macOS Monterey review na bijna een halfjaar: wat vinden we ervan?
macOS Monterey is inmiddels al een hele tijd uit: afgelopen najaar is het nieuwe besturingssysteem voor de Mac verschenen. Inmiddels zijn we enkele tussentijdse updates verder. Vorige week verscheen versie 12.3, en daarmee ook een belangrijke nieuwe functie die keer op keer was uitgesteld – Universele bediening. Dat betekent dat macOS Monterey nu eindelijk compleet is. De hoogste tijd voor een macOS Monterey review!
macOS Monterey update
De officiële release date van macOS Monterey was op 25 oktober 2021. Inmiddels zijn er al enkele tussentijdse updates verschenen. In deze review bespreken we macOS Monterey 12.3: dat is de versie die verscheen op maandag 15 maart, met als grootste toevoeging Universele bediening.
macOS Monterey devices: deze Macs kun je updaten
- iMac: eind 2015 of nieuwer
- iMac Pro: 2017 of nieuwer
- MacBook: begin 2016 of nieuwer
- MacBook Air: begin 2015 of nieuwer
- MacBook Pro: begin 2015 of nieuwer
- Mac mini eind: 2014 of nieuwer
- Mac Pro eind: 2013 of nieuwer
Geen idee welke Mac je hebt? Klik linksboven op en kies voor ‘Over deze Mac’.
De grootste vernieuwing: diverse manieren om contact te houden
kooptip
De iPhone 16 Plus nu met €100 inruilbonus!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Monterey werd in juni vorig jaar aangekondigd, tijdens Apple’s WWDC – de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Toen zaten we nog in het hart van de pandemie en hadden we met zijn allen geruimte tijd thuis zitten verpieteren. Dat had ook zo zijn weerslag op de medewerkers van Apple en de nieuwe functies die ze ontwikkelden. Veel daarvan stonden in het teken van contact onderhouden met anderen.
‘macOS Monterey bevat handige en leuke nieuwe manieren om contact te houden met vrienden, familie en collega’s’, zo presenteerde Apple het nieuwe operating system. Is daarvan iets terechtgekomen?
1) Verbeteringen in FaceTime
De hele wereld sloeg een jaar of twee aan het Zoomen, Teamsen en wat al dies meer zij. En Apple-gebruikers, die allemaal gebruik kunnen maken van de videobel-app FaceTime? Die sloegen net zo goed aan het Zoomen en Teamsen en lieten FaceTime massaal links liggen. De hoogste tijd voor Apple om FaceTime te verbeteren – voor de iPhone, maar ook voor Monterey.
FaceTime kreeg inderdaad een opfrisbeurt. De portretmodus (exclusief voor M1-Macs) zorgt ervoor dat je rommelige huis niet zichtbaar is. Er werd gesleuteld aan de audio, zodat de sprekers wat natuurlijker overkomen. De rasterweergave zorgt tijdens groepsgesprekken voor een wat meer zakelijke look.
Bovendien keek Apple buiten de grenzen van het Apple-universum – het werkt niet alleen op macOS Monterey devices of iOS. Je kunt ook Android-gebruikers uitnodigen voor een gesprek. En dat doen we … toch maar liever niet. FaceTime is nog steeds niet echt gemeengoed, ook al werkt het allemaal steeds beter. Saillant detail: als Apple journalisten bijpraat over nieuwe producten, gebeurt dat ook niet via FaceTime maar via WebEx.
2) Deel media via SharePlay
Een van de nieuwe FaceTime-verbeteringen verdient een eigen kopje in deze macOS Monterey review: het gaat om SharePlay. Met SharePlay kun je tijdens het FaceTimen in realtime je favoriete muziek, series, films en meer delen met je gesprekspartner.
