Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacOS Monterey problemen (én oplossingen!)

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties


Lees verder na de advertentie

Afgelopen najaar is er een grote software update verschenen voor je Mac: macOS Monterey. Met een hoop toffe nieuwe functies, meer stabiliteit en verbeterde prestaties. Toch is de update niet voor iedereen helemaal naar wens verlopen. Dit zijn enkele van de macOS Monterey problemen waar Mac-gebruikers tegenaan lopen – en de oplossingen.

macOS Monterey release

Waarom upgraden naar macOS Monterey?

Wie keek er nou niet uit naar de opvolger van Big Sur? macOS Monterey heeft allerlei nieuwe functies en verbeteringen voor heel veel apps. Safari is helemaal vernieuwd, de nieuwe functie Focus helpt je om je te concentreren en bovendien is er de nieuwe app Opdrachten. Reden genoeg om macOS Monterey te downloaden en te installeren. Maar … deze grote nieuwe update bevat ook wat kinderziektes.

MacOS Monterey installatie lukt niet

macOS Monterey update


kooptip

Misschien denk je: wat nou, problemen na installatie. Zover kom ik niet eens: ik kan macOS Monterey niet installeren. Laten we beginnen bij het begin. Je downloadt macOS Monterey software gratis via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Klik hier op ‘Werk nu bij’ en doorloop de stappen. Staat de download er niet? Controleer het volgende:

1. macOS Ondersteuning

Check eerst of je Mac geschikt is voor macOS Monterey. Deze Macs hebben kunnen Monterey aan:

  • iMac: eind 2015 of nieuwer
  • iMac Pro: 2017 of nieuwer
  • MacBook: begin 2016 of nieuwer
  • MacBook Air: begin 2015 of nieuwer
  • MacBook Pro: begin 2015 of nieuwer
  • Mac mini eind: 2014 of nieuwer
  • Mac Pro eind: 2013 of nieuwer

Op te zien welke Mac je hebt, klik je linksboven op  en kies je voor ‘Over deze Mac’.

2. Zorg voor genoeg ruimte

Opslag Mac beschikbaar

Monterey is een grote update en je hebt veel ruimte nodig. Dit is wat Apple adviseert: ‘Als u een upgrade uitvoert vanaf macOS Sierra of hoger, moet uw Mac 26 GB vrije opslagruimte hebben voor de upgrade. Als u een upgrade uitvoert vanaf een eerdere release, moet uw Mac tot 44 GB vrije opslagruimte hebben.’

Weten hoe het met de opslag van jouw Mac gesteld is? Klik linksboven op het appeltje en dan ‘Over deze Mac’. Op het paneel ‘Opslag’ zie je wat de stand van zaken is en hoeveel vrije ruimte je nog hebt. Via de knop ‘Beheer’ rechtsboven in het scherm biedt Apple je diverse tools om snel ruimte vrij te maken.

3. Het duurt eindeloos!

Lijkt er geen einde te komen aan de update? Je moet er echt even de tijd voor nemen, een doordeweekse dag op kantoor is dus niet het juiste moment voor het updaten van je Mac. Zit er na een paar uur nog steeds geen schot in de zaak? Dan wordt het tijd om de Mac in veilige modus te (her)starten: houd tijdens het opstarten de shift-toets vast en probeer het opnieuw. Een goede (wifi)verbinding met het internet is ook een must!

Trackpad MacBook werkt niet

MacBook Air 2020 toetsenbord

Bij de eerste versie van macOS Monterey werkte ‘Tikken om te klikken’ niet goed. Als je deze functie geactiveerd hebt (via ‘Systeemvoorkeuren>Trackpad>Aanwijzen en klikken’), dan kun je tikken met één vinger om te klikken. Maar dat ging in sommige gevallen dus niet meer. Apple heeft inmiddels diverse aanvullende updates uitgevoerd, en in een daarvan is deze vervelende bug verholpen. Zorg er dus voor dat je de meest recente versie van Monterey op je computer hebt.

Apple-muis werkt niet

Magic Mouse

Heb je zo’n mooie Magic Mouse van Apple? Of een Magic Trackpad? Op magische wijze werkten bij veel mensen de scroll- en veegbewegingen niet meer naar behoren. Hiervoor heeft Apple nog steeds geen goede update uitgebracht, dus is het nog steeds behelpen.

Vaak helpt het om de muis uit en weer aan te zetten. Werkt dat niet, dan kun je ook proberen om je Mac uit en weer aan te zetten. Volgens sommigen helpt het om in het programma Activiteitenweergave het proces ‘Dock’ te onderbreken. Dit zijn dan wel ingrepen die je steeds moet herhalen, dus hopelijk komt er alsnog een keer een update.

