Terug naar macOS Ventura 13.0.1: nu veilig om te installeren voor iedereen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

macOS Ventura 13.0.1: nu veilig om te installeren voor iedereen?

Door Maurice Snijders10 november 2022 10:512 min. leestijd2

Op 24 oktober heeft Apple macOS Ventura (oftewel macOS 13) uitgebracht. Misschien had je die al geïnstalleerd. In dat geval kun je inmiddels updaten naar de nieuwe versie macOS 13.0.1. Had je dat nog niet gedaan, dan mag je nu meteen naar de nieuwste versie! Bugs waar je misschien bang voor was, zijn nu verdwenen – maar kan iedereen nu macOS 13.0.1 veilig installeren?

macOS 13.0.1 veilig

macOS Ventura

Een grote update voegt altijd weer veel nieuwe functies toe, maar helaas krijg je in het begin doorgaans ook te maken met dingen die ineens niet meer zo goed werken. Denk aan minder snelheid, vastlopers en een kortere accuduur. Dit soort bugs worden gelukkig al snel weer verholpen met een vervolg-update. Voor veel mensen is dit een reden om te wachten met installeren tot die update beschikbaar is.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

En die update is er nu. MacOS 13.0.1 verhelpt een aantal bugs en lost gelijk twee beveiligingslekken op die het mogelijk maakten om willekeurige code uit te voeren op de Mac. Daarmee is echter nog niet gezegd dat de allergrootste bugs nu écht opgelost zijn – bijvoorbeeld dat scanners niet werken, bepaalde apps niet ondersteund worden, of camera’s niet herkend worden. Voordat we kunnen zeggen dat macOS 13.0.1 écht veilig is voor iedereen, moeten we dit nog even afwachten.

ventura

macOS 13.0.1: veilig voor iedereen?

Wil je macOS 13.0.1 installeren, controleer dan om te beginnen of jouw Mac wordt ondersteund. Je kunt macOS Ventura op de volgende modellen gebruiken:

 • MacBook (2017 en nieuwer)
 • MacBook Air (2018 en nieuwer)
 • MacBook Pro (2017 en nieuwer)
 • Mac mini (2018 en nieuwer)
 • iMac (2017 en nieuwer)
 • iMac Pro (2017 en nieuwer)
 • Mac Pro (2019 en nieuwer)
 • Mac Studio (2022)

Weet je niet welke Mac je precies hebt, klik dan linksboven op  en kies je voor ‘Over deze Mac’. Staat jouw Mac in bovenstaand lijstje? Dan kun je gelijk aan de slag met de nieuwe update. Klik daarvoor op ‘Systeeminstellingen>Software-update’ (of Systeemvoorkeuren, als je nog Monterey hebt) en de rest wijst zich vanzelf.

macOS 13.0.1 veilig

Problemen met macOS 13.0.1?

Als je problemen had met macOS 13, is de kans groot dat die na de update van macOS 13.0.1 zijn opgelost. Apple is ondertussen druk met het testen van macOS 13.1, dus als er toch nog iets niet helemaal soepel blijkt te lopen, wordt dat waarschijnlijk gefixt in de volgende update.

Gaan er bij jou ondanks de nieuwe update nog dingen mis in macOS Ventura? Laat het dan weten in de reacties hieronder, of in ons macOS Ventura-problemen artikel.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Hans
Lezer
Hans

Sinds macOS Ventura werkt bij mij de functie niet meer als je een letter ingedrukt houdt op het toetsenbord dat er dan een pop-up komt met speciale tekens. Denk aan streepje op e bijvoorbeeld. Google oplossingen (herstart, terminal commando) bieden tot nu toe geen soelaas. Meer mensen last van?

Fred
Lezer
Fred

Bedankt ICreate voor de tip, had expres gewacht tot de eerste update. Installatie op MacBook Air M1 duurde een half uurtje en alles loopt als een zonnetje.