Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Met Apple’s nieuwe Klok-app is je Mac weer bij de tijd

Auteur: Annemiek Lourensen
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Dit najaar is het tijd voor macOS Ventura: de volgende grote update voor je Mac. Het aankomende besturingssysteem zit vol nieuwe apps, functies en geheimen die je lap- of desktop nét wat specialer maken. En met de nieuwe Klok-app is je Mac weer volledig bij de tijd.

Nieuwe Mac-app: Klok

De Klok-app is de verzamelplaats voor alles wat met tijd te maken heeft. De iPhone en iPad kennen hem al langer, maar vanaf macOS Ventura staat de app ook op je Mac. Daar bestaat hij net als vanouds uit vier tabbladen: de wereldklok, wekker, stopwatch en timer. Hieronder lopen we ze allemaal na en leggen we ook uit hoe je Klok als widget gebruikt.

Wereldklok

Klok app Mac

Het eerste tabblad staat in het teken van de wereldklok. Elke tijdzone ter wereld wordt hier vertegenwoordigd en kun je voor een snelle weergave toevoegen aan het tabblad. Heb je bijvoorbeeld een familielid in het zuiden van Brazilië, dan zie je voortaan direct hoe laat het daar is. Dat maakt het wat handiger om videogesprekken te plannen.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Om een tijdzone toe te voegen, open je de app en klik je rechtsboven op het plusje. Typ nu de naam van de stad of het land dat je wilt registereren. Daarna wordt deze op de kaart vastgezet. Onder in het kader vind je dan meer informatie over deze plek, zoals het huidige tijdstip en het tijdsverschil met je eigen locatie.

Wekker

Klok app Mac

Kom jij het bed niet op tijd uit zonder een wekker? Daar is tabblad twee voor, want hier kun je zo veel wekkers zetten als je wilt. Dat hoeft niet elke dag opnieuw: heb je een wekker voor je baan, dan stel je alleen de dagen in waarop je moet werken. Op die momenten gaat hij dan wekelijks af, zodat je in het weekend ongestoord kunt uitslapen.

Je voegt een wekker toe door op het plusje te klikken. Met de schakelaars stel je de dag en tijd van de klok in, bij ‘Label’ geef je aan waarvoor je wakker moet worden en bij ‘Geluid’ kies je de alarmtoon van de wekker. Zodra je tevreden bent, sla je de wekker op met ‘Bewaar’.

Let wel op: controleer na het opslaan of de schakelaar ernaast groen is. Alleen dan is de wekker geactiveerd.

Stopwatch

Klok app Mac

De stopwatch staat bij tabblad drie. De functie werkt net als een klassieke stopwatch: één klik en hij begint met tellen. Nog een klik en hij stopt. Klok legt zo nauwkeurig vast hoe lang je over een activiteit hebt gedaan. Een sprintje trekken, bijvoorbeeld.

Het tellen begint met ‘Start’ en eindigt met ‘Stop’. Wil je meerdere rondes vastleggen, bijvoorbeeld om je vooruitgang te bekijken? Klik dan na start op ‘Ronde’. De gewone stopwatch blijft doortellen, maar onderin staat nu ook hoe lang die ronde heeft geduurd. Dit kun je zo vaak doen als je wilt. Om de rondes te verwijderen en de stopwatch te deactiveren, klik je op ‘Reset’.

Timer

Klok

In het allerlaatste tabblad staat de timer. De naam spreekt voor zich: geef aan hoe lang de timer moet lopen – zoals 15 minuten – en de app begint af te tellen. Klok maakt geluid zodra hij de nul bereikt, zodat je weet dat de tijd erop zit. Onder andere handig tijdens het bereiden van een gerecht.

Geef met de klok aan hoe lang de timer moet lopen. Daarna bepaal je het geluidssignaal met de schakelaar bij ‘Als timer eindigt’. Klik op ‘Start’ om te beginnen. Nu is het aan jou: met ‘Pauze’ stopt de timer tijdelijk met tellen, met ‘Hervat’ gaat hij weer verder en met ‘Annuleer’ stopt hij volledig. Doe je niets, dan blijft de timer lopen totdat de tijd voorbij is.

Widget

Klok

De Klok-app heeft drie widgets: een klok voor je huidige locatie, een voor een andere locatie die je zelf instelt en een voor meerdere locaties tegelijk. Ook voorgaande versies van macOS beschikken hierover, dus je kunt ze nu al gebruiken. Zelfs al is er nog geen Klok-app.

Om de widgets te gebruiken, moet je ze wel zelf toevoegen:

  • Open het Berichtencentrum door rechtsboven op de tijd te klikken.
  • Scrol naar beneden en kies ‘Wijzig widgets’.
  • Klik links op ‘Klok’.
  • Zweef je muisaanwijzer boven een van de drie widgets en klik op het plusje.

De betreffende widget staat nu in het Berichtencentrum. Niet tevreden met de plaats? Klik dan op de widget, houd hem ingedrukt en versleep hem naar de gewenste plek.

macOS Ventura: wanneer nieuwe Klok-app voor de Mac?

Op 24 oktober is macOS Ventura verschenen. Je kunt de klok dus nu al gebruiken op je Mac!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!