Terug naar Google Maps vs. Apple Kaarten: wat is de beste navigatie-app?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Google Maps vs. Apple Kaarten: wat is de beste navigatie-app?

Door Koen van Ekeren12 februari 2019 14:024 min. leestijd19

Wanneer we de weg op gaan, kunnen we gewoon niet meer zonder navigatie-app. Lang kon je dan niet om Google Maps heen, maar met Kaarten is Apple bezig aan een enorme inhaalslag. Welke app is nu beter om je weg te vinden: Google Maps of Apple Kaarten?

Apple Kaarten of Google Maps

Google Maps of Apple Kaarten?

Ruim zes jaar gebruikte Apple Google Maps als standaard kaartendienst voor de iPhone, tot 2012. In dat jaar kwam Apple met een concurrerende versie en dat was aanvankelijk geen succes. De dienst was onnauwkeurig, beperkt in functies en liep over van de bugs.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Daarna verbeterde de Kaarten-app van Apple zich gestaag. De app krijgt steeds meer interessante functies en inmiddels vormt het een serieuze concurrent voor Google. Kun je beter kiezen voor Apple Kaarten of Google Maps?

Interface

Het navigatiescherm vinden we bij Apple Kaarten (links op de afbeelding) prettiger. De kaart is duidelijker en leidt je minder af – er is bijvoorbeeld minder kleur en de kaart laat minder pictogrammen zien.

Functies

Rijstrook-begeleiding, snelwegen vermijden, donkere modus en meer: voor het navigeren bieden beide apps veel van dezelfde functies.

Wel lijkt Google Maps binnenkort functies te introduceren die Apple niet heeft. Google Maps laat bijvoorbeeld flitspalen zien en geeft straks de maximumsnelheid weer.

iCreate 141
iCreate 141
iOS 16 – Alle nieuwe functies uitgelegd

Bestemming zoeken

Als je Google Maps verkiest boven Apple Kaarten, dan is dat waarschijnlijk vooral hierom. Google heeft de beschikking over een enorme hoeveelheid data, waarmee Apple onmogelijk mee kan concurreren. Navigeer je naar minder bekende bedrijven, winkels of restaurants, is de kans groot dat Google ze vindt – en Apple je het antwoord schuldig blijft. Bovendien biedt Google bij kleinere steden betere kaartgegevens dan Apple.

Google geeft ook meer informatie over de openingstijden van bedrijven, met bijschriften, foto’s en sterbeoordelingen. Dit laatste doet Apple overigens ook, maar minder vaak.

Tussenstop

Even een tussenstop maken om te tanken, of om een broodje weg te werken? Bij Apple Kaarten kom je sneller bij het snelmenu voor het vinden van tankstations en restaurants. Veeg het onderste scherm naar boven en één tik is genoeg om het dichtstbijzijnde tankstation, koffietentje of restaurant te vinden.

File

Google Maps heeft maandelijks meer dan 1 miljard (!) gebruikers. Bij Apple Kaarten zijn dit er zo’n 55 miljoen. Door dit enorme verschil berekent Google Maps sneller en nauwkeuriger hoe het met de verkeersdrukte zit.

Verder gaan de apps bij verkeersdrukte vergelijkbaar te werk. Komt er onverwachts een file, dan waarschuwen ze je en bieden ze eventueel een alternatieve route aan. De kleuren op de weg maken duidelijk hoe het met de drukte zit. Oranje strepen geven aan dat er sprake is van langzaam rijdend verkeer en bij een rode kleur staat er waarschijnlijk een file.

Offline kaarten

Een ander voordeel van Google Maps is dat je kaarten kunt downloaden voor offline gebruik. Handig als je databundel niet zo groot is. Houd er wel rekening mee dat je dan geen toegang hebt tot live-informatie over de verkeersdrukte.

Privacy

Als je privacy belangrijk vindt, is Apple Kaarten de betere keuze. Alles wat je in Google Maps doet, gebruikt Google om een nauwkeurig profiel te maken. Zo kunnen de advertenties beter op je worden afgestemd en dat levert nog meer op. Apple Kaarten doet de meeste berekeningen lokaal en speelt de gegevens niet door naar externe partijen.

Apple Kaarten of Google Maps?

Beide navigatie-apps hebben dus zijn voors en tegens. Als het gaat om de interface en privacy wint Apple Kaarten, maar Google Maps biedt betere kaartgegevens en live-informatie. Welke navigatie-app heeft jouw voorkeur?

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

19
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Hugo Aerts
Lezer
Hugo Aerts

Als er fouten zitten in Kaarten en ik meld die (fout in wegwijzer, weg afgesloten, …) volgt vrij snel een aanpassing!
Bij Google heb ik ruim één jaar geleden aangegeven dat in mijn straat de spooroverweg gesloten is.
Tot vandaag is er nog niets aangepast. En zo rijden er heel wat door mijn straat die er niet moeten zijn want ze kunnen niet verder.
Een Googleflop!

