Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPadOS 16: nieuwe functies die de moeite waard zijn

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPadOS 16


Lees verder na de advertentie

Eindelijk! Apple brengt volgende week iPadOS 16 uit, de grote iPad-update van dit jaar. Op vrijwel alle fronten biedt iPadOS 16 nieuwe functies en verbeteringen. Maar wat zijn nu de nieuwe functies die je straks meteen moet uitproberen?

iPadOS 16 nieuwe functies

We hebben dit jaar heel wat geduld moeten hebben voor de grote iPad-update. Doorgaans verschijnt iPadOS tegelijk met iOS, maar dit jaar loopt het anders. iOS 16 verscheen op 12 september, voor iPadOS 16 had Apple heel wat langer de tijd nodig. Sterker nog: in feite slaat Apple iPadOS 16 over. We gaan vanuit iPadOS 15 direct door naar iPadOS 16.1. Nu gaat je iPad weer gelijk op met je iPhone, waarvoor tegelijkertijd iOS 16.1 verschijnt.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Aanstaande maandag kun je updaten! Wat zijn dan de nieuwe functies die je niet mag missen? Wij zetten ze voor je op een rij. We beginnen met functies die je misschien al kent van de iPhone, want er is de nodige overlap met iOS 16. Maar er zijn ook wat vernieuwingen exclusief voor iPad.

Berichten intrekken of bewerken

Berichten bewerken op de Mac

Foutje gemaakt in een bericht? Of misschien zelfs een bericht naar de verkeerde persoon gestuurd? Net zoals op de iPhone kun je nu berichten bewerken en intrekken. Houd het bericht dat je wilt intrekken of verwijderen wat langer ingedrukt en je ziet de beide opties.

Mail inplannen of intrekken

Je kunt nu een mail inplannen zodat hij op een geschikt moment in de toekomst verzonden wordt. Handig voor bijvoorbeeld een verjaardagsmail. Schrijf je mail zoals je dat normaal ook zou doen, houd de verzendknop langer ingedrukt en kies een geschikter moment. Een andere nieuwe functie is dat je een mail kunt intrekken. In de momenten na verzending krijg je even de kans om op ‘Maak verzenden ongedaan’ te tikken, net zoals in de iOS 16 Mail-app.

Fijne functies voor foto’s

foto vrijstaand maken

Het is misschien wel de grootste gimmick van iOS 16 en nu dus ook iPadOS 16: je kunt een onderwerp op de foto ‘losknippen’ van de achtergrond. ‘Vrijstaand maken’, heet dat in Photoshop-termen. Houd je vinger even op het onderwerp van een foto, tot er een animatie verschijnt. Tik op ‘Kopieer’ en vervolgens in een andere app – bijvoorbeeld Notities – op ‘Plak’.

Maar Foto’s heeft ook nieuwe functies met meer praktisch nut. Deel je foto’s met familie en vrienden via een gedeelde iCloud fotobibliotheek,bewerk meerdere foto’s tegelijk in dezelfde stijl en ontdoe je fotoverzameling van duplicaten.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Functies speciaal voor iPad

Speciaal voor de iPad heeft Apple functies toegevoegd die je op de iPhone niet zult tegenkomen. Maar ook komt er een app naar de iPad die je al heel lang kent van de iPhone. Die is nu eindelijk geoptimaliseerd voor het grote scherm van de iPad

Stage Manager

iPadOS 16 Stage Manager

De grootste vernieuwing op de iPad is Stage Manager. En hoewel het met stip de grootste vernieuwing is, werkt hij slechts op een handjevol iPads: het gaat om iPad Pro-modellen van na 2018 en de allernieuwste iPad Air.

Met Stage Manager is het mogelijk om met verschillende vensters te werken. Zo haal je probleemloos vier apps tegelijk tevoorschijn. Bovendien kun je verschillende ‘werkruimtes’ aanmaken. Je activeert Stage Manager via een knop in het Bedieningspaneel, te herkennen aan een rechthoek met kleine vierkantjes ernaast.

Weer

Weer-app

Deze is speciaal voor iedereen die de iCreate-redactie mailde met: ‘Ik kan de Weer-app op de iPad nergens meer vinden en ik weet zeker dat hij er eerder wel was.’ De app Weer maakt met iPadOS 16.1 eindelijk zijn debuut op de iPad. Echt waar: eerder was er nooit een Weer-app op de iPad (wel een widget, overigens). Tik op de diverse blokken in de app voor een nog duidelijkere voorspelling. Of ontvang een waarschuwing voor noodweer.

Nog meer iPadOS 16-nieuws in aantocht!

We weten nu al dat Apple iPadOS 16 binnenkort gaat uitbreiden met nog enkele vernieuwingen. Binnenkort volgen dus nog meer updates met toffe nieuwe functies!

  • Maak alvast kennis met de nieuwe emoji’s van 2022!
  • Voor de gamers: je kunt straks via SharePlay Facetimen en gamen tegelijkertijd.
  • Er komt nog een compleet nieuwe app die zich nog het best laat vergelijken met een virtueel Whiteboard: Freeform. Ook voor je iPhone en Mac.

Profiteer optimaal van de updates met de iCreate specials!

iCreate specials

Wil jij snel aan de slag met alle toffe vernieuwingen en verbeteringen van macOS Ventura en iPadOS 16? Bestel dan nu de speciale edities en jij leest alle details over de updates. Of kies voor een pakket en je krijgt het gratis thuisbezorgd! Wij helpen je graag om het maximale uit jouw Apple-producten en de nieuwste updates te halen.

Bestel de specials