Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

watchOS 10 widgets: zo werkt de Slimme stapel

Auteur: Ward Edema
0 reacties
watchOS 10 slimme stapel

In watchOS 10 zitten voor het eerst widgets in de vorm van de Slimme stapel. Maar wat kun je ermee, en hoe toon je de widgets? Wij zetten het op een rij.

Lees verder na de advertentie

watchOS 10 widgets

Lang geleden, in de eerste versie van watchOS, had de Apple Watch een functie genaamd ‘Glances’ of ‘Snelle Blik’. Hiermee kon je door van onder naar boven te swipen toegang krijgen tot beeldvullende widgets van je favoriete apps, zoals Weer, Activiteit, Agenda en meer.

In watchOS 3 verdween deze functie, en maakte het plaats voor het Bedieningspaneel met alle snelle instellingen van je Apple Watch. Maar dit jaar wordt dat verrassend genoeg allemaal weer teruggedraaid, met watchOS 10 en de introductie van de zogenaamde Slimme stapel.

watchOS 10: Slimme stapel

kooptip

Wanneer je in watchOS 10 van onder naar boven swipet op je wijzerplaat, zie je nu een stapel van widgets verschijnen. Deze vullen per stuk ongeveer een derde van je scherm. Ze zijn er voor een hele verzameling apps, zoals Huidige, Weer, Agenda, Timers en Activiteit. Welke widget wanneer bovenaan staat, wordt slim bepaald door Siri.

watchOS 10 widgets

Zo zie je in een oogopslag de muziek waar je naar luistert, de weersvoorspelling voor de komende uren, je aankomende afspraken en nog veel meer. De Slimme stapel is helemaal aan te passen door hem even ingedrukt te houden. Je kunt dan de volgorde instellen door de widgets te verslepen, en widgets toevoegen met de ‘+’ of weghalen met de ‘-‘. Ook kun je widgets vastzetten met een punaise – dan verandert Siri de volgorde níét.

En het Bedieningspaneel dan?

Maar als van onder naar boven swipen nu de Slimme stapel toont, hoe kom je dan bij het Bedieningspaneel? Dat kan nu met de langwerpige zijknop van de Watch. Hierdoor is het nu ook voor het eerst mogelijk om het Bedieningspaneel te openen als je in een app zit, en dus niet alleen vanuit de wijzerplaat.

Dan ontstaat er wel weer een andere vraag: hoe kom ik bij mijn recente apps? Dat zit nu verborgen onder de Digital Crown. Klik hier tweemaal op, en je recente apps verschijnen.

watchOS 10 release

watchOS 10 is in september 2023 uitgekomen, tegelijkertijd met iOS 17. De update draait op de Apple Watch Series 4 en nieuwer – mits je een iPhone hebt met iOS 17 (iPhone XR/XS en nieuwer) om hem te updaten.

Wil je meer van dit soort handige tips voor je Apple Watch? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!