Jeffrey
Lezer
Jeffrey

Al als eens melding gemaakt op je juiste manier? https://support.google.com/maps/answer/3094045

Gr
Jeffrey Benning
Google Maps premier Partner Localyse

Hugo Aerts
Lezer
Hugo Aerts

In heel wat landen zijn flitspaal-meldingen verboden en kan het een fikse boete opleveren.
Dank zij Google!

Engel Kromhout van der Meer
Lezer
Engel Kromhout van der Meer

Ik vind het wel handig dat ik alle adressen kan vinden dus ook die van kleinere bedrijven. Daarnaast pictogrammen met een vermelding van een station vind ik prettig. Zeker wanneer je niet zeker bent vanwege een omleiding door wegwerkzaamheden.
Ik hou het voorlopig maar bij TomTom.

Utah62
Lezer
Utah62

Onlangs op Curacao geweest en daar werkt Apple Maps helaas niet. Google wel. Qua looks Apple. Makkelijk in Google is inderdaad dat je maar een firma naam hoeft in te vullen en hij geeft de route. Ik wissel af. Streeft view is natuurlijk ook makkelijk in Google.

Tomtom
Lezer
Tomtom

Wordt tijd dat apple tomtom overneemt, zij voorzien apple van de maps. Tomtom is voor een prikkie te koop, peanuts voor Apple

Chris Broerse
Lezer
Chris Broerse

Google Maps ondersteunt fietsroutes! Kan ze bij Apple niet vinden.

Jelle Mol
Auteur
Jelle Mol

Klopt, maar mijn ervaring is dat Google Maps beperkt is tot de echt aangewezen fietspaden. In Nederland ben ik gewend om ook vaak een route of pad binnendoor te pakken. De looproutes van Google Maps zijn dan dan handiger.

Ron
Lezer
Ron

Het zou mooi zijn als behalve de maximum snelheid ook de daadwerkelijk gereden snelheid zichtbaar zou zijn. Flitsmeister en TomTom doen dat wel. Aangezien Kaarten, maar ook Flitsmeister gebruikmaken van TomTom-gegevens zou dat Kaarten en voorsprong geven.

Rick Kreelekamp
Lezer
Rick Kreelekamp

Ik gebruik in de auto (via Carplay) het programma Waze, Apple zou deze dienst moeten overnemen. Vind alle bedrijven/locaties, geeft diverse meldingen onderweg, zoals auto op vluchtstrook of flitser en zelf een melding maken is simpel.

Joost Miltenburg
Lezer
Joost Miltenburg

Google heeft Waze al overgenomen

Joost Miltenburg
Lezer
Joost Miltenburg

Is dat een vraag? Tuurlijk, Apple Maps heeft de prettigste interface, maar het gaat er om dat je er komt ( en niet een voetgangersgebied wordt ingestuurd oid)

Anyway, Waze is verreweg de beste

W. Palm
Lezer
W. Palm

Ik gebruik Waze.

Hendrik Adolf Hagedoorn
Lezer
Hendrik Adolf Hagedoorn

Bij de een kan je ook fietsen instellen bij de ander niet, wel zo handig als je dus alleen maar een fiets hebt, of gewoon een keer wil gaan fietsen!!!

Frits
Lezer
Frits

Als ik in Apple de route naar mijn schoonmoeder laat doen dan volgt een volkomen onlogische route die 2x zo lang is als de juiste route in Google. Apple Maps dus maar verwijdert; waardeloos. Bovendien weet ik gewoon hoe ik naar mijn schoonmoeder moet lopen ?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Het verschilt soms echt per locatie welke app het best werkt. Ik was pasgeleden in Engeland en Google Maps stuurde ons steeds smaller wordende zandpaadjes in – vaak met drie huurauto’s achter ons aan die overduidelijk ook op navigatie reden. ? Dus toen maar Kaarten weer gebruikt, totdat we die weer zat waren om soortgelijke redenen. Uiteindelijk alles gevonden, maar geen van beide is perfect.

Ilse Pissens
Lezer
Ilse Pissens

Als je Google maps gebruikt op een Samsung dan zie je bij het invoeren van een route met meerdere stops het totaal aantal kilometers.
Als ik hetzelfde doe op mijn IPhone zie ik enkel de reistijd en niet de kilometers (bij meerdere tussenstops)
Heeft iemand een idee om dat aan te passen ?
Thanks

Ann Horsten
Lezer
Ann Horsten

Ik zou graag Google Maps terug als standaard willen instellen. Als ik met de fiets een route wil zoeken dan doe ik dit liefst met Google Maps, maar als ik daar op “route” klik dan opent hij automatisch Waze ? . Ik vind nergens terug hoe dit ongedaan te make . Kan iemand me helpen?

Kees
Lezer
Kees

Kun je automatisch instellen, dat je Google Maps wilt hebben als je bijvoorbeeld op de adresgegevens van een contact tikt?
Ik krijg dan Kaarten, maar dat wil ik niet!