Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Een app is niet veel meer dan een hip woord voor een programma. Maar apps werken wel nét wat anders op Apple-apparaten dan op Windows of Android.

Lees verder na de advertentie

Apps op iPhone, iPad, en Apple TV

Om apps op je iPhone, iPad of Apple TV te krijgen, moet je die downloaden uit de App Store. Dit is Apple’s eigen appwinkel, waar je alleen programma’s vindt die gecheckt en goedgekeurd zijn door Apple. Dat wil zeggen: virussen en ongepaste content komen in principe nooit voor.

Beste iPhone-apps niemand kent

Veel apps worden uitgebracht voor meerdere platforms tegelijk. Zo kan een app universeel zijn voor je iPhone, iPad en Apple TV, en soms zelfs ook nog voor je Apple Watch of Mac. Je betaalt dan dus maar één keer – mits het een betaalde app is – om de app op al je apparaten te gebruiken.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Apps op Apple Watch

Je Apple Watch heeft alleen apps die gekoppeld zijn aan je iPhone. Dat wil zeggen: je hebt er wel een App Store voor, maar alle apps die je download komen ook op je iPhone terecht. Dit werkt ook andersom: download je een app op je iPhone die ook de Watch ondersteunt, dan krijg je hem ook direct op het thuisscherm van je Apple Watch te zien.

Apps op de Mac

De Mac is het meest flexibel als het om apps gaat. Je kunt net als op andere Apple-apparaten apps downloaden uit de App Store, maar dit is niet je enige optie. Apps vanaf het web downloaden kan namelijk óók. Hierdoor ben je een stuk minder beperkt in wat voor programma’s je installeert. Wil je een appwinkel van een andere partij, zoals Steam? Geen punt. Wil je een emulator draaien? Ook dat kan. Oftewel: je zit niet vast aan Apple’s regeltjes.

ftr_mac_141

Je moet hierbij wel een beetje opletten. Apps van buiten de App Store kunnen virussen bevatten, al komt dat nauwelijks voor als je ze van betrouwbare bronnen downloadt. Spotify installeren via de website van Spotify kan dus geen kwaad – een illegale versie van een betaalde app downloaden via een site met tig pop-ups kan wél kwaad.