Terug naar Apple Watch: deze functies verlies je met watchOS 10
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple Watch: deze functies verlies je met watchOS 10

Door Annemiek Lourensen24 augustus 2023 11:173 min. leestijd3

watchOS 10 zit vol vernieuwingen, maar helaas zijn er ook twee oude Apple Watch-functies die met pensioen gaan. En daar balen wij van.

watchOS 10 functies

watchOS 10 functies

watchOS 10 is de volgende grote software-update voor de Apple Watch. En daarmee bedoelen we ook echt groot, want watchOS 10 is de meest ingrijpende Apple Watch-update in jaren. Zo hebben veel apps een nieuw ontwerp gekregen, maken widgets eindelijk hun debuut en is het bedieningspaneel verplaatst. En er zijn uiteraard weer nieuwe wijzerplaten: ‘Snoopy’ en ‘Palet’.

Pre-order de iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Pre-order de iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

De update is nog niet uit, maar de afgelopen tijd hebben ontwikkelaars de software al volop kunnen testen. Daaruit blijkt dat twee functies van watchOS 9 en ouder plots zijn verdwenen. En dat is jammer, want ze waren behoorlijk handig.

Snel wisselen

Wil je snel van wijzerplaat wisselen? In watchOS 9 en ouder hoef je alleen maar naar links of rechts te vegen. Dan komt de volgende of vorige wijzerplaat die je hebt opgeslagen automatisch op je scherm te staan.

In watchOS 10 kan dit niet meer. Om nu van wijzerplaat te wisselen, moet je je vinger op de wijzerplaat leggen: dan kun je pas naar links of rechts vegen. Een stapje extra is op zich niet erg, maar het werkt wel wat omslachtiger dan voorheen.

Animaties

Veel wijzerplaten hebben leuke animaties die bewegen wanneer je aan de Digital Crown draait. Denk maar aan een wijzerplaat als ‘Speeltijd’: geef de Crown een draai en de figuurtjes op de achtergrond draaien mee. Nog een voorbeeld is ‘Metropolitaans’, waarbij de cijfers op het uurwerk groter of kleiner worden.

Maar … de digitale kroon heeft in watchOS 10 namelijk een andere functie gekregen. Als je er dan aan draait, verschijnt voortaan het nieuwe menu met widgets. Je kunt sommige animaties alsnog triggeren door erop te tikken, maar het werkt minder intuïtief. En lang niet bij iedere wijzerplaat.

watchOS 10 release

watchOS 10 werd aangekondigd tijdens de aftrap van de WWDC 2023 op maandag 5 juni. Een officiële release datum is er nog niet. Waarschijnlijk wordt die volgende maand aangekondigd, tijdens een groot Apple-event waarin ook de iPhone 15 wordt onthuld. We verwachten dat je diezelfde maand nog kunt updaten. Want eerlijk, die oude functies kunnen niet op tegen de nieuwe.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over de release van watchOS 10? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
watchOS 10
Bekijk dit dossier

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Petra
Lezer
Petra

Hoi Annemiek, die animaties beweeg je zonder crown-knop gewoon door op je scherm te tikken. No problemo 😃
Die metropolitaans en maan standen overigens niet idd ☺️

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dankjewel voor de tip, we hebben het artikel enigszins genuanceerd.

Patrick
Lezer
Patrick

Dat je niet meer snel van wijzerplaat kunt wisselen is echt een gemis. Hoop dat deze functie terugkomt in een update