Terug naar macOS Ventura
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

macOS Ventura

Door Laura Grootaarts15 juni 2022 10:217 min. leestijd

Tijdens de WWDC begin juni heeft Apple de grote Mac-update aangekondigd: macOS Ventura (officieel: macOS 13). Wat is er nieuw in deze grote update? Wanneer kun je de update downloaden? En werkt het eigenlijk ook op jouw Mac? Je leest het allemaal in dit dossier.

macOS Ventura

macOS Ventura ondersteuning

Dit zijn de Macs met macOS Ventura ondersteuning

 • MacBook (2017 en nieuwer)
 • MacBook Air (2018 en nieuwer)
 • MacBook Pro (2017 en nieuwer)
 • Mac mini (2018 en nieuwer)
 • iMac (2017 en nieuwer)
 • iMac Pro (2017 en nieuwer)
 • Mac Pro (2019 en nieuwer)
 • Mac Studio (2022)

macOS Ventura release date

We weten dat Apple macOS Ventura dit najaar uit zal brengen. Wanneer precies, dat is nog niet verteld. Reken op oktober of november. Maar wat is er eigenlijk nieuw?

Mail

Mail planningsassistent

In Ventura heeft Mail nu de optie om een verzonden mail weer in te trekken. Deze optie verschijnt enkele seconden nadat je op ‘Verzend’ hebt gedrukt. Als je je op het laatste moment bedenkt dat je iemand niet de cc hebt gezet, of een andere fout hebt gemaakt, dan kun je op de ‘Maak verzenden ongedaan’-knop drukken en het bericht weer terughalen.

Bijlage vergeten toe te voegen? Als Mail dit opmerkt, waarschuwt het je voordat je het bericht verstuurt. Er is ook een planningsassistent. Hiermee laat je een mail op een latere datum of tijd verzenden.

Zoekfunctie mail

Ten slotte bevat Mail in Ventura een sterk verbeterde zoekfunctie. Recente zoekopdrachten worden opgeslagen, suggesties en resultaten zijn nauwkeuriger, en items zoals documenten of links uit e-mails komen sneller bovendrijven in de zoekinterface. We ergerden ons in het verleden vaak over zoekfunctie van Mail, dus dit is een welkome verandering.

Berichten

macOS Ventura berichten

Met Berichten kun je iMessages bewerken of verwijderen nadat je ze hebt verzonden. In tegenstelling tot de soortgelijke functie in Mail, wordt er in Berichten altijd daadwerkelijk een bericht verzonden. Je verwijdert of bewerkt een bericht dus écht op het apparaat van de ontvanger. Apple kan dit doen omdat het volledige controle heeft over de iMessages en het protocol daarachter, wat natuurlijk niet het geval is bij e-mail.

Berichten verwijderen en bewerken vinden we al heel praktisch, maar onze favoriete nieuwe functie van Berichten is de mogelijkheid om gesprekken als ongelezen te markeren. Zo vergeet je niet om die berichten later nog af te handelen.

Spotlight

Spotlight

Spotlight – de zoekfunctie van macOS – heeft in Ventura een flinke opknapbeurt gekregen, met uitgebreide functionaliteit en een nieuw ontwerp voor je zoekopdrachten. Afbeeldingen kunnen nu direct vanuit Spotlight gevonden worden uit Foto’s, Berichten, Notities, Finder of van internet. Dit werkt zelfs met teksten die binnen de beelden gevonden zijn (via Livetekst). Had je een foto van een document gemaakt? Via Spotlight vind je dus voortaan ook de teksten daarin terug.

Het nieuwe design brengt verder uitgebreidere voorvertoningen van foto’s, muziek, films, bestanden, en meer. Ook nieuw is ondersteuning van Snelle weergave. Druk op de spatiebalk als je met je muis over een item gaat om het in Snelle weergave te bekijken.

Ten slotte bevat Spotlight nu snelle acties om bijvoorbeeld timers in te stellen, van Focus-modus te veranderen en Opdrachten uit te voeren.

Safari

Passkeys

Safari krijgt nu ondersteuning voor de zogeheten ‘passkeys’-techniek. Hiermee wordt het mogelijk om zonder wachtwoorden in te loggen op websites. De passkeys blijven op je eigen toestel staan en worden nooit op een server opgeslagen, waardoor het voor hackers bijna onmogelijk wordt om inloggegevens te onderscheppen. Websites, apps en diensten moeten wel nog worden bijgewerkt om deze ‘wachtwoord-loze’ vorm van aanmelden te ondersteunen, dus het zal nog wel even duren voor we wachtwoorden helemaal uit ons leven kunnen verbannen.

