Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
macOS Monterey ondersteuning
macOS

macOS Monterey

Met macOS Monterey krijgt je Mac een hoop coole functies. Voor welke Macs is de software beschikbaar? Wat zijn de nieuwe functies? En hoe kun je macOS Monterey installeren? Je leest er alles over in dit artikel.

Lees verder na de advertentie

macOS monterey

macOS Monterey: wat is er nieuw?

De gekozen naam past wederom helemaal bij deze versie van macOS. Kreeg het besturingssysteem in 2020 de grootste update van de voorgaande tien jaar, in 2021 was het wat rustiger. Net als het kleine Monterey zelf. Maar zoals vaker met kleine steden: je moet de mooiste plekken alleen even weten te vinden. En zo zit ook macOS Monterey weer boordevol kleine en grote nieuwe functies die zeer de moeite waard zijn.

Op welke Macs kun je macOS Monterey installeren?

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Zoals met iedere nieuwe macOS-versie zijn een aantal oudere Macs niet meer beschikbaar. Deze Macs hebben wél macOS Monterey ondersteuning:

Om te zien welke Mac je hebt, klik je linksboven in het scherm op  en kies je voor ‘Over deze Mac’.

Wanneer verschijnt macOS Monterey?

Sinds maandag 25 oktober 2021 kun je de update downloaden en installeren. Overigens is het niet de nieuwste versie van macOS: inmiddels zijn ook macOS Ventura en macOS Sonoma verschenen.

Safari helemaal vernieuwd

Safari is de snelste én energiezuinigste browser ter wereld, dus daar hoefde Apple met macOS Monterey weinig focus op te leggen. Daarom ging er met deze update meer aandacht naar het design. Nieuw is een moderner tabblad-design dat je meer van de pagina laat zien terwijl je scrolt. De nieuwe tabbladbalk past bij de kleur van de webpagina en combineert tabbladen, de adresbalk en het zoekvakje in een enkele, compacte balk.

Tabbladgroepen zijn daarnaast een nieuwe manier om je tabs gemakkelijk te bewaren en te ordenen. Dit is handig bij het plannen van uitstapjes, om te shoppen, of gewoon om de tabbladen bij de hand te hebben die je dagelijks gebruikt. Tabbladgroepen zijn op al je Apple-apparaten hetzelfde, dankzij iCloud. Op die manier kun je overal aan je projecten verder werken of desgewenst zelfs tabbladen delen met vrienden en familie.

AirPlay naar je Mac

Met AirPlay stream je het beeld van je iPhone of iPad gemakkelijk naar je Apple TV. Sinds macOS Monterey kan het ook met je Mac, met dank aan de nieuwe functie AirPlay to Mac. Je Mac werkt hiermee als een Apple TV, zodat je media vanaf je iOS-apparaten gemakkelijk op het grotere scherm krijgt. Selecteer op je iPhone, iPad of Mac de gewenste AirPlay-ontvanger en het beeld wordt daarheen gestreamd. In theorie is het hiermee zelfs mogelijk om je iMac als tweede scherm voor je MacBook te gebruiken. Het is een functie waar wij bij iCreate ontzettend blij mee zijn.

Vind je Focus terug

Focus macos Monterey

Continu afgeleid van alle binnenstromende berichten? Met Focus kun je weer focussen. De functie is er ook voor iOS 15. Focus laat je automatisch berichten filteren die niets met je huidige activiteit te maken hebben. Verder kun je een status instellen om aan anderen te signaleren dat je even niet gestoord willen worden. Dat doe je uiteraard vanuit het Berichtencentrum van macOS. Zodra je Focus op een van je apparaten instelt, wordt de status op al je andere Apple-apparaten geactiveerd. Uiteraard pas je hem ook aan een nieuwe activiteit – of je nu een presentatie aan het voorbereiden bent of een werkstuk voor school moet afmaken.

Universal Control

Een van de leukere macOS Monterey-functies is Universal Control. Hiermee bedien je voortaan je iPad vanaf je MacBook. Of zelfs je iMac. Klinkt misschien wat abstract, maar in de praktijk is het erg tof. Heel kort door de bocht kun je met niets meer dan één toetsenbord, muis of trackpad, op al je Apple-apparaten werken.

Stel: je hebt een MacBook met daarnaast een iPad. Zodra je Universal Control activeert, kun je met de muiscursor op je Mac gewoon naar het homescreen van de iPad bewegen. Daar verandert die van cursor naar de ronde stip, zoals je dat kent van iPadOS. Universal Control werkt met in totaal drie apparaten tegelijk, dus ook een iMac kan meedoen in bovenstaande opstelling.

Helemaal magisch wordt Universal Control wanneer je bestanden tussen apparaten probeert uit te wisselen. Die kun je namelijk gewoon verslepen middels drag en drop, over de grenzen van het besturingssysteem heen. Op die manier sleep je een zelfgetekende afbeelding van de iPad zo in een Keynote-presentatie op je Mac. Het voelt niet aan als dé grote revolutie, maar het maakt het samenwerken op meerdere Apple-apparaten zoveel gemakkelijker.

