Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 15 geruchten: nog maar enkele dagen tot de onthulling!

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPhone 15


Lees verder na de advertentie

Volgende week dinsdag staat er een Apple-event gepland. Tijdens dit ‘Wonderlust-event’ presenteert Apple de nieuwe iPhone 15-serie, bestaande uit vier modellen. Later in de week gaat de voorverkoop van de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max waarschijnlijk al van start! Maar wat is er allemaal nieuw? De hoogste tijd om in vogelvlucht de belangrijkste iPhone 15 geruchten door te nemen.

iPhone 15 geruchten: waar komen ze vandaan?

Apple eist tot aan het event strikte geheimhouding rondom de nieuwe iPhone, maar desondanks is er ook dit jaar weer een hoop informatie gelekt. Er zijn tal van analisten en media die beschikken over inside info over de nieuwe iPhone, en die hun kennis maar al te graag delen via bijvoorbeeld Twitter. Hun bronnen zijn niet zelden afkomstig uit de productieketen van Apple: via leveranciers, fabrikanten en werknemers zijn ook dit jaar bijvoorbeeld weer CAD-tekeningen naar buiten gekomen. En iPhone 15-foto’s! Kortom: de ‘iPhone 15 rumors’ zijn alomtegenwoordig. Niet alle iPhone 15-geruchten zijn even betrouwbaar, maar er zitten altijd verhalen bij die zeker wel accuraat zijn. Dit zijn de meest plausibele geruchten:

1) Dynamic Island op alle modellen

iPhone 15 rumors

Vorig jaar was het Dynamic Island nieuw, en exclusief voor de duurdere Pro-modellen. Nu zou het ook naar de ‘gewone’ modellen komen. Dat betekent het einde van de notch (de inkeping bovenaan in het scherm).

2) Iets ander design en materiaal


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De zijkanten van de iPhone waren de laatste jaren loodrecht. Nu lopen ze naar achteren toe een beetje rond af, voor een betere grip. Bij de Pro-modellen wordt voor de behuizing het eerst gebruikgemaakt van het veel lichtere titanium in plaats van rvs. De randen rondom het scherm zijn op het Pro-model dunner dan ooit.

3) Nieuwe kleuren

iPhone 15 roze

Een nieuwe iPhone betekent ook nieuwe iPhone-kleuren. Voor de gewone modellen fleurige tinten als groen, blauw, geel en roze, plus natuurlijk ook zwart. Voor de Pro-modellen is er een zakelijker kleurenpalet: spacezwart, zilver, blauw en titanium grijs.

4) Usb-c-poort

Na heel wat jaren neemt Apple afscheid van het eigen oplaadsysteem, Lightning. De EU eist dat kleine elektronica vanaf 2024 standaard usb-c krijgt. De Pro-modellen zouden hogere oplaadsnelheden (tot 35 W) ondersteunen en ook een snellere data-overdracht.

5) Actieknop

iPhone 15 Pro actieknop

Op de plek waar nu de belsignaal-schakelaar zit, komt op de Pro-modellen een multifunctionele actieknop. Je bepaalt via de instellingen zelf wat voor actie je in gang zet met deze knop. Van het openen van het bedieningspaneel tot het snel inschakelen van de zaklamp.

6) Periscooplens

De iPhone 15 Pro Max krijgt een sterk verbeterde camera: dankzij een ingenieuze periscooplens kun je tot maar liefst 5 à 6 keer zoomen. Het is voor het eerst in jaren dat Apple de kleine Pro-iPhone uitrust met een mindere camera – de kleinere behuizing biedt eenvoudigweg te weinig ruimte voor dit systeem.

7) (Geen) nieuwe chip

De gewone iPhone 15 (Plus) moet het doen met de A16-chip die vorig jaar ook al in de iPhone 14 Pro (Max) staan. De echte vernieuwing vinden we op de Pro-modellen. Die krijgen een A17-chip: sneller, energiezuiniger, gefabriceerd met een 3 nm-proces. Ook nieuw: Naast de A16- of A17 Bionic-chip, krijgt de iPhone 15 een U2-chip voor nog exactere locatiebepaling.

8) eSim

In de VS is de iPhone 14-serie verschenen zonder simkaartlade – je hebt er per se een eSim voor nodig. Nu is er een rapport verschenen waarin wordt beweerd dat hetzelfde in Frankrijk gaat gebeuren. Aangezien Apple doorgaans voor heel de EU hetzelfde model gebruikt, zou het ook hier einde simkaartje kunnen zijn.

9) Prijzen

In de Verenigde Staten wordt de iPhone dit jaar duurder: 100 tot 200 dollar, afhankelijk van het model. In Europa kregen we vorig jaar al een prijsverhoging, dit toen in tegenstelling tot de VS. We hopen daarom, maar dit is echt speculatie, dat Apple de iPhone 15 prijzen hier dit keer niet ophoogt.

Lees ook: iPhone 15 dummy verklapt (bijna) alles over de nieuwe iPhone

Op dinsdag 12 september om 19.00 uur Nederlandse tijd weten we het zeker, want dan presenteert Apple de nieuwe iPhone 15-serie. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!