Gedeelde tabgroepen

Ventura introduceert ook Gedeelde Tabgroepen, waarmee je direct vanuit Safari samenwerkt met vrienden, familie, of collega’s. De functie synchroniseert geopende tabs naar ieders toestel, en deelnemers kunnen op elk moment zien welke tabbladen anderen bekijken. Je koppelt dit zelfs aan FaceTime om elkaar te zien en met elkaar te chatten terwijl je in je gedeelde tabbladen bladert of werkt.

Foto’s

Een nieuwe gedeelde iCloud-fotobibliotheek brengt ondersteuning voor het delen van je bieb met maximaal vijf andere mensen, en hiervoor heb je niet eens ‘Delen met gezin’ nodig. Je kiest gemakkelijk welke foto’s gedeeld worden met behulp van zoekfilters. Op die manier komen alleen foto’s vanaf een bepaalde datum in de gedeelde bibliotheek terecht, of je zorgt ervoor dat alleen foto’s met bepaalde personen (via gezichtsherkenning) opgeslagen worden. Uiteraard is het ook heel gemakkelijk om foto’s uit te sluiten die je nooit wilt delen.

Als foto’s eenmaal in de gedeelde bieb staan, dan worden bewerkingen en andere wijzigingen aan de foto’s gesynchroniseerd naar alle gebruikers op alle apparaten. Verder vergrendelt Foto’s in Ventura nu standaard je albums ‘Verborgen’ en ‘Recent verwijderd’. Deze ontgrendel je met Touch ID of je het wachtwoord van je Mac.

Continuity Camera

Continuity camera

Met de nieuwe Continuity Camera functie in macOS Ventura gebruik je je iPhone als webcam voor je Mac! Bevestig hem aan de bovenkant van het beeldscherm van je Mac en selecteer hem als webcam in de verschillende videobel-apps. Dit brengt het enorm geavanceerde camerasysteem van de iPhone naar je Mac voor videogesprekken, het filmen van jezelf tijdens het streamen, of elke andere bezigheid waar je een webcam voor nodig hebt. De functie werkt in principe draadloos, maar vereist wel een speciale houder om de telefoon aan de achterkant van het scherm te bevestigen. Apple werkt samen met Belkin voor de benodigde accessoires.

Nog een functie van Continuity Camera: ‘Desk View’. Deze optie maakt gebruik van de ultragroothoeklens in je iPhone. Deze filmt zó breed dat ie ook je bureau meepakt als je de iPhone als webcam voor de Mac gebruikt. Door handige software-trucjes lijkt het alsof je een topdown-camera boven je bureau hebt zweven. Dit is enorm handig voor mensen die dingen uitleggen en iets gedetailleerd moeten laten zien.

Continuity Camera is een mooie oplossing voor het probleem dat de ingebouwde camera’s op de meeste Macs en de Studio Display niet de allerbeste kwaliteit hebben. Het geeft ook een mooie optie voor Mac-gebruikers met een extern scherm zonder camera.

Stage Manager

Stage manager

Stage Manager is een geheel nieuwe modus om je vensters in macOS Ventura (en overigens ook iPadOS 16 te beheren. Je activeert het vanuit het Bedieningspaneel, en vervolgens worden je apps en vensters in een speciale weergave gegroepeerd. Langs de linkerkant loopt een kolom met groepen vensters, terwijl de rest van je scherm de huidig geselecteerde groep toont. Je kunt de vensters op de voorgrond rangschikken en de grootte ervan wijzigen zoals je wilt, en je wisselt op elk moment eenvoudig van de gekozen groep.

FaceTime

FAcetime

FaceTime krijgt nu ook ondersteuning voor Handoff, zodat je FaceTime-gesprekken eenvoudig verplaatst van het ene toestel naar het andere. Dit is handig voor als je een gesprek begint op je iPhone en je vervolgens bedenkt dat het zinvoller is om een Mac of iPad te gebruiken, of andersom als je weg moet en je FaceTime-gesprek wilt voortzetten op je mobiel.

Systeeminstellingen

Systeeminstellingen

Systeemvoorkeuren heet in macOS Ventura nu Systeeminstellingen. De naamsverandering gaat gepaard met een groot redesign om de app meer in lijn te brengen met de Instellingen-app voor iPhone en iPad. We moeten nog even wennen aan het nieuwe uiterlijk, maar de overeenkomsten met de Instellingen-app van iOS en iPadOS maken de overstap gemakkelijk.

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!
Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

• Online weekenddeal exclusief bij KPN
• Apple iPad ter waarde van 389 euro

Volgend dossier
watchOS 9
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden