Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Alles over de nieuwe app Freeform van Apple

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Freeform Apple


Lees verder na de advertentie

Dit najaar komt de nieuwe software voor al je Apple-apparaten uit, met als hoogtepunten iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura. Deze besturingssystemen zitten vol nieuwe functies voor Berichten, Foto’s, je vergrendelscherm en nog veel meer. Maar ze introduceren ook een nieuwe app van Apple: Freeform. Dit kun je ermee!

Freeform: Apple introduceert nieuwe app

In Freeform vind je een digitaal whiteboard waarop je notities, schetsen en andere krabbels kunt maken. Zodra je de app opent, krijg je een groot wit canvas voor je kiezen. Deze is vooralsnog leeg, maar samen of alleen kun je dit opvullen door te tekenen, schrijven of meer, waaronder met de Apple Pencil.

Je bepaalt zelf hoe netjes of rommelig het bord wordt, want strakke lay-outs zijn van de baan. Dit maakt de app ideaal voor brainstormsessies, bijvoorbeeld voor een project van een groep collega’s of studenten.

Multimedia

Zelf schrijven of krabbelen kan, maar voor variatie kun je het bord ook aanvullen met multimedia. Afbeeldingen, video’s, audiobestanden, documenten, links – plaats gerust wat je wilt. Zulke bestanden kun je rechtsreeks bekijken, dus je wordt niet naar een nieuw tabblad of andere app gestuurd als je er een aantikt. Een YouTube-filmpje kijk je bijvoorbeeld op het bord zelf.


kooptip

Samenwerken

Uiteraard doe je al dit werk niet in je eentje: de app staat volledig in het teken van samenwerken, ook op afstand. Door gekleurde kaders zijn de wijzigingen die je maakt in real-time zichtbaar voor alle leden. Hebben jullie een gezamenlijke groepschat in Berichten, dan wordt iedereen hier zelfs op de hoogte gebracht van elkaars aanpassingen.

De app komt ook van pas als je elkaar toch liever in de ogen kijkt. Dit dankzij de compatibiliteit met FaceTime. Wanneer je een gesprek begint, kun je samen tegelijkertijd werken en hardop brainstormen. Het is net alsof je toch tegenover elkaar zit!

Apple: release en beschikbaarheid Freeform?

Apple heeft tijdens de presentatie van de app bevestigd dat Freeform onderdeel is van de aankomende grote software-updates, oftewel iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura. Helaas eindigt het goede nieuws hier voor nu, want de app zal niet in de allereerste versies zitten. Zo zul je voor je iPhone moeten wachten op iOS 16.1, of misschien nog wel langer. Al hopen wij van niet.

Nog meer onzekerheid: hoewel duidelijk is dat Freeform naar de iPhone, iPad en Mac komt, weten we nog niet voor welke modellen dit geldt. De app zal zich namelijk ongetwijfeld beperken tot de wat ‘nieuwere’ toestellen. Toch verwachten we niet dat dit net zo extreem zal zijn als Stage Manager, een aankomende functie die alleen werkt op iPads met een M1-chip.

Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer Freeform en de nieuwe software worden uitgebracht? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!