo:

  • Open de Teletekst-app
  • Veeg vanuit de onderkant van het scherm naar boven om het Dock te openen.
  • Leg je vinger op een app die je ernaast wilt gebruiken en sleep het icoon naar de linker of rechterkant van het scherm.