Samenvatting WWDC 2024: dit zijn de 9 belangrijkste aankondigingen

Het was weer genieten geblazen voor alle Apple-liefhebbers tijdens de WWDC-keynote op 10 juni. Twee uur lang werd in typische Apple-stijl de ene na de andere nieuwe functie gepresenteerd. Sommige waren marginaal, andere juist baanbrekend. Lees hier de samenvatting!
Lees verder onder de advertentie
Altijd als eerste op de hoogte van Apple-nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
1. Apple Intelligence: generatieve AI binnen het Apple-ecosysteem
kooptip

Actie t/m 30 maart | OP = OP dus wees er snel bij

Hoewel de WWDC-keynote werd afgetrapt met allerlei updates over OS-besturingssystemen, was Apple Intelligence natuurlijk hetgeen waar iedereen vol verwachting naar uitkeek. Al maanden deden geruchten de ronde, en met AI-modellen als ChatGPT, Gemini en Pi kon de techgigant uit Cupertino natuurlijk niet achterblijven. Wat Apple met AI gaat doen, was dé grote vraag, en daar werd het laatste uur van de keynote dan ook volledig aan gewijd.
En dat stelde niet teleur. Zo kun je binnenkort op een iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPad en Mac met M1-chip of nieuwer generatieve AI inzetten in native Apple-apps. Hierdoor kun je eenvoudig teksten samenvatten, herschrijven met een andere toon of controleren. Ook kun je AI-afbeeldingen genereren of ruwe schetsen die je met de Apple Pencil maakt omtoveren in prachtige afbeeldingen. Je kunt zelfs je eigen emoji maken, een Genmoji, op basis van bijvoorbeeld een foto.
Apple Intelligence neemt de individuele context van de gebruiker hierin mee, wat betekent dat op basis van machine learning suggesties worden gedaan die bij jou passen. Kortom, Apple Intelligence zorgt ervoor dat jij sneller en doeltreffender je iPhone, MacBook of iPad kunt benutten.
Dit roept vanzelfsprekend vragen op over dataveiligheid. Tijdens de keynote benadrukte Apple daarom sterk het belang van privacybescherming. Veel modellen van Apple Intelligence draaien bijna volledig op de iPhone zelf doordat de rekencapaciteit flexibel tussen het toestel en de Apple-servers wordt verdeeld. De meeste data verlaten het toestel niet en worden niet opgeslagen of openbaar gemaakt, aldus Apple.
2. iOS 18: personaliseer zelfs de kleur van je apps

Je kunt weer op ontdekking gaan in je iPhone: iOS 18 omvat diverse nieuwe en kekke functies. Eén daarvan is de vele mogelijkheden om je thuisscherm aan te passen. De grootte van widgets, de kleuren van apps, de icoontjes van de native apps, het bedieningspaneel: bijna alles is veranderbaar. Is paars jouw lievelingskleur? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een thuisscherm met kleine paarse widgets, een paarse eenhoorn voor je camera-app en een nieuwe paarse wallpaper.
Daarnaast kun je in iOS 18 sms’jes veel levendiger maken met teksteffecten, terwijl de Mail-app en de Foto-app je bestanden categoriseert voor meer overzicht. Ook kun je met de nieuwe Passwords-app uitgebreide wachtwoordbeheerfuncties benutten. Verder kun je alle apps beveiligen met Face ID of zelfs verbergen op je thuisscherm.
De officiële release van iOS 18 vindt medio september plaats, al kun je de bèta-versie nu al downloaden.
3. macOS 15: een exacte weergave van je iPhone op je MacBook

Apple’s nieuwste macOS Sequoia biedt verbeterde productiviteit en AI-functies. Een hele handige functie is de synchrone weergave van je iPhone op je MacBook. Hiermee kun je je iPhone bedienen vanaf je Mac, wat handig kan zijn wanneer je gebruik wilt maken van apps die alleen op een mobiel toestel werken. Daarnaast kun je in macOS Sequoia met Apple Intelligence eenvoudig teksten herschrijven en samenvatten in apps als Mail, Notities, Pages en apps van derden. Ook biedt macOS Sequoia net zoals iOS 18 updates voor Safari en een nieuwe Passwords-app. Ook gamers komen aan hun trekken met nieuwe titels zoals Assassin’s Creed Shadows en verbeterde game-ervaringen.
4. Apple Vision Pro komt naar Europa, maar helaas niet naar Nederland

Leuk nieuws: de Apple Vision Pro komt naar Europa! Minder leuk nieuws: niet naar Nederland. Apple’s futuristische bril wordt beschikbaar voor onze mede-Europeanen in Duitsland, Frankrijk en het VK. Vanaf 28 juni 14.00 (CEST) is de bril alvast te bestellen en vanaf 12 juli is het daadwerkelijk verkrijgbaar. Mocht je écht niet kunnen wachten, dan zou je dus een vakantietripje naar een van deze landen kunnen overwegen. Goedkoop is de Apple Vision Pro (nog steeds) niet: het zal ongeveer € 4000 kosten.
Ander leuk nieuws over de Apple Vision Pro is dat visionOS 2 met een grote update komt. Zo zul je binnenkort in de Apple Vision Pro beeld zien dat vergelijkbaar is met een ultrawide curved monitor, voor een optimale kijkervaring. Daarnaast kun je foto’s die je al gemaakt hebt veranderen naar ruimtelijke 3D-versies. Bovendien zul je samen met anderen vanachter je Apple Vision Pro door je foto’s kunnen gaan en dus samen momenten kunnen herbeleven.
5. Siri luistert echt naar je én denkt met je mee

Siri was al een vriend van velen, maar op de iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, en iPad en Mac met M1-chip of nieuwer zal het je alwetende beste vriend worden. Dankzij Apple Intelligence is Siri dieper geïntegreerd in het systeem, met een beter taalbegrip en natuurlijkere reacties. Zo kan Siri context onthouden en acties uitvoeren die precies zijn toegespitst op jou en de informatie op je Apple-apparaat. Bijvoorbeeld een podcast afspelen die iemand je heeft aangeraden in een e-mail, of gedetailleerde vluchtinformatie weergeven op basis van alleen je vluchtnummer. Ook kan Siri gebruikmaken van ChatGPT waardoor ze ook altijd paraat staat om je advies te geven over allerlei onderwerpen.
6. Ein-de-lijk een calculator op de iPad – en wat voor een!

Het was iets waar men al jaren op wachtte: een calculator op de iPad. Gelukkig ben je met iPadOS 18 volledig voorzien in deze behoefte. Je kunt namelijk niet alleen ingewikkelde wiskundige formules typen en grafieken erin tekenen, maar ook zien hoe het direct in eigen handschrift wordt opgelost. Daarnaast kun je met iPadOS 18 handgeschreven tekst met de Apple Pencil omzetten in bewerkbare digitale tekst en tekstverbeteringen toepassen. Ook kun je net zoals bij iOS 18 je thuisscherm personaliseren naargelang je voorkeur voor de kleuren, groottes van apps, icoontjes en meer.
7. Apple TV wordt een handige informatiebron
Ken je dat moment wanneer je een film of serie kijkt en je helemaal weg bent van de muziek? Je pakt snel je iPhone, opent Shazam om het nummer te identificeren, en voegt het daarna toe aan je Spotify-afspeellijst. Apple heeft daar met tvOS 18 een handige functie voor: InSight. Met InSight kun je in realtime op Apple TV+ zien welk muzieknummer wordt afgespeeld en welke acteur in beeld is. Bovendien kun je het nummer direct toevoegen aan Apple Music.
8. AirPods bedienen door ‘ja’ te knikken of ‘nee’ te schudden
Ook interessant: de AirPods Pro krijgen een bijzondere software-update. Hiermee kun je handsfree en zonder woorden op Siri reageren door simpelweg met je hoofd te knikken voor ‘ja’ of te schudden voor ‘nee’. Zie je dit najaar dus mensen hun hoofd bewegen terwijl ze AirPods Pro dragen? Dan zijn ze waarschijnlijk met Siri in gesprek.
9. Apple Watch krijgt meer gezondheidfuncties

Daarnaast presenteerde Apple met watchOS 11 ook een aantal nieuwe functies voor de Apple Watch. Je krijgt inzicht in nog meer belangrijke gezondheidswaarden en de trainingsbelasting, waardoor je je workouts kunt optimaliseren. Bovendien zijn er meer personalisatiemogelijkheden en extra ondersteuning voor tijdens de zwangerschap toegevoegd.
Praat mee
0