Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
macOS Ventura
macOS

macOS Ventura

De grote Mac-update van 2022 heet macOS Ventura (officieel: macOS 13). Wat is er nieuw in deze grote update? En werkt het eigenlijk ook op jouw Mac? Je leest het allemaal in dit dossier.

macOS Ventura weer

macOS Ventura ondersteuning

Dit zijn de Macs met macOS Ventura ondersteuning

  • MacBook (2017 en nieuwer)
  • MacBook Air (2018 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2017 en nieuwer)
  • Mac mini (2018 en nieuwer)
  • iMac (2017 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017 en nieuwer)
  • Mac Pro (2019 en nieuwer)
  • Mac Studio (2022)

macOS Ventura release date

macOS, vroeger Mac OS X, Ventura werd bekendgemaakt in juni, tijdens het WWDC congres, maar een lanceringsdatum werd niet gegeven. Uiteindelijk werd de macOS Ventura release date maandag 24 oktober. Tegelijk verscheen ook iPadOS 16. Een nieuwe update, dat betekent een nieuwe macOS Ventura achtergrond, waardoor je Mac er al meteen heel anders uitziet. Maar er zijn nog veel meer vernieuwingen – wij laten ze je zien.

Naamgeving

De naamgeving van de besturingssystemen voor de Mac hebben een lange historie. Bij de iPhone voegt Apple jaarlijks gewoon een cijfertje toe aan de versie, zoals iOS 16. Bij de Mac daarentegen wordt er altijd een naamkaartje aan gehangen. Van 2001 tot 2012 waren dit namen van katachtigen, zoals Jaguar, Tiger en Lion. Sinds 2013 zijn het gebieden in Californië, zoals Yosemite en El Capitan. Deze nieuwste versie noemt Apple Ventura, vernoemd naar een stad in Californië.

Nieuwe macOS Ventura apps

macOS Ventura weer

Elke nieuwe update van macOS brengt nieuwe functies en mogelijkheden. Er zijn dit jaar zelfs drie splinternieuwe macOS Ventura apps. Nou ja, splinternieuw … De Klok app en Weer kenden we nog niet op de Mac, maar zijn overgeheveld van de apps die we al jaren kenden van de iPhone. Wel helemaal splinternieuw is de app Freeform – die verschijnt in een latere update.

Verbeteringen in Mail

Mail planningsassistent

In Ventura heeft Mail nu een langverwachte optie: een verzonden mail terughalen. Deze optie verschijnt enkele seconden nadat je op ‘Verzend’ hebt gedrukt. Als je je op het laatste moment bedenkt dat je iemand niet de cc hebt gezet, of een andere fout hebt gemaakt, dan kun je op de ‘Maak verzenden ongedaan’-knop drukken en het bericht weer terughalen.

Bijlage vergeten toe te voegen? Als Mail dit opmerkt, waarschuwt het je voordat je het bericht verstuurt. Er is ook een planningsassistent. Hiermee laat je een mail op een latere datum of tijd verzenden.

Zoekfunctie mail

Ten slotte bevat Mail in Ventura een sterk verbeterde zoekfunctie. Recente zoekopdrachten worden opgeslagen, suggesties en resultaten zijn nauwkeuriger, en items zoals documenten of links uit e-mails komen sneller bovendrijven in de zoekinterface. We ergerden ons in het verleden vaak over zoekfunctie van Mail, dus dit is een welkome verandering.

Berichten

macOS Ventura berichten

Met Berichten kun je iMessages bewerken of verwijderen nadat je ze hebt verzonden. In tegenstelling tot de soortgelijke functie in Mail, wordt er in Berichten altijd daadwerkelijk een bericht verzonden. Je verwijdert of bewerkt een bericht dus écht op het apparaat van de ontvanger. Apple kan dit doen omdat het volledige controle heeft over de iMessages en het protocol daarachter, wat natuurlijk niet het geval is bij e-mail. Berichten verwijderen en bewerken vinden we al heel praktisch, maar onze favoriete nieuwe functie van Berichten is de mogelijkheid om gesprekken als ongelezen te markeren. Zo vergeet je niet om die berichten later nog af te handelen.

Spotlight

Spotlight

Spotlight – de zoekfunctie van macOS – heeft in Ventura een flinke opknapbeurt gekregen, met uitgebreide functionaliteit en een nieuw ontwerp voor je zoekopdrachten. Afbeeldingen kunnen nu direct vanuit Spotlight gevonden worden uit Foto’s, Berichten, Notities, Finder of van internet. Dit werkt zelfs met teksten die binnen de beelden gevonden zijn (via Livetekst). Had je een foto van een document gemaakt? Via Spotlight vind je dus voortaan ook de teksten daarin terug.

Het nieuwe design brengt verder uitgebreidere voorvertoningen van foto’s, muziek, films, bestanden, en meer. Ook nieuw is ondersteuning van Snelle weergave. Druk op de spatiebalk als je met je muis over een item gaat om het in Snelle weergave te bekijken.

Ten slotte bevat Spotlight nu snelle acties om bijvoorbeeld timers in te stellen, van Focus-modus te veranderen en Opdrachten uit te voeren.

