Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

macOS Monterey: Focus helpt je om meer gedaan te krijgen

Focus macos Monterey
Download:
N.v.t.

Gisteren is macOS Monterey verschenen. Een fijne nieuwe optie is Focus: dit is een uitbreiding van de eerdere Niet storen-functie. Hiermee filter je je meldingen en voorkom je afleiding. Ben je bijvoorbeeld aan het werk, dan krijg je alleen notificaties van personen en apps die op dat moment relevant zijn. Bijvoorbeeld van collega’s of werkgerelateerde apps. Zo krijg je meer gedaan! Je kunt voor iedere situatie een Focus aanmaken. Stel je hem in op je Mac, dan  werkt het automatisch ook op je andere Apple-apparaten. Je kunt ook via iOS 15 Focus instellen op je iPhone, maar in deze workshop laten we zien hoe je de macOS Monterey Focus-functie activeert op je Mac.

1. Systeemvoorkeuren

macOS Monterey Focus activeren

Open de Systeemvoorkeuren en klik op het vernieuwde onderdeel ‘Meldingen en focus’. Boven in het scherm kies je het paneel Focus. Hier gaan we van start met het instellen van je Focus.

2. macOS Monterey: Focus instellen

Focus macos Monterey

In de zijbalk links vind je standaard al negen momenten waarop je waarschijnlijk ‘in focus’ wilt zijn, zoals Gamen, Lezen en Werk. Klik er eentje aan, bijvoorbeeld ‘Persoonlijk’.

3. Toegestane apps toevoegen

Focus macos Monterey

Bij ‘Toegestane meldingen van’ geef je aan van welke personen en apps je meldingen wilt blijven ontvangen gedurende je focus. Klik maar op het plusje en voeg ze één voor één toe.

4. Focus automatisch inschakelen

Focus macos Monterey

Als je onder ‘Schakel automatisch in’ op het plusje klikt, kun je aangeven wanneer de focus automatisch moet starten. Bijvoorbeeld op een bepaalde tijd of locatie, of als je een specifieke app opent.

5. Aanvullende opties

Focus macos Monterey

Klik bovenin op ‘Opties’ om oproepen van bijvoorbeeld je favoriete contactpersonen altijd door te laten komen, ongeacht de focus. Dat kun je ook doen voor herhaalde en tijdsgevoelige meldingen.

6. Je eigen Focus maken

Klik onder in de balk links op het plusje en daarna op ‘Aangepast’ voor het maken van een eigen unieke focus. Geef deze een naam, een kleur en een symbool en klik dan op ‘Voeg toe’.

7. Pas de details aan

Focus macos Monterey

Je focus belandt nu tussen de overige standaard focussen in de zijbalk links. Je kunt er op dezelfde manier invulling aangeven als zojuist uitgelegd bij stap 3 tot en met 5.

8. Focus activeren via menubalk

Focus macos Monterey

Een focus is altijd handmatig te starten – ook als je deze bijvoorbeeld hebt ingepland. Open hiervoor het Bedieningspaneel, klik op ‘Focus’ en kies de gewenste focus uit de lijst die verschijnt.

9. Zet hem in de menubalk

Focus macos Monterey

Klik in de Systeemvoorkeuren op ‘Dock en menubalk’ en kies in de balk links Focus. Vink ‘Toon in menubalk’ aan, en zet dit op ‘altijd’. Zo start je je focus supersnel vanuit de menubalk!