Ook hier geldt dat het allemaal behoorlijk oké werkt. Maar ja, je moet wél eerst de drempel over om FaceTime überhaupt te gebruiken. Dat is een eerste bottleneck. Ga je vervolgens content delen van bijvoorbeeld Apple Music of Apple TV+? Dan moet je er rekening mee houden dat de ander ook een abonnement hierop moet hebben. Dat zijn dus nogal wat beperkende factoren.
3) Gedeeld met jou
Via ‘Gedeeld met jou’ heb je snel toegang tot content die een van je contacten je gestuurd heeft. Websites vind je terug in Safari, kiekjes in de app Foto’s en podcasts in de app Apple Podcasts – deze apps hebben allemaal een ‘Gedeeld met jou’-sectie. Het materiaal moet verstuurd zijn via de Apple-app Berichten, wat dus weer een beperkende factor is.
Sommige mensen vinden het nogal drastisch dat gedeelde flauwekul (want dat is het vaak) zo diep genesteld raakt in je systeem. Gelukkig kun je Gedeeld met jou helemaal uitzetten, of per contactpersoon of per app.
Focus
Voldoende manieren dus om gemakkelijker contact te onderhouden met anderen. Maar misschien zoek je juist rust, en ook daarin voorziet deze macOS Monterey update, en wel met de nieuwe functie Focus. Focus is eigenlijk een evolutie van de oude vertrouwde Niet storen-functie. Activeer je een Focus op je Mac, dan werkt die ook op je iPhone en vice versa.
Met Focus stem je je meldingen af op de situatie waarin je je bevindt. Ben je bijvoorbeeld op je werk, dan ontvang je alleen notificaties van je collega’s of van apps die relevant zijn voor je werk. Zo kun je focussen inrichten voor iedere denkbare situatie: een ‘Quality time met het gezin’-focus, een ‘Ik zit nu te eten’-focus – wat jij wilt. Het is een rotwerk om het allemaal in te richten, maar als je het eenmaal gedaan hebt, dan heb je er veel profijt van.
macOS Monterey apps: Opdrachten is nieuw
De app Opdrachten maakte een paar jaar terug zijn debuut op de iPhone en heeft nu ook zijn weg gevonden naar de Mac. Met Opdrachten automatiseer je repetitieve taken, zodat je die met een druk op de knop uitvoert. Je bouwt in feite een mini-appje.
Op de iPhone gebruikte ik Opdrachten eigenlijk nauwelijks. Zoveel productiefs doe ik niet op mijn telefoon. De Mac blijkt een veel geschikter apparaat voor het automatiseren van taken. Zo gebruik ik een opdracht voor het opruimen van mijn bureaublad, en stuur ik downloads makkelijker dan ooit door naar de prullenmand. Doordat ik Opdrachten op de Mac veel gebruik, zie ik nu ook beter wat voor nuttige dingen ermee mogelijk zijn op de iPhone. Een goede zet van Apple dus.
Safari
Safari kreeg afgelopen najaar een flinke make-over, en dat viel met name op in het design. Wat zijn de opvallendste veranderingen?
1) Tabbalk
Apple nam in de eerste plaats de balk met tabs stevig onder handen. De actieve tab is tegelijk ook de tab die dient als zoekveld. Het voordeel hiervan is dat het bovenste deel van Safari minder ruimte inneemt, en er meer plek is voor de website. Het nadeel is dat de zoekbalk steeds verschuift en het zoeken is naar waar je typen moet.
Al vanaf de eerste Monterey beta was de verandering controversieel. Er werd zó hard over geklaagd dat Apple het uiteindelijk mogelijk maakte om te kiezen tussen het nieuwe ‘compacte’ design, en de oude afzonderlijke tabs. Ook wij wisten eerlijk gezegd niet hoe snel we terug moesten keren naar het oude design.
2) Tabgroepen
De andere opvallende wijziging is dat je je tabs kunt bewaren in tabgroepen. Zo kun je in één groep bijvoorbeeld alle websites rondom een specifiek thema kwijt, bijvoorbeeld werk, vakantie, je hobby, het weer … De tabgroepen worden ook gesynchroniseerd met je iPad en iPhone.