Safari

Passkeys

Safari krijgt nu ondersteuning voor de zogeheten ‘passkeys’-techniek. Hiermee wordt het mogelijk om zonder wachtwoorden in te loggen op websites. De passkeys blijven op je eigen toestel staan en worden nooit op een server opgeslagen, waardoor het voor hackers bijna onmogelijk wordt om inloggegevens te onderscheppen. Websites, apps en diensten moeten wel nog worden bijgewerkt om deze ‘wachtwoord-loze’ vorm van aanmelden te ondersteunen, dus het zal nog wel even duren voor we wachtwoorden helemaal uit ons leven kunnen verbannen.

Gedeelde tabgroepen

Ventura introduceert ook Gedeelde Tabgroepen, waarmee je direct vanuit Safari samenwerkt met vrienden, familie, of collega’s. De functie synchroniseert geopende tabs naar ieders toestel, en deelnemers kunnen op elk moment zien welke tabbladen anderen bekijken. Je koppelt dit zelfs aan FaceTime om elkaar te zien en met elkaar te chatten terwijl je in je gedeelde tabbladen bladert of werkt.

Foto’s

Een nieuwe gedeelde iCloud-fotobibliotheek brengt ondersteuning voor het delen van je bieb met maximaal vijf andere mensen, en hiervoor heb je niet eens ‘Delen met gezin’ nodig. Je kiest gemakkelijk welke foto’s gedeeld worden met behulp van zoekfilters. Op die manier komen alleen foto’s vanaf een bepaalde datum in de gedeelde bibliotheek terecht, of je zorgt ervoor dat alleen foto’s met bepaalde personen (via gezichtsherkenning) opgeslagen worden. Uiteraard is het ook heel gemakkelijk om foto’s uit te sluiten die je nooit wilt delen.

Als foto’s eenmaal in de gedeelde bieb staan, dan worden bewerkingen en andere wijzigingen aan de foto’s gesynchroniseerd naar alle gebruikers op alle apparaten. Verder vergrendelt Foto’s in Ventura nu standaard je albums ‘Verborgen’ en ‘Recent verwijderd’. Deze ontgrendel je met Touch ID of je het wachtwoord van je Mac.

Continuity Camera

Continuity camera

Met de nieuwe Continuity Camera functie in macOS Ventura gebruik je je iPhone als webcam voor je Mac! Bevestig hem aan de bovenkant van het beeldscherm van je Mac en selecteer hem als webcam in de verschillende videobel-apps. Dit brengt het enorm geavanceerde camerasysteem van de iPhone naar je Mac voor videogesprekken, het filmen van jezelf tijdens het streamen, of elke andere bezigheid waar je een webcam voor nodig hebt. De functie werkt in principe draadloos, maar vereist wel een speciale houder om de telefoon aan de achterkant van het scherm te bevestigen. Apple werkt samen met Belkin voor de benodigde accessoires.

Nog een functie van Continuity Camera: ‘Desk View’. Deze optie maakt gebruik van de ultragroothoeklens in je iPhone. Deze filmt zó breed dat ie ook je bureau meepakt als je de iPhone als webcam voor de Mac gebruikt. Door handige software-trucjes lijkt het alsof je een topdown-camera boven je bureau hebt zweven. Dit is enorm handig voor mensen die dingen uitleggen en iets gedetailleerd moeten laten zien.

Continuity Camera is een mooie oplossing voor het probleem dat de ingebouwde camera’s op de meeste Macs en de Studio Display niet de allerbeste kwaliteit hebben. Het geeft ook een mooie optie voor Mac-gebruikers met een extern scherm zonder camera.

Stage Manager

Stage manager

Stage Manager is een geheel nieuwe modus om je vensters in macOS Ventura (en overigens ook iPadOS 16) te beheren. Je activeert het vanuit het Bedieningspaneel, en vervolgens worden je apps en vensters in een speciale weergave gegroepeerd. Langs de linkerkant loopt een kolom met groepen vensters, terwijl de rest van je scherm de huidig geselecteerde groep toont. Je kunt de vensters op de voorgrond rangschikken en de grootte ervan wijzigen zoals je wilt, en je wisselt op elk moment eenvoudig van de gekozen groep.

FaceTime

FAcetime

FaceTime krijgt nu ook ondersteuning voor Handoff, zodat je FaceTime-gesprekken eenvoudig verplaatst van het ene toestel naar het andere. Dit is handig voor als je een gesprek begint op je iPhone en je vervolgens bedenkt dat het zinvoller is om een Mac of iPad te gebruiken, of andersom als je weg moet en je FaceTime-gesprek wilt voortzetten op je mobiel.

Systeeminstellingen

Systeeminstellingen

Systeemvoorkeuren heet in macOS Ventura nu Systeeminstellingen. De naamsverandering gaat gepaard met een groot redesign om de app meer in lijn te brengen met de Instellingen-app voor iPhone en iPad. We moeten nog even wennen aan het nieuwe uiterlijk, maar de overeenkomsten met de Instellingen-app van iOS en iPadOS maken de overstap gemakkelijk.

Freef0rm

Freeform

Freeform is de nieuwe Apple-app van dit jaar, niet alleen voor je Mac maar ook voor je iPhone en iPad. De app is nu nog niet beschikbaar, hij verschijnt medio december. Daarmee komt er een digitaal Whiteboard naar al je Apple-apparaten. Superhandig als je projecten wilt uitwerken of voor een brainstormsessie. Dat kan overigens met een hele groep – Apple heeft de mogelijkheden voor samenwerken goed uitgewerkt.

Wat is de nieuwste Apple-update?

Hieronder zie je alle (tussentijdse) macOS Ventura updates tot nu toe.