Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

macOS Ventura 13.1 is uit: dit zijn alle nieuwe functies voor je Mac

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
macOS 13.0.1 veilig


Lees verder na de advertentie

Vanacht heeft Apple een hele reeks software-updates uitgebracht, waaronder macOS Ventura 13.1. Maar wat is er nieuw voor je Mac? En hoe download je de update eigenlijk? Wij hebben alles wat je moet weten op een rij gezet.

macOS Ventura 13.1

macOS Ventura 13.1 is uit! Het nieuwste software-systeem voor je Mac is de eerste grote update sinds de lancering van Ventura. En het zit vol nieuwe functies, evenals wat oplossingen voor bekende problemen.

Overigens kunnen sommige gebruikers macOS Ventura niet installeren, want niet alle Macs ondersteunen de update. Toch krijgen zij ook een hart onder de riem gestoken. Apple heeft namelijk ook macOS Big Sur 11.72 en macOS Monterey 12.6.2 uitgebracht. Downloaden werkt voor deze Macs via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’.

Nieuwe functies macOS ventura 13.1


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Freeform Apple

macOS Ventura 13.1 zit vol nieuwe functies, met als hoogtepunt de app Freeform. Hierin vind je een enorm whiteboard waarop je plaatst wat je wilt. Denk hierbij aan teksten, tekeningen, documenten, links, video’s, foto’s, en nog veel meer. Ook samen met anderen, want iedereen die je toevoegt, kan het whiteboard bewerken. Wij leggen uit hoe Freeform werkt.

Ook nieuw is de ‘Advanced Data Protection‘-functie voor iCloud, al is dit nog niet beschikbaar in Nederland en België. Hiermee krijgt bijna alles op je Mac end-to-end-encryptie, zelfs je iCloud back-ups, Notities en Foto’s. Wat dit betekent? Dat je steeds vaker twee-factor-authenticatie moet gebruiken, en dus moet inloggen op één van je andere apparaten om daar te bevestigen dat je ergens anders wilt inloggen.

Verder zijn er verbeteringen voor de zoekfunctie in Berichten, kun je in de Zoek Mijn-app geluid afspelen om je AirPods Pro, AirTags en andere accessoires sneller te vinden en zijn er een aantal problemen opgelost. De volledige release notes van Apple vind je hieronder.

Release notes

“macOS Ventura 13.1 voegt Freeform toe, een nieuwe app waarmee je kunt brainstormen en je ideeën tot leven kunt brengen. Deze versie bevat ook andere functies en probleemoplossingen voor je Mac.

Freeform

 • Freeform is een nieuwe app om creatief met vrienden of collega’s te werken op de Mac, de iPad en de iPhone.
 • Je kunt onder andere bestanden, afbeeldingen en plaknotities toevoegen aan een flexibel werkgebied.

Deze update bevat ook de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

 • De verbeterde zoekfunctie in Berichten maakt het mogelijk foto’s te vinden op basis van de inhoud van de foto’s, zoals een hond, auto, persoon of tekst.
 • Met deelnemercursors in Notities kun je live zien hoe anderen een gedeelde notitie bijwerken.
 • Je kunt nu via de app Zoek Mijn een geluid laten afspelen om je te helpen de locatie van AirTags, de case van de AirPods Pro (2e generatie) en Zoek Mijn-netwerkaccessoires te bepalen.
 • Er is een probleem verholppen waarbij sommige notities niet met iCloud werden gesynchroniseerd nadat ze waren bijgewerkt.
 • Er is een probleem verhlopen waarbij je toetsenbord- en muisinvoer in sommige apps en games kunt verliezen.

Sommige functies zijin mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vind je op deze webpagina.”

macOS 13.1 downloaden

macOS Ventura 13.1

Wil je macOS 13.1 downloaden? De update is volledig gratis en is binnen enkele minuten geïnstalleerd. Heb je ingesteld dat je Mac altijd automatisch wordt bijgewerkt, dan hoef je nu niets te doen. Handmatig downloaden en installeren werkt als volgt:

 • Open ‘Systeeminstellingen’.
 • Klik op ‘Algemeen’.
 • Kies ‘Software-update’.
 • Bovenin staat nu de nieuwste update die beschikbaar is, genaamd macOS Ventura 13.1 Klopt dit? Klik op ‘Werk nu bij’.

Overigens zijn er vanacht nog veel meer updates uitgebracht. Waaronder iOS 16.2 voor je iPhone en watchOS 9.2 voor de Apple Watch. Wil je altijd op de hoogte worden gebracht van de laatste Apple-updates? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!