Het idee is leuk, maar persoonlijk maak ik er steeds een rommeltje van. Soms klik ik automatisch een tab weg als ik genoeg gelezen heb, en dan verdwijnt deze ook prompt definitief uit de groep. Of ik klik verder vanuit een tab, en weer verder, en dan staat plots de website waar ik naartoe klikte in mijn tabgroep, in plaats van de oorspronkelijke site.
Keer op keer heb ik het opnieuw ingericht – en weer door elkaar gegooid, per ongeluk. Ik zou een aantal tabs willen kunnen ‘locken’ in de tabgroepen, maar vooralsnog is dat geen optie.
Universele bediening
We begonnen deze review met een verwijzing naar Universele bediening. Het is de functie die tijdens de macOS Monterey-aankondiging het meest tot de verbeelding sprak en waar Apple ons eindeloos op heeft laten wachten.
Maar na een week of anderhalf met Universele bediening kunnen we zeggen: het was het wachten waard! Met Universele bediening kun je je Mac samen met je iPad bedienen met één muis en toetsenbord. Je zet je bijvoorbeeld je Apple MacBook Air en je iPad naast elkaar, en sleept zo de cursor vanaf het bureaublad van je Mac naar het thuisscherm van je iPad. Foto’s en bestanden versleep je van het ene naar het andere apparaat. Het werkt als een zonnetje. Zo werken je Apple-apparaten nog beter samen.
Software update vol kleine nieuwe functies
macOS Monterey bevat dus heel veel grote nieuwe functies, maar ook heel veel handige, inventieve of gezellige kleine vernieuwingen. En die vormen misschien wel de kers op de taart. We noemen een paar van onze favorieten:
- Net zoals op de iPhone en iPad kun met Livetekst (handgeschreven) tekst uit foto’s kopiëren en plakken.
- In Notities en Herinneringen orden je je aantekeningen nu veel gemakkelijker op basis van zelfgekozen tags.
- Je kunt een bewegende memoji op het inlogscherm zetten.
- Betaal je voor je iCloud-opslag? Dan heb je automatisch iCloud+, met als grootste voordeel dat je je e-mailadres privé kunt houden.
- Met AirPlay stream je voortaan content naar je Mac vanaf een iPhone, iPad of een andere Mac.
- Met Digitale erfenis regel je je digitale nalatenschap, zodat je nabestaanden bij je account en gegevens kunnen.
- Er is een nieuw Hello-screensaver en een bijpassend bureaublad, helemaal in de stijl van de nieuwe iMac. En natuurlijk is er ook een macOS Monterey wallpaper.
- In Zoek mijn zie je realtime waar je gezinsleden uithangen, ook als ze zich van A naar B bewegen.
- Met een M1-Mac zie je een toffe interactieve globe in Kaarten.
macOS Monterey review: conclusie
Waar Big Sur een jaar eerder nog een grote update was met een compleet nieuw design, is macOS Monterey vooral een degelijke doorontwikkeling, met als speerpunt communicatie. FaceTime is wat volwassener geworden – maar toch lijkt Apple de boot een beetje gemist te hebben. Focus is een logische doorontwikkeling van Niet storen.
Een minpuntje vinden we dat sommige functies exclusief voor M1-Macs zijn – je kunt nota bene nog Intel-Macs kopen. En bijvoorbeeld zo’n globe zou technisch toch niet zo ingewikkeld hoeven zijn? Ook vinden we dat we lang op alle beloofde nieuwe functies hebben moeten wachten. Universele bediening en ook SharePlay werden in juni vorig jaar al aangekondigd als de belangrijkste vernieuwingen en schitterden beide lang door afwezigheid.
Inmiddels is Monterey compleet, en zijn de grootste macOS Monterey problemen verholpen middels updates. De hoogste tijd dus om deze software update te downloaden en te installeren op je laptop of desktop.
Praat mee
0