Wifi MacBook werkt niet

Sommige gebruikers melden dat na de Monterey-update wifi niet meer goed werkt of steeds uitvalt. Dit kan aan wel duizend-en-een dingen liggen – op afstand is het vaak lastig te bepalen. Check in ieder geval of andere apparaten wel op wifi kunnen. Als dat al niet lukt, kun je het best je provider bellen. Ligt het echt aan je Mac? Probeer dan het volgende:

1. Zet je Mac of wifi uit en weer aan

Dat klinkt misschien flauw, maar een herstart doet soms wonderen. Wifi uitzetten? Hiervoor tik je op de wifi-knop in de menubalk en zet je de schakelaar uit en weer aan. Werkt het niet, herstart dan je Mac.

2. Vergeet dit netwerk

  • Klik op het wifi-symbool in de menubalk en op ‘Netwerkvoorkeuren’.
  • Tik rechtsonder op ‘geavanceerd’.
  • Verwijder de voorkeursnetwerken met het minnetje.
  • Voeg het wifinetwerk daarna weer opnieuw to via het plusje.

3. Reset de wifi-router

Misschien ligt het niet aan je Mac, maar aan je router of modem. Het kan dan helpen om hem te resetten, zodat-ie weer terugggaat naar de fabrieksinstellingen en weer als nieuw is. Hoe je dit doet, verschilt per router. Kijk dus op de website van de fabrikant voor een instructie.

4. Wifiprobleemoplossing

wifiprobleemoplossing

Option-klik op het wifi-symbool in de menubalk en start ‘Wifiprobleemoplossing.’ Deze app helpt je met het opsporen van veelvoorkomende wifiproblemen en geeft je na analyse een oplossing.

Bluetooth MacBook werkt niet

Ook bluetooth-problemen komen vaak voor bij updates. Koppelen je apparaten niet meer zo mooi als voorheen? Dan helpt het om bluetooth uit en weer aan te zetten via het icoon in de menubalk. Biedt dat geen soelaas, dan kun je via ‘Systeemvoorkeuren>Bluetooth’ de gekoppelde apparaten verwijderen en daarna weer opnieuw koppelen.

Lijkt niks te werken? Dan kun je de bluetoothmodule van je Mac resetten. Stom genoeg heeft Apple die functie met macOS Monterey uit het snelmenu verwijderd. Daarom moet je het nu doen via Terminal.

  • Open Terminal.
  • Typ: sudo pkill bluetoothd
  • Duw op enter en voer je wachtwoord in.
  • Herstart je Mac.

Dit Terminal-commando zorgt ervoor dat alle externe apparaten die via Bluetooth met je Mac gekoppeld zijn, ontkoppeld worden. Daarna kun je ze weer opnieuw instellen.

Batterij problemen

Diverse mensen met een MacBook melden dat ze problemen hebben met de batterij sinds de update naar macOS Monterey.

Het beruchtste geval? Sinds januari klaagden mensen over het snel leeglopen van hun batterij in sluimerstand. Dit bleek een bug te zijn die optrad bij het gebruik van bluetooth-apparatuur. Het probleem deed zich voor bij MacBooks met een Intel-chip. Het probleem is inmiddels verholpen: hiervoor moet je updaten naar minimaal macOS 12.2.1. Voor de rest kun je de volgende algemene maatregelen nemen:

1. Energiebesparingsmodus Mac activeren

Net zoals de iPhone heeft de Mac een energiebesparingsmodus. Staat deze aan, dan wordt om te beginnen de kloksnelheid van het systeem teruggedraaid. Daarnaast wordt het scherm van je Mac gedimd. Voor deze functie heb je een MacBook Air (eind 2018 of nieuwer) en MacBook Pro (begin 2016 of nieuwer) nodig met macOS Monterey.

2. Check de toestand van je batterij

Belangrijke batterijinformatie

Toen je Mac vers uit de verpakking kwam, kon je met gemak een hele werkdag doorkomen op één batterijlading. Maar tegenwoordig ben je al blij als je het einde van een Teams-vergadering haalt. Op een gegeven moment heeft de batterij van je MacBook echt zijn beste tijd gehad. Je krijgt dan een waarschuwing via ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij’. Hier is dan een gevarenbordje te zien en verschijnt het blokje ‘Belangrijke batterij-informatie’, met daarin de omschrijving van het probleem. Via de button ‘Serviceopties’ kun je direct een afspraak maken voor het repareren van je Mac.