Maak de ondertiteling op je Apple-apparaten zoals in de bioscoop
Op de iPhone, iPad, Mac en Apple TV ziet ondertiteling er standaard niet heel mooi uit. Maar door een paar instellingen te veranderen, maak je álle ondertiteling voortaan zoals in de bioscoop!
Lees verder onder de advertentie
Ondertiteling op iPhone, iPad, Mac en Apple TV
Je kunt er als Nederlander niet omheen: ondertiteling. Die ene serie op Netflix, de film die je hebt gehuurd via de TV-app, de meuk van Videoland … ondertiteling komt overal terug. En dat maakt het juist zo krom dat de standaardinstelling voor ondertiteling op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV er niet uitziet. Een grijze achtergrond, een dik lettertype, en tekst met het formaat koeienletter – het lijkt totaal niet op hoe we ondertiteling gewend zijn in de bioscoop.
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
Gelukkig zit er op al je Apple-apparaten een verborgen menuutje waarin je de ondertiteling helemaal naar je hand zet. En door wat schuifjes op de juiste stand te zetten, worden deze instellingen in ál je streamingapps overgenomen. Wij laten je zien hoe het werkt!
Ondertiteling aanpassen op je iPhone en iPad
Op de iPhone en iPad vind je de ondertiteling-instellingen in ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Ondertiteling en bijschriften>Stijl’. Je ziet een lijstje met standaard-opties, maar we gaan in plaats daarvan een compleet nieuwe instelling aanmaken. Druk hiervoor op ‘Maak nieuwe stijl aan’, en kies dan deze instellingen:
-
Lettertype: Helvetica, video-voorrang: uit
-
Grootte: Normaal, video-voorrang: uit
-
Kleur: Wit, video-voorrang: uit
Achtergrond
-
Kleur: Zwart, video-voorrang: uit
-
Doorzichtigheid: 0%, video-voorrang: uit
Geavanceerd
-
Ondoorzichtigheid tekst: Ondoorzichtig, video-voorrang: uit
-
Stijl tekstrand: Eenvormig, video-voorrang: uit
-
Tekstmarkering
Kies achteraf eventueel een naam voor je nieuwe stijl bij ‘Beschrijving’. Druk vervolgens op ‘Stijl’ linksboven om je instellingen op te slaan.
Ondertiteling aanpassen op je Mac
Op de Mac vind je de ondertiteling-instellingen in ‘Systeeminstellingen>Toegankelijkheid>Ondertiteling’. Je ziet een lijstje met standaard-opties, maar we gaan in plaats daarvan een compleet nieuwe instelling aanmaken. Druk hiervoor op ‘+’, en kies dan deze instellingen:
-
Achtergrondkleur: Zwart, video mag optie negeren: uit
-
Ondoorzichtigheid achtergrond: Transparant, video mag optie negeren: uit
Tekst
-
Tekstkleur: Wit, video mag optie negeren: uit
-
Tekstgrootte: Normaal, video mag optie negeren: uit
-
Op grotere schermen is ‘Klein’ aanbevolen
-
-
Lettertype: Helvetica, video mag optie negeren: uit
-
Ondoorzichtigheid tekst: Ondoorzichtig, video mag optie negeren: uit
-
Tekstranden: Uniform, video mag optie negeren: uit
-
Vensterkleur: Zwart, video mag optie negeren: uit
-
Ondoorzichtigheid venster
Kies achteraf eventueel een naam voor je nieuwe stijl bij ‘Stijlnaam’. Druk vervolgens op ‘OK’ rechtsonder om je instellingen op te slaan.
Ondertiteling aanpassen op je Apple TV
Op de Apple TV vind je de ondertiteling-instellingen in ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Ondertiteling en bijschriften>Stijl’. Je ziet een lijstje met standaard-opties, maar we gaan in plaats daarvan een compleet nieuwe instelling aanmaken. Druk hiervoor op ‘Wijzig stijlen>Nieuwe stijl’. Kies dan deze instellingen:
-
Lettertype: Helvetica, video krijgt voorrang boven stijl: uit
-
Grootte: Medium, video krijgt voorrang boven stijl: uit
-
Op grotere televisies is ‘Klein’ aanbevolen
-
-
Kleur: Wit, video krijgt voorrang boven stijl: uit
Achtergrond
-
Kleur: Zwart, video krijgt voorrang boven stijl: uit
-
Ondoorzichtigheid: 0%, video krijgt voorrang boven stijl: uit
Geavanceerd
-
Ondoorzichtigheid tekst: Ondoorzichtig, video krijgt voorrang boven stijl: uit
-
Heb je een oled-tv? Dan kan de optie ‘Half doorzichtig’ helpen om inbranden te voorkomen. Dit maakt de tekst ook iets minder oogverblindend.
-
-
Tekstrandstijl: Uniform, video krijgt voorrang boven stijl: uit
-
Tekstmarkering
Kies achteraf eventueel een naam voor je nieuwe stijl bij ‘Beschrijving’. Druk op de terugknop op de afstandsbediening (‘<‘ of ‘MENU’) om je instellingen op te slaan.
(Bijna) universele instelling
Als je de instellingen invoert zoals hierboven beschreven, dan wordt de ondertiteling in al je apps automatisch aangepast. Bij iedere instelling is namelijk afzonderlijk aangegeven dat een app de stijl van je ondertiteling níét mag overschrijven.
Er zullen overigens altijd wat uitzonderingen blijven: veel webspelers van streamingdiensten, die je met name in de browser van je Mac tegenkomt, hebben hun eigen ondertiteling-instellingen. Die kun je helaas niet vanuit de instellingen van de Mac beïnvloeden.
Praat mee
0