Nieuwe FaceTime-functies

FaceTime heeft sinds macOS Monterey een aantal nieuwe audio- en videofuncties die gesprekken natuurlijker en realistischer maken. Met 3D-audio tijdens een FaceTime-gesprek hoor je de stem van de persoon vanuit de richting waar die zich tijdens het gesprek op het scherm bevindt. Voice Isolation maakt de gesprekken kristalhelder, een kunstmatige intelligentie onderdrukt daarbij achtergrondgeluiden. Met Wide Spectrum worden juist alle geluiden in de omgeving duidelijk weergegeven.

De nieuwe Portretstand gebruikt de Neural Engine van de M1-chip om een prachtig effect te creëren dat de achtergrond van de videobeelden vervaagd. En een nieuwe rasterweergave toont deelnemers in tegels van gelijke grootte. Het klinkt allemaal uiteraard een beetje bekend van Zoom en Teams, maar we zijn toch blij dat FaceTime deze handige functies nu eindelijk heeft.

Met SharePlay deel je daarnaast allerlei media met je vrienden. Dat kunnen bijvoorbeeld je favoriete nummers, series of films zijn. Dit gebeurt in ‘real-time’ zodat je tegelijk naar muziek luistert, films bekijkt, of gewoon je scherminhoud deelt. Dankzij een eenvoudig te integreren API kunnen ook andere ontwikkelaars hun apps direct in FaceTime brengen.

Opdrachten naar de Mac

Opdrachten helpt je dagelijkse taken te automatiseren en productiever te worden dan ooit. Net als op de iPhone en iPad gebruik je Opdrachten om je taken snel af te handelen met de apps die je het vaakst gebruikt. Met behulp van de uitgebreide galerij met speciaal voor de Mac gemaakte acties deel je onmiddellijk bestanden, maak je geanimeerde GIF’s en nog veel meer. Professionals die nog een stap verder willen gaan, kunnen met de editor van Opdrachten op de Mac gedownloade takenreeksen aanpassen aan hun eigen workflow.

Opdrachten is in heel macOS geïntegreerd, onder andere in de menubalk, Finder, Spotlight, en via spraakbesturing met Siri. Zo zijn snelkoppelingen gemakkelijk uit te voeren, in welke app je ook zit. Verder importeer gemakkelijk bestaande oude Automator-workflows in Opdrachten, start je ze vanuit het nieuwe programma of integreer je ze in nieuwe takenreeksen.

Notities nog beter

De nieuwe functies in Notities helpen je georganiseerd te blijven, samen te werken en overal notities te maken. Met Quick Notes deel je notities op een nieuwe manier in het hele systeem, verder noteer je hiermee je gedachten en ideeën waar je ook maar inspiratie opdoet. Je haalt deze QuickNotes overal in het systeem vanuit de hoeken van het scherm naar voren. Als dat is gebeurd mag je ook links uit een app aan zo’n snelle notitie toevoegen voor meer context. Dat werkt bijvoorbeeld vanuit een webpagina in Safari of bij een adres in Kaarten.

Als je met andere mensen via Notities samenwerkt aan een project, voeg je voortaan mentions toe, bekijk je de wijzigingen van alle gebruikers in de nieuwe Activity View, en geef je ze tags om ze snel en gemakkelijk terug te vinden in de nieuwe Tag Browser. Het maakt Notities weer net wat gebruiksvriendelijker om met meerdere mensen samen te werken of grote projecten erin op te slaan.

Overige macOS Monterey functies

Ten slotte heeft macOS met Monterey nog een hoop kleine extraatjes gekregen. Dit zijn onze favorieten.

Livetekst

Livetekst gebruikt kunstmatige intelligentie om tekst zoals telefoonnummers, webpagina’s en adressen in foto’s en afbeeldingen te ontdekken, zodat je deze tekst kunt kopiëren en plakken, of er meteen iets mee kunt doen, zoals bellen, een webpagina openen of informatie vinden. Visual Lookup helpt je daarnaast om dieren, kunst, poi’s en planten te identificeren. Beide functies werken in heel macOS, ook in apps als Foto’s, Berichten, en Safari.

3D audio

Met 3D audio op Macs met M1-chip leveren AirPods Pro en AirPods Max een bioscoop-achtige geluidservaring

Opname-indicator

De opname-indicator op de Mac laat meteen zien welke app momenteel de microfoon van de Mac gebruikt.

Toegankelijkheid

Nieuwe toegankelijkheidsfuncties laten je overal alternatieve beeldomschrijvingen toevoegen via Markeringen. En een verbeterde toetsenbordbediening en nieuwe aanpassingsmogelijkheden voor de muiscursor maken het navigeren op de Mac nog flexibeler.

Nieuwe wallpaper

In Monterey zit ook een nieuwe wallpaper, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren is er alleen een abstracte wallpaper, en dus niet eentje van het echte Monterey in Californië. Een stel enthousiastelingen heeft die wallpaper alsnog gemaakt: bekijk de macOS Monterey wallpaper.

macOS Monterey downloaden

macOS Monterey update

Je downloadt macOS Monterey gratis via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Klik hier op ‘Werk nu bij’ en doorloop de stappen. Vlak na een grote release blijkt een update vaak wat kinderziekte te hebben, maar de meeste macOS Monterey problemen zijn inmiddels al lang opgelost door Apple. Benieuwd naar hoe de update bevalt? Lees ook onze macOS Monterey review.