Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple Watch: deze functies verlies je met watchOS 10

Auteur: Annemiek Lourensen
3 reacties
watchOS 10 functies


Lees verder na de advertentie

watchOS 10 zit vol vernieuwingen, maar helaas zijn er ook twee oude Apple Watch-functies die met pensioen gaan. En daar balen wij van.

watchOS 10 functies

watchOS 10 is de volgende grote software-update voor de Apple Watch. En daarmee bedoelen we ook echt groot, want watchOS 10 is de meest ingrijpende Apple Watch-update in jaren. Zo hebben veel apps een nieuw ontwerp gekregen, maken widgets eindelijk hun debuut en is het bedieningspaneel verplaatst. En er zijn uiteraard weer nieuwe wijzerplaten: ‘Snoopy’ en ‘Palet’.

De update is nog niet uit, maar de afgelopen tijd hebben ontwikkelaars de software al volop kunnen testen. Daaruit blijkt dat twee functies van watchOS 9 en ouder plots zijn verdwenen. En dat is jammer, want ze waren behoorlijk handig.

Snel wisselen


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Wil je snel van wijzerplaat wisselen? In watchOS 9 en ouder hoef je alleen maar naar links of rechts te vegen. Dan komt de volgende of vorige wijzerplaat die je hebt opgeslagen automatisch op je scherm te staan.

In watchOS 10 kan dit niet meer. Om nu van wijzerplaat te wisselen, moet je je vinger op de wijzerplaat leggen: dan kun je pas naar links of rechts vegen. Een stapje extra is op zich niet erg, maar het werkt wel wat omslachtiger dan voorheen.

Animaties

Veel wijzerplaten hebben leuke animaties die bewegen wanneer je aan de Digital Crown draait. Denk maar aan een wijzerplaat als ‘Speeltijd’: geef de Crown een draai en de figuurtjes op de achtergrond draaien mee. Nog een voorbeeld is ‘Metropolitaans’, waarbij de cijfers op het uurwerk groter of kleiner worden.

Maar … de digitale kroon heeft in watchOS 10 namelijk een andere functie gekregen. Als je er dan aan draait, verschijnt voortaan het nieuwe menu met widgets. Je kunt sommige animaties alsnog triggeren door erop te tikken, maar het werkt minder intuïtief. En lang niet bij iedere wijzerplaat.

watchOS 10 release

watchOS 10 werd aangekondigd tijdens de aftrap van de WWDC 2023 op maandag 5 juni. Een officiële release datum is er nog niet. Waarschijnlijk wordt die volgende maand aangekondigd, tijdens een groot Apple-event waarin ook de iPhone 15 wordt onthuld. We verwachten dat je diezelfde maand nog kunt updaten. Want eerlijk, die oude functies kunnen niet op tegen de nieuwe.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over de release van watchOS 10? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!