Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Alles wat je met ‘Tik dubbel’ op de Apple Watch kunt doen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Dubbeltik

De nieuwe Apple Watch-modellen van dit jaar kun je op een compleet nieuwe manier bedienen: hands-free, door met je duim en wijsvinger op elkaar te tikken. Hoewel de Watches al een tijdje te koop zijn, is ‘Tik dubbel’ pas sinds gisteren beschikbaar.

Lees verder na de advertentie

In september kondigde Apple de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2 en werd ook de Tik dubbel-functie uitgelegd. In de video hieronder zie je de functie in actie. Sinds gisteren is watchOS 10.1 uit en kun je hier ook echt mee aan de slag. Maar hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden?

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat is het ‘Tik dubbel’-gebaar?

Tik dubbel (‘double tap’) betekent dat je duim en wijsvinger van de hand waaraan je je Watch draagt, tegen elkaar tikt. Daarmee zet je dan een actie in gang, zonder het scherm van je horloge ook maar aan te raken. Je bedient hiermee de hoofdknop in de app. Wel zo handig als je je hond uitlaat, om maar eens een voorbeeld te noemen. De volgende acties voer je voortaan uit met een knip van je vinger:

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

  • Vanaf de wijzerplaat de slimme stapel openen. Met nog een tik blader je door de widgets óf open je de bovenste.
  • Muziek, podcasts, audioboeken en andere media afspelen en pauzeren in ‘Huidige’
  • Een FaceTime- of telefoongesprek beantwoorden of beëindigen
  • Een timer stoppen
  • Een inkomend bericht openen en erdoorheen scrollen
  • Een wekker in de sluimerstand zetten
  • Een foto maken met de afstandsbediening
  • Een gesproken memo opnemen
  • Een stopwatch pauzeren en hervatten
  • Schakelen tussen verschillende zaklampen

Maar het is vooral een beetje uitproberen. Als je dubbel hebt getikt, verschijnt er een blauw cirkeltje met een handje bovenaan op je wijzerplaat. Schudt dat icoontje heen en weer, dan is er op deze plek geen Dubbel tik mogelijk. Je merkt dus al snel genoeg of het al dan niet werkt.

Het werkt overigens niet als je de Energiebesparingsmodus, de Slaap-focus, de Theater-modus of het waterslot geactiveerd hebt.

Beperkingen

Tik dubbel werkt alleen op de allernieuwste Apple Watch-modellen: die hebben een gloednieuwe S9-chip. Deze krijgt input van de versnellingsmeter, gyroscoop en optische hartsensor, en daar wordt vervolgens een algoritme op losgelaten. Zo worden de subtiele polsbewegingen herkend.

Bestond dit niet al?

Misschien denk je nu: bestond dit niet al? Ja en nee. Voor mensen met een lichamelijke beperkingen zijn er ook op oudere Apple Watches Toegankelijkheidsopties. En die maken het mogelijk om de Apple Watch handsfree te bedienen met handgebaren, bijvoorbeeld je wijsvinger en duim tegen elkaar duwen. Dit werkt echter traag en stukken minder gepolijst, omdat de vorige generatie horloges niet over de neurale engine van de S9 beschikt. We geloven echter maar al te graag dat Tik dubbel hierop gebaseerd is.

Tik dubbel uitzetten of aanpassen

Zoals altijd bij een nieuwe functie luidt de eerste vraag meestal: kan ik het ook uitzetten? En ja, dat kan. Open de ‘Mijn Watch’-app op de iPhone en ga naar ‘Mijn Watch>Gebaren’. Hier zet je Tik dubbel uit. Ook vind je hier nog wat extra instellingen voor het bedienen van audio-apps en de Slimme stapel met widgets.