Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 16: véél fijner typen dankzij Toetsenbordfeedback

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 16 toetsenbord


Lees verder na de advertentie

iOS 16 is er! Het is een update met veel grote nieuwe functies, maar ook enkele kleine maar fijne verbeteringen. Toetsenbordfeedback is zo’n functie die je nu misschien nog niet direct mist, maar waar je straks echt niet meer zonder kunt. Wat houdt het in en waarom is het zo’n fijne verbetering?

iOS 16 toetsenbord

Haptische feedback

Je iPhone heeft een klein ingebouwd motortje dat voelbare trillingen produceert: de Taptic Engine. Houd je vinger maar eens wat langer op een app-icoon, dan voel je een trilling. Hierdoor heb je de illusie dat je écht iets indrukt op het scherm van je telefoon. En nu iOS 16 er is, werkt het ook met het toetsenbord.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Je voelt dan bij het typen steeds korte tikjes bij het aanraken van de toetsen. Door die voelbare feedback heb je echt het idee dat je een letter of ander teken getypt heb, en dat is hartstikke fijn op een virtueel toetsenbord. Het voelt toch als een soort bevestiging, zodat je zeker weet dat je de toets hebt aangeraakt. In iOS 15 kon je alleen nog maar kiezen voor geluidjes, en dat is hartstikke irritant – niet in de laatste plaats voor je omgeving.

iOS 16 toetsenbordfeedback activeren

Als je iOS 16 hebt geïnstalleerd, moet je de toetsenbordfeedback wel nog even activeren. Dat doe je hier:

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op ‘Horen en voelen’.
  • Tik op ‘Toetsenbordfeedback’.
  • Zet de schakelaar achter ‘Voelbaar’ op groen.

Batterij

Hoe fijn de functie ook is, Apple heeft er al een kanttekening bij geplaatst: door de toetsenbordfeedback zou de batterij van je iPhone sneller leeg gaan. Merk je na een tijdje dat je iPhone vaker moet opladen? Je schakelt de functie uit door de schakelaar achter ‘Voelbaar’ weer grijs te maken. Valt er na een tijdje toch geen verschil op, dan activeer je dit weer.

Wat is er nog meer nieuw in iOS 16

Benieuwd naar andere vernieuwingen in iOS 16? Lees dan ook de volgende artikelen:

Wil je graag op de hoogte blijven over komende updates en zo nu en dan handige iOS 16-tips lezen, meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!