Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

App van de maand: Ink

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Ink iPAd


Lees verder na de advertentie

Sinds ik de iPad als mijn ‘hoofdcomputer’ gebruik, is ook de manier veranderd waarop ik veel van mijn werkzaamheden uitvoer. Dat ligt in eerste instantie aan de bediening. Ook al ondersteunt de iPad tegenwoordig muis, trackpad en toetsenbord, ik probeer hem met name te gebruiken met mijn vingers en de Apple Pencil.

Het grootste verschil zit hem in het maken van notities. Waar ik voorheen allerlei notities gewoon typte, doe ik dat nu door ze echt op te schrijven – ouderwets alsof de iPad een soort kladblok is. Veel mensen doen dit natuurlijk al járen, maar het grote voordeel als je zo’n laatkomer bent als ik, is dat er al een heleboel apps bestaan die precies voor handgeschreven notities zijn gemaakt.

De twee bekendste namen zijn ongetwijfeld Good­Notes en Notability, laatstgenoemde vind je ook in het lijstje van de favoriete apps van onze lezers op de volgende pagina. Maar bij beide apps voelde ik me bijna overrompeld door alle opties, bovendien vond ik dat de tekengereedschappen niet natuurlijk genoeg aanvoelden. Na een beetje zoeken kwam ik uit bij Ink, een veel simpeler alternatief, dat bovendien ook nog gratis is.

Zo werkt Ink

ink


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het beginscherm van Ink bestaat gewoon uit kladblokken waarvan je de eerste pagina kunt zien. Tik onderin op het plusje, en je maakt een nieuw kladblok aan. Desgewenst geef je elke kladblok ook een naam, door er lang op te tikken. Nadat je een kladblok hebt geopend, vind je onderaan je gereedschappen. Die doen op het eerste gezicht denken aan de standaardgereedschappen van Apple voor het annoteren met de Pencil (PencilKit), maar lijken uiteindelijk toch speciaal voor Ink te zijn ontworpen. Het menu ziet er namelijk anders uit, bovendien werken ze ook net zo goed op de iPhone. Qua gebruik heeft de ontwikkelaar van Ink ook goed naar Apple’s PencilKit gekeken.

Natuurlijke gereedschappen

De gereedschappen voelen natuurlijker aan dan bij Notability en GoodNotes, en bootsen de techniek van PencilKit nauwkeurig na. Om te tekenen heb je een pen, potlood en markeerstift, selecteren doe je met de lasso, verwijderen (alleen hele penseelstreken) met de gum. Voor rechte lijnen gebruik je de liniaal, ten slotte kun je nog tekst en plaatjes toevoegen. Ander papier kies je in de instellingen, zo teken je bijvoorbeeld ook op lichtgroen ruitjespapier. Met gemakkelijke veeggebaren maak dan nog je stappen ongedaan of herhaal je ze weer.

Hoe simpel Ink tot nu toe ook lijkt, er is één echt geavanceerde functie die bovendien uitstekend werkt. Vanaf het hoofdscherm kun je zoeken naar tekst. Dat werkt – met een fatsoenlijk handschrift – met zo’n beetje alle talen. Bovendien wordt de analyse alleen maar op je apparaat gedaan, er komt geen vreemde clouddienst aan te pas. ­

Pluspunten

Minpunten