Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Google Maps vs. Apple Kaarten: wat is de beste navigatie-app?

Auteur: Koen van Ekeren
20 reacties


Lees verder na de advertentie

Wanneer we de weg op gaan, kunnen we gewoon niet meer zonder navigatie-app. Lang kon je dan niet om Google Maps heen, maar met Kaarten is Apple bezig aan een enorme inhaalslag. Welke app is nu beter om je weg te vinden: Google Maps of Apple Kaarten?

Apple Kaarten of Google Maps

Google Maps of Apple Kaarten?

Ruim zes jaar gebruikte Apple Google Maps als standaard kaartendienst voor de iPhone, tot 2012. In dat jaar kwam Apple met een concurrerende versie en dat was aanvankelijk geen succes. De dienst was onnauwkeurig, beperkt in functies en liep over van de bugs.

Daarna verbeterde de Kaarten-app van Apple zich gestaag. De app krijgt steeds meer interessante functies en inmiddels vormt het een serieuze concurrent voor Google. Kun je beter kiezen voor Apple Kaarten of Google Maps?

Interface


kooptip

Het navigatiescherm vinden we bij Apple Kaarten (links op de afbeelding) prettiger. De kaart is duidelijker en leidt je minder af – er is bijvoorbeeld minder kleur en de kaart laat minder pictogrammen zien.

Functies

Rijstrook-begeleiding, snelwegen vermijden, donkere modus en meer: voor het navigeren bieden beide apps veel van dezelfde functies.

Wel lijkt Google Maps binnenkort functies te introduceren die Apple niet heeft. Google Maps laat bijvoorbeeld flitspalen zien en geeft straks de maximumsnelheid weer.

Bestemming zoeken

Als je Google Maps verkiest boven Apple Kaarten, dan is dat waarschijnlijk vooral hierom. Google heeft de beschikking over een enorme hoeveelheid data, waarmee Apple onmogelijk mee kan concurreren. Navigeer je naar minder bekende bedrijven, winkels of restaurants, is de kans groot dat Google ze vindt – en Apple je het antwoord schuldig blijft. Bovendien biedt Google bij kleinere steden betere kaartgegevens dan Apple.

Google geeft ook meer informatie over de openingstijden van bedrijven, met bijschriften, foto’s en sterbeoordelingen. Dit laatste doet Apple overigens ook, maar minder vaak.

Tussenstop

Even een tussenstop maken om te tanken, of om een broodje weg te werken? Bij Apple Kaarten kom je sneller bij het snelmenu voor het vinden van tankstations en restaurants. Veeg het onderste scherm naar boven en één tik is genoeg om het dichtstbijzijnde tankstation, koffietentje of restaurant te vinden.

File

Google Maps heeft maandelijks meer dan 1 miljard (!) gebruikers. Bij Apple Kaarten zijn dit er zo’n 55 miljoen. Door dit enorme verschil berekent Google Maps sneller en nauwkeuriger hoe het met de verkeersdrukte zit.

Verder gaan de apps bij verkeersdrukte vergelijkbaar te werk. Komt er onverwachts een file, dan waarschuwen ze je en bieden ze eventueel een alternatieve route aan. De kleuren op de weg maken duidelijk hoe het met de drukte zit. Oranje strepen geven aan dat er sprake is van langzaam rijdend verkeer en bij een rode kleur staat er waarschijnlijk een file.

Offline kaarten

Een ander voordeel van Google Maps is dat je kaarten kunt downloaden voor offline gebruik. Handig als je databundel niet zo groot is. Houd er wel rekening mee dat je dan geen toegang hebt tot live-informatie over de verkeersdrukte.

Privacy

Als je privacy belangrijk vindt, is Apple Kaarten de betere keuze. Alles wat je in Google Maps doet, gebruikt Google om een nauwkeurig profiel te maken. Zo kunnen de advertenties beter op je worden afgestemd en dat levert nog meer op. Apple Kaarten doet de meeste berekeningen lokaal en speelt de gegevens niet door naar externe partijen.

Apple Kaarten of Google Maps?

Beide navigatie-apps hebben dus zijn voors en tegens. Als het gaat om de interface en privacy wint Apple Kaarten, maar Google Maps biedt betere kaartgegevens en live-informatie. Welke navigatie-app heeft jouw voorkeur?