Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

tvOS is het besturingssysteem van de Apple TV. Films kijken, games spelen, apps gebruiken: het wordt allemaal mogelijk gemaakt door tvOS. Wat is de nieuwste versie? Hoe kun je updaten?

Lees verder na de advertentie

Wat is tvOS?

Apple TV 4K 2022 met tvOS

tvOS is duidelijke geïnspireerd op iOS. Heb je een iPhone of iPad? Dan zul je op je Apple TV het een en ander herkennen uit het Apple-ecosysteem, zoals Apple TV+, Apple Arcade, Apple Music, Foto’s en HomeKit. Je kunt ook gebruikmaken van Siri, de slimme assistent van Apple, om met je stem te zoeken naar films, series, muziek en meer.

kooptip

Sinds wanneer bestaat tvOS?

tvOS werd voor het eerst aangekondigd op 9 september 2015, tijdens een media-evenement van Apple. Op 30 oktober 2015 werd de vierde generatie Apple TV beschikbaar, en deze werd geleverd met tvOS 9. Dit was de eerste versie van tvOS die ondersteuning bood voor apps van derden.

Je kunt tvOS dus niet installeren op oudere modellen (1e tot en met de 3e generatie): deze werken met een gesloten systeem – Apple TV Software genaamd – waarbij Apple zelf bepaalt welke toepassingen er te zien zijn op het scherm. Deze oudere Apple TV’s zijn nog wel te gebruiken, maar krijgen geen grote updates meer.

tvOS: welke versies tot nu toe?

Hoewel de vernieuwingen aan tvOS jaarlijks niet heel spannend zijn, krijgt het besturingssysteem wel elk jaar een update. Tijdens de WWDC, het event waarbij alle nieuwe besturingssytemen worden onthuld, heeft tvOS altijd een bescheiden bijrol naast onder andere iOSmacOS en watchOS

Dit zijn de versies die tot nu toe verschenen zijn:

 • tvOS 9: verscheen op 30 oktober 2015. Met App Store, Siri, screensavers en meer.
 • tvOS 10: verscheen op 13 september 2016. Met Nederlandse Siri, Donkere modus en meer.
 • tvOS 11: verscheen op 19 september 2017. Met automatische donkere modus, iCloud-synchronisatie, AirPods automatische koppelen en meer.
 • tvOS 12: verscheen op 17 september 2018. De belangrijkste vernieuwingen waren Dolby Atmos voor 3D-geluid, nieuwe ruimtescreensavers en plaatsduiders bij alle screensavers
 • tvOS 13: verscheen op 24 september 2019. Het uiterlijk voor het beginscherm werd volledig onder handen genomen, er werden gebruikersprofielen toegevoegd waartussen je kunt wisselen in het Bedieningspaneel, ondersteuning voor Apple Arcade en gamecontrollers, picture-in-picture waarbij je een video op een klein deel van het scherm kunt plaatsen.
 • tvOS 14: verscheen op 16 september 2020. In deze versie is het bedieningspaneel opgefrist, is er ondersteuning voor HomeKit-camera’s, YouTube en AirPlay in 4K, picture-in-picture en meer.
 • tvOS 15: verscheen op 20 september 2021. Met HomePod als stereopaar bij je tv, SharePlay om met anderen te kijken en meer.
 • tvOS 16: verscheen op 12 september 2022. Nieuw waren ondersteuning voor Matter (de nieuwe standaard voor slimme apparaten die samenwerken met HomeKit), ondersteuning voor meer gamecontrollers, zoals de Joy-Cons van de Nintendo Switch, en betere integratie met andere Apple-producten.

tvOS 17 release

tvOS 17 met FaceTime

tvOS 17 is de meest recente versie van tvOS. Het verscheen op 18 september 2023. Ook deze versie bracht een aantal verbeteringen en nieuwe functies met zich mee. Zo kun je een FaceTime-gesprek van je iPhone overhevelen naar je tv, is er ‘Zoek mijn’ voor je afstandsbediening en gebruik je videofilters met Apple Music Sing.

Apple TV updaten naar de nieuwste tvOS

Wil je je Apple TV updaten naar de allernieuwste versie van tvOS? Dan doe je het volgende:

 • Open de Instellingen op de Apple TV.
 • Ga naar ‘Systeem>Software-updates’.
 • Selecteer ‘Werk software bij’.
 • Selecteer ten slotte ‘Download en installeer’.

Je kunt in dit menu ook kiezen voor ‘Werk automatisch bij’, dan heb je er in het vervolg geen omkijken meer naar. Zo ben je altijd voorzien van de allernieuwste functies op je